Objednávky expedujeme. Ďakujeme, že ste s nami! Viac o situácii tu.

Amygdalín

Marhuľové jadierka ľudia väčšinou odhadzujú. A to je možno škoda. Obsahujú totiž veľmi zaujímavú látku – takzvaný vitamín B17, ktorý by mohol telu pomáhať bojovať proti zhubnému rakovinovému bujneniu.

 

Jadierka obsahujú:

Amygdalín je prírodný kyanogenny glykozid vyskytujúci sa napr. aj v mandliach. Jeho meno pochádza z vedeckého rodového mena mandle obyčajnej (Amygdalus). Najviac sa vyskytuje v horkých kôstkach mandlí, marhúľ, jabĺk, sliviek či čerešní. Práve táto látka dodáva kôstkam ich horkú chuť. Amygdalín je nositeľom horkej chuti, kvôli ktorej sú jadrá (alebo olej z nich) využívaný k aromatizácii potravin. Vysoká toxicita tejto látky však znamená značné riziko.

 

Dávkovanie:

Poznáme dva druhy marhuľových jadier - horké a sladké. Na základe zistených skutočností sa dospelým ľuďom odporúča, aby za deň skonzumovali maximálne 2 horké marhuľové jadrá. Deti, tehotné a dojčiace ženy by sa mali konzumácií týchto horkých marhuľových jadier úplne vyhnúť. 

Na druhú stranu ľudia, ktorí chcú sladké jadierka jesť ako prevenciu, by mali denne zjesť približne 5-10 jadierok. Tento počet sa môže individuálne líšiť nakoľko obsahujú kyanid, čo je jed a je veľmi ťažké odhadnúť, koľko sa ho v organizme uvoľní. Jadierka by sa mali konzumovať spolu so sušenými marhuľami, papájami alebo ananásom, pretože enzýmy obsiahnuté v tomto ovocí pozitívne ovplyvňujú účinok amygdalínu a taktiež spríjemňujú chuť jadierok.
 
 
 
Máme aj dva typy mandlí. Horké mandle obsahujú okolo 5% amygdalínu, takže väčší počet horkých mandlí (viac ako 3-5 jadier) môže spôsobiť problémy. Samozrejme to môže byť ovplyvnené mnohými faktormi a počet sa môže individuálne líšiť. Horké mandle sa používajú napríklad v olejoch a extraktoch.
 
U nás sa ale nemusíte báť, naše mandle sú sladké (iba 0,1% amygdalínu) a tak nemusíte počítať.
 
 

Regulácia:

Za účelom ochrany zdravia stanovujú predpisy o arómach limitné hodnoty v marcipáne, kompótoch a liehovinách. Na druhej strane sa účinky amygdalínu využívajú na liečenie - je súčasťou prostriedkov proti dráždivému kašľu (napr. Solutan) a prostriedkov používaných pri nevoľnostiach, je skúšaný ako prevencia vzniku nádorov.

Podľa európskej komisie a regulácií číslo 2017/12372 a 1881/2006  je maximálny povolený obsah amygdalínu v surovine 20 mg/kg. A práve kvôli Vášmu bezpečiu sme boli nútení vyradiť z nášho sortimentu horké marhuľové jadrá, ktoré tento limit prekračovali.