Cheddar lyofilizovaný

ZadarmoZadarmo
cheddar-lyofilizovany
€8,39 €6,99 bez DPH

Zvoľte variant

Nemáš poruke chladničku? Nevadí! Mňa si so sebou môžeš zobrať aj na tropickú dovolenku! Nevadí mi teplo ani chlad, prispôsobím sa každej situácii! Som ideálny praktický olovrant a chrumkavé spestrenie každého jedla!

          • chrumkavá textúra
          • praktická veľkosť
          • výrazná chuť

Detailné informácie

85g
Vypredané
€8,39
€6,99 bez DPH

Podrobný popis

Cheddar lyofilizovaný

Informácie a výživové hodnoty 

Čedar patrí medzi najobľúbenejšie syry nielen na Slovensku. Prvýkrát uzrel svetlo sveta vo Veľkej Británii, odkiaľ sa vďaka svojej jedinečnej chuti rýchlo rozšíril do ďalších krajín. Je typicky vyrábaný z kravského mlieka, hladký, tvrdší, nedrobivý a tiež pomerne dlho zrejúci – približne 6–18 mesiacov. Náš čedar je ale predsa len niečím jedinečný, a to štruktúrou. Náš čedar chrumká! Po dozretí prešiel procesom lyofilizácie, čo ho zbavilo vody, ale jeho chuť zostala stále rovnako skvelá. Môžete ho vziať so sebou na cesty, pridať do šalátov, ale aj ďalších jedál. Vďaka tejto úprave má podstatne dlhšiu trvanlivosť a vydrží vám aj mimo chladničku v skvelej kondícii.

 

5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli

  1. Cheddar má výraznú farbu vďaka farbivu annatto získavané z kríka oreláníku farbiarskeho.
  2. Býva vyrobený z kravského mlieka, ale použiť sa môže tiež kozie.
  3. Prvýkrát uzrel svetlo sveta v britskom meste Cheddar v 12. storočí.
  4. Špeciálny proces pri výrobe cheddaru sa nazýva „čedarovanie".
  5. Čedarovanie odstráni z hmoty nadbytky srvátky, a vďaka tomu je syr tvrdší a nedrobí sa. 

 
 
Poznámka nákupcu

„Prečo som sa rozhodol zaradiť tak netradičnú surovinu? Čerstvý syr nevydrží zmeny teplôt a veľmi rád sa kazí. Lyofilizácia z neho urobí trvanlivejšiu surovinu, ktorú si môžete vziať aj na túru a pridať si ho na večeru pod širákom. Je tak dostupný kedykoľvek a kdekoľvek! Tučné suroviny sa sušia mrazením pomerne zle. Tuk sa nedá úplne vysušiť a pri zlom spracovaní môže byť produkt gumový a žuvací. Naše syry sú ale vysušené úplne precízne, a vďaka tomu je cheddar chrumkavý, rozpadá sa na jazyku a navyše si zachoval svoju špecifickú vôňu i chuť.
 
Cheddar lyofilizovany SK
 
 
Ako sa vyrába syr
 
Výroba každého syra sa ľahko líši, či už v druhu mlieka, odlišnými teplotami pri varení a zretia alebo v samotnej dĺžke výroby. Väčšina krokov je ale rovnakých, či veľmi podobných. Začína sa pasterizáciou mlieka, potom sa pridávajú mliekarenské kultúry a syridlá (prípadne kyselina mliečna), ktoré spôsobujú zrážanie mlieka. Následne sa vytvorí tuhá syrenina a tekutá srvátka. Všetko sa zamieša, aby sa veľké kúsky syreniny rozdrobili na malé hrudky. Zvýšením teploty sa zo syroviny extrahuje ešte viac srvátky, čo spôsobuje jej hutnejšiu štruktúru. Syrenina sa následne scedí, formuje a necháva sa oschnúť. Potom je syr pripravený na zrenie, ktorého dĺžka sa líši v závislosti od rôznych typov syrov.

 

Tip

Ak máš chuť na iné druhy syrov, vyskúšaj napríklad naše mozzarella kocky, ktoré rozžiaria každý šalát!

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevypĺňajte toto pole:
5
ZM Avatar autora | 30.7.2021
Tak toto je už iná vychýtavka. Ja som teda veľký milovník syrov a toto je úplne nový rozmer, stále chutí ako syr, no má inú zaujímavú konzistenciu. Je to skôr ako taký snack na chrúmanie. Proste wow.