Sójový lecitín

 

Sójový lecitín je ďalším kontroverzným aditívom, o ktorý ste už určite zakopli pohľadom pri skúmaní zložení vašich obľúbených cukroviniek. V potravinárstve sa využíva ako emulgátor a napriek tomu, že patrí medzi "éčka" a označuje sa ako alergén, nie je pre ľudské zdravie škodlivý. Naopak  pre náš organizmus je lecitín prínosný hneď z niekoľkých dôvodov.

 
čokoláda-sojový-lecitin
 

Čo je to lecitín?

sojovy-lecitin

Lecitín, inak nazývaný alfa-fosfatidylcholín, je zložka nachádzajúca sa vo všetkých našich bunkách, vrátane mozgových či nervových, ktoré sa zúčastňujú dôležitých pochodov v našom tele. Lecitín sa podieľa na tvorbe a obnovovania bunkových membrán.

Prirodzene sa nachádza v rade potravín, či už živočíšneho pôvodu, ako vajíčka alebo pečeň, tak i rastlinného pôvodu - sója, slnečnica, orechy a iné. V potravinárstve sa používa najmä sójový a slnečnicový lecitín, prípadne lecitín získaný z vaječného žĺtka

Sójový lecitín sa získava extrakciou zo sójového oleja. Obyčajne sa s ním stretneme vo forme prášku alebo granúl, ako doplnok stravy sa potom predáva najčastejšie vo forme kapsúl.

 

Akú úlohu hrá lecitín pri výrobe potravín?

V potravinách funguje lecitín ako emulgátor. To znamená, že umožňuje spojenie látok, ktoré by sa za iných okolností ťažko miešali a po čase by došlo k ich oddeleniu, ako napríklad olej a voda. Lecitín znižuje povrchové napätie tukov a umožňuje ich premiešanie s inými zložkami. Vďaka lecitínu sa suroviny dokonale spoja a výsledná zmes zostáva stabilná

Ďalšie funkcie lecitínu v potravinách:

  • ovplyvňuje viskozitu tekutín
  • zlepšuje chuť
  • má antioxidačné vlastnosti
  • zvyšuje trvanlivosť výrobku
  • chráni potraviny pred prípadným zlepením (napríklad u syrov)

Lecitín je potravinové aditívum, medzi "éčkami" nosí označenie E322. Podľa stránky férpotravina.cz patrí medzi bezpečné emulgátory s 0% skóre škodlivosti. Využíva sa napríklad na výrobu majonéz, ale aj pri výrobe čokolády, kde umožní dokonalé spojenie kakaového tuku s mliekom. Nájdete ho ale aj v potravinách ako sú oblátky, cukríky, lentilky, žuvačky, cestoviny, margarín, krémy či ranné müsli alebo granoly. 

 

Sójový lecitín a jeho vplyv na zdravie

Mnoho ľudí si pod pojmom sójový lecitín predstaví superchemické škodlivé éčko, v skutočnosti však nie je dôvod sa ho obávať. V bežných dávkach je lecitín bezpečný, má dokonca pozitívne účinky pre nás a naše telo!

tele sa lecitín štiepi na látku cholín, ktorá pozitívne pôsobí napríklad na kognitívne a nervové funkcie. Cholín si však naše telo nevie samo vytvoriť, preto ho získavame z potravín alebo výživových doplnkov. Pre svoje pozitívne účinky na ľudské zdravie sa lecitín dopĺňa aj vo forme tabliet či práškov. Zatiaľ neexistujú žiadne pokyny pre správne užívanie lecitínu, ale výrobcovia odporúčajú maximálne 2 400 mg za deň pre dospelého človeka. Čím nám teda môže sójový lecitín prospieť?

Znižuje hladinu cholesterolu

Vedci zistili, že sójový lecitín prispieva k zvyšovaniu hladiny prospešného HDL cholesterolu a naopak pomáha redukovať škodlivý LDL cholesterol.

Pomáha pri liečbe zápalu čriev

Ulcerózna kolitída je zápalové ochorenie čriev. Príčinou je nízka produkcia fosfatidylcholínu, hlienu chrániaceho hrubé črevo pred zápalmi a baktériami. Podľa vedeckej štúdie pomohol lecitín znížiť zápalovosť čriev až o 50 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí užívali placebo.

 
sojový-lecitin-čokoláda-
 

Cholín zlepšuje kognitívne funkcie

Predpokladá sa, že cholín obsiahnutý v lecitíne zlepšuje kognitívne funkcie u ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou a inými typmi demencie. Keďže je cholín kľúčovou časťou neurotransmiteru acetylcholín, práve príjem lecitínu môže pomôcť stimulovať nervové prenosy v mozgu a zmierniť príznaky týchto silne progresívnych neurologických porúch. V súčasnosti ale neexistujú vedecké dôkazy o tom, že by dopĺňanie lecitínu spomalilo či zvrátilo progresie demencie u ľudí s Alzheimerovou chorobou alebo s akoukoľvek inou neurologickou poruchou. Tento výskum je ešte "v plienkach", podľa vedcov je však na dobrej ceste. 

Doplnok stravy pri dojčení

Niektorí odborníci odporúčajú užívať lecitín ako doplnok stravy v období dojčenia. Predpokladajú totiž, že lecitín pomáha zvyšovať viskozitu materského mlieka, takže je menej pravdepodobné, že dôjde k nežiaducemu upchatiu mliečnych kanálikov v prsníku, ktoré spôsobuje bolestivé zápaly.

 

Sójový lecitín môže spôsobiť alergickú reakciu

Sójový lecitín sa získava zo sójových bôbov, ktoré sú známym alergénom. Pri získavaní lecitínu je síce väčšina bielkovinových frakcií spôsobujúcich alergické reakcie odstránená, napriek tomu však môže výsledný lecitín tieto alergény v stopovom množstve obsahovať. Ak trpíte alergiou na sóju, odporúčame konzumáciu potravín obsahujúcich sójový lecitín konzultovať s vaším alergológom. 

LQ-cokolada-madagaskar-bez-lecitinu
 

Je možné sa sójovému lecitínu vyhnúť?

Hoci je sójový lecitín úplne neškodný, nie je problém sa mu v čokoládach vyhnúť. Či už ste alergici alebo si len chcete dopriať maškrtenie z čistých surovín, ochutnajte jednu z našich prémiových čokolád z Madagaskaru, ktoré vás s prvým sústom prenesú priamo do srdca divokého tropického ostrova. Mmm! Vyskúšate najprv mliečnu, alebo siahnete rovno po horkej?

 

 

logo_small