Pesto

Pesto

Jar a leto sú pre túto bylinkovú pastu úplný raj. Je to svieži a aromatický komponent, ktorý behom sekundy oživí každé jedlo. Má nekonečno možností využitia a vlastnoručne vyrobené pesto ohromí každú návštevu. Pritom je to práca na pár minut!
 
 
nathalie-jolie-Ov4MrW_PWQU-unsplash

 

O peste už každý z nás aspoň raz určite počul. Ide o zmes orechov, byliniek a oleja, doplnenú tvrdým talianskym syrom, ako je Parmezán, Grana Padano alebo Pecorino. Každý zo syrov nesie svoju špecifickú chuť a slanosť, s tím je potreba počítať. Pre vegánov a alergikov na laktózu dodávame, že to ide samozrejme aj bez syra, preto je u každého receptu voliteľný. 

Kvalitné suroviny sú základ!

Orechy a bylinky môžete obmieňať podľa fantázie, asi každá vňať a každá bylinka sa dá využiť. Zbláznil sa vám na zahrádke petržlen? Šup s ním do mixéru! S trochou kešu alebo vlašských orechov máte úžasné pesto na zemiaky a väčšinu mäsitých pokrmov. Majte však na pamäti dva dôležité body:alyson-mcphee-yWG-ndhxvqY-unsplash
  • Bylinky musia byť čerstvé a preprané - posledné, čo chcete jesť, je zvädnutá bylinka bez vône poprášená hlinou. 

  • Pražený orech Vám dodá omnoho lepšiu, výraznejšiu chuť pesta. Stačí vziať nepražené píniové oriešky a dať ich na pár minút na plech do trúby. V trúbe sa Vám opražia rovnomernejšie, než na panvici a budú sa menej pripaľovať. Nechajte ich ale vychladnúť, teplé orechy Vám zničia zelenú farbu pesta!

Ako sa vyrába?

Orechy si opražte a nechajte vychladnúť. Syr nastrúhajte a preprané bylinky ľahko osušte. Všetky ingrediencie strčte do mixéra, v núdzi použite pokojne tyčový a všetko dôkladne rozmixujte. Nemalo by to trvať dlho, čím dlhšie budete mixovať, tým viac sa Vám zmes zahreje a pesto zhnedne. Ochutnajte, či je treba niečo pridať a prípadne premixujte ešte raz. V recepte uvádzame 100-150 ml oleja, záleží na Vás, či chcete pesto skôr husté a našľahané, alebo tekuté ako marinádu. Nebojte sa kombinácii, vlašský orech si rozumie s petržlenom, pistácie s mätou a arašidy s koriandrom.
 
anna-voss-p1yTPLjC8ys-unsplash heather-gill-bYnygX0-YuQ-unsplash amber-engle-lBEDnRid6mA-unsplash

 

Pesto z medvedieho cesnaku a píniových orieškov
 
100 g medvedieho cesnaku
100 - 150 ml olivového oleja
soľ a čierne korenie
voliteľné: Parmezán 
Pesto z mrkvovej vňate a makadamových orechov
 
    100 g makadamov
    60 g čerstvého špenátu
    40 g mrkvovej vňate 
    1 malý strúčik cesnaku
    100 - 150 ml olivového oleja
    soľ a čierne korenie
    voliteľné: Parmezán
Pesto z reďkovkových listov a pistácii
 
 100 g reďkovkových listov
 1 malý strúčik cesnaku
 100 - 150 ml olivového oleja
 soľ a čierne korenie
 voliteľné: Parmezán

Čo s ním?

Nie len, že ho môžete pridať tradične do cestovín, na noky, mäso a pečenú zeleninu, ale fantastické je tiež miesto dresingu v šalátoch, na opečený chlieb, do domáceho pečiva, polievok, sendvičov...

Aj keď sú všetky vymenované varianty senzačné, máme pre Vás dva naše najobľúbenejšie recepty, z ktorých máte krásny sobotný obed na terase.

louis-hansel-shotsoflouis-C5YnAXEEZS0-unsplash augustine-fou-0bk50mbWZTg-unsplash eaters-collective-12eHC6FxPyg-unsplash

Cestovinový šalát 

Doporučujeme vyskúšať našu radu vegan proteinových cestovín, stačí ich iba uvariť, premiešať s pestom a pridať zeleninu. Kedže cestoviny obsahujú proteín, nie je nutné vymýšľať úpravu mäsa a urobia tak radosť nielen vegánom. Pre fajnšmekrov sa dá šalát doplniť syrom feta alebo Parmezánom a dá sa jesť teplý aj studený, doma alebo v práci.

Hrášková polievka s reďkovkovým pestom

Táto polievka je rýchla a nenáročná, stačí mať všetky ingrediencie doma v chladničke či mraziaku. Základom je trocha cibule a strúčik cesnaku osmažené na olivovom oleji. Pridáte mrazený hrášok a ohriaty zeleninový vývar. Dochutíte soľou, korením a pár lístkami mäty. Stačia dva až tri a dodajú polievke sviežosť. Vývar pridajte naozaj horúci, aby sa Vám hrášok nevaril dlho a nezhnedol, stačí mu pár minút. Polievku rozmixujte na krém a na tanieri ju ozdobte plátkami reďkoviek a pestom. Kto má rád jemnejšiu polievku, môže pridať jogurt alebo trocha smotany, ale polievka je perfektná aj tak!

Tak čo? Aké pesto vyskúšate Vy?