Aditivne látky

Emulgátory, stabilizátory a zahusťovadlá

  Stabilizátory a emulgátory patria medzi ďalšie „éčka“, ktoré nájdete na etiketách. Hoci majú toto na prvý pohľad nelichotivé označenie, ich funkcia v potravinách je veľmi dôležitá. Niektoré potraviny by sme bez nich dokonca nedokázali vyrobiť...

Čím nahradiť cukor?

  Povedal vám už niekedy niekto, že neje cukor? A vy ste si hneď pomysleli, aké to asi je, nikdy si neosladiť život? Všetky cukry sú sladidlá, nie každé sladidlo však musí byť cukor. Zamotali sme vám hlavu? Tak teraz vám ju raz a navždy rozmotá...

Konzervanty: ako sa im vyhnúť?

  Konzervanty potravín sa využívajú po celé tisícročia. Nemyslíme ale tie chemické! Cukor, soľ, olej alebo ocot - aj tieto obyčajné suroviny nám dodnes pomáhajú potraviny konzervovať, teda predĺžiť ich trvanlivosť. Využívame ich bežne v našich ...

Sójový lecitín

  Sójový lecitín je ďalším kontroverzným aditívom, o ktorý ste už určite zakopli pohľadom pri skúmaní zložení vašich obľúbených cukroviniek. V potravinárstve sa využíva ako emulgátor a napriek tomu, že patrí medzi "éčka" a označuje sa...