Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8907× prečítané
Málokto sa so mnou stretol osobne, ale taký čaj Earl Grey si bezo mňa nevie nikto predstaviť! Som bergamot, korenený citrus s výraznou chuťou aj vôňou, ktorú už nikdy nedostaneš z hlavy. Citrón pozná každý, je môj nudný príbuzný, až so mnou bude konečne zábava!
Ovocie bergamot pochádza z Talianska, ale v dnešnej dobe je produkcia rozšírená aj do južného Francúzska, Turecka, na ostrovy v Stredozemnom mori aj do krajín Južnej Ameriky alebo juhovýchodnej Ázie. Je dosť možné, že ste tento citrus nikdy nedržali v ruke čerstvý, ale jeho vôňu určite poznáte. Aromatické oleje z kôry bergamotu sa používajú v parfumoch, kozmetických výrobkoch, v talianskych a tureckých sladkostiach, cukrovinkách alebo marmeláde. A kde ste sa s ním určite stretli? V čajoch typu Earl Grey. Bergamot je špecifický svojou výraznou vôňou, ktorá je ostro korenená, ale zároveň svieža a citrusová. Chuť je kyslá a ľahko horkastá (ako napríklad grep alebo pomelo). Vďaka sušeniu mrazom si náš bergamotový prášok tieto chute aj vône zachoval, a vy tak môžete toto ovocie konečne ochutnať v celej jeho kráse!
„Po bergamote som sa obzeral už niekoľko rokov. Na trhu sa často objavuje iba éterický olej z kôry plodu alebo v podobe vylisovanej šťavy z dužiny. Bergamot je primárne pestovaný a známy pre svoju arómu – má výraznú korenistú vôňu so sviežosťou vlastnou citrusom. Konečne sa mi podarilo získať lyofilizovaný bergamot, ktorý má široké spektrum využitia, zvlášť oproti olejom alebo čistej šťave. Tento mrazom sušený prášok obsahuje ako aromatické silice, tak sviežosť a kyslosť bergamotu, a vďaka tomu ho môžete použiť na pečenie, miešanie drinkov a limonád, na domáce čaje alebo ochutenie aj tak obyčajnej veci, ako je ranný jogurt. Lyofilizovaný prášok nás konečne nelimituje – naopak nám otvára dvere ku kreativite.“
Lyofilizácia, čiže sušenie mrazom, je metóda založená na sublimácii zmrznutej vody pri nízkej teplote a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para), bez toho aby došlo k premene na fázu kvapalnú (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazai pri teplotách –55 až –100 °C a pri tlaku o niekoľko stoviek pascalov nižším, než je ten normálny – atmosférický. Keby sme pri sušení nezabezpečili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 °C – výsledný produkt by sa pripálil a stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný. Po lyofilizácii sa bergamot melie na jemný prášok.
Prečo sme do balenia s ovocnými práškami pridali silikagel?
22.12.21 | 2516× prečítané | 5 minút
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne hodnotenie.
Bergamot lyofilizovaný prášok