Objednávky expedujeme. Ďakujeme, že ste s nami! Viac o situácii tu.

Vôňa Vianoc

          vůně vánoc1

 Neviem ako Vy, ale bez vône vanilkových rožtekov a orechov nie sú Vianoce to pravé orechové. Arašidy, vlašské, lieskače, mandle alebo kešu? Všetky tieto orechy si svoje miesto na vianočnom stole už našli, či už na tajné zobanie pred štedrovečernou večerou, alebo v dlhom zozname cukroviniek. Čo pridať tohtoročným sviatkom niečo navyše, niečo nevšedné?

 

  

Už sa poznáte s anízom?

Anízové ​​cukrovinky u nás mali dlhú tradíciu, rovnako ako v rakúskej kuchyni. Počas vojny a obdobia nedostatku pomaly aníz mizol a zostal len v podobe čaju, ktorý pomáha liečiť rôzne tráviace problémy. Ale vedeli ste, že sa drvený prášok z anízu, niekedy aj celé semienka, pridávali do cesta? Z takéhoto cesta potom piekli variácie sušienok, ktoré sa zlepovali krémom, zdobili bielkovou polevou alebo obaľovali v cukre či čokoláde. Štipka korenia sa tiež pridávala do kysnutého pečiva, čajového pečiva aj koláčov, pretože aníz je skvelý pomocník na komplikované trávenie. Kto sa ale v dnešnej dobe chce tĺcť s nepoddajným anízom, keď môže mať anízový extrakt? Stačí tak pár kvapiek a ušetríte si veľa starostí!

 

Ak si však myslíte, že aníz je to isté, ako sladké drievko alebo badián, tak Vás sklamem. Extrakt zo sladkého drievka existuje tiež, ale ten je získaný z drevnatého sladkého koreňa. Badián je zavádzajúce kvôli anglickému názvu "hviezdicový aníz", ale rastliny nie sú geneticky príbuzné, aj napriek zdieľaniu zlúčeniny anetol, ktorý je nositeľ charakteristickej vône všetkých vyššie spomenutých druhov korenia.

Ak chcete vyskúšať anízové ​​sušienky, máme pre Vás recept na skúšku. České kuchárky zjednodušili pôvodný nemecký recept na Springerle, ktorý môžete poznať aj ako švajčiarske Chräbeli. Časovo sa zdá byť náročný, ale verte mi, stojí to za to.


anyzove sušenkyAnízové sušienky

2 vajcia

štipka soli

250g práškového cukru

1 lyžica Kirsche alebo čerešňovej pálenky

5-10 kvapiek anízového extraktu 

300g hladkej múky

Z vajec, soli a cukru vyšľaháme hustý hladký krém. Cukor pridávame postupne, nech sa nám s vajcami pekne spojí. Pridáme pálenku, anízový extrakt a preosiatú múku vmiešame buď šľahacím nástavcom na stroji, alebo ručne. Hladké cesto necháme cez noc odležať vo fólii v chladničke. Druhý deň na pomúčenej doske vyvaľkáme plát 4-5mm tenký a môžeme navrch pichnúť pár anízových semienok na ozdobu a chuť, kto ale nerád žuje aníz, môže sa semienkam vyhnúť. Vyberieme obľúbenú formičku na vykrajovanie a výsledné tvary necháme ešte 12 hodín zaschnúť na plechu pri izbovej teplote. Potom pečieme na 150 ° približne 15-20 minút do ružova. Takéto sušienky sa dajú zlepovať krémom, poliať čokoládou alebo nechať čisto anízové. Sú jemné, chrumkavé a nádherne voňavé!

 

Čo kraj, to iný maškrtník!

Sú krajiny, ktoré majú konkrétne vianočné obdobie spojené s inými chuťami, než len s orechmi, kokosom a škoricou, ako my. Dominuje u nich prevažne pepermint, zázvor, pomaranč, čokoláda alebo javorový sirup. No áno, ale ako vykúzliť pepermintové alebo zázvorové koláčiky, bez toho aby ste museli komplikovane spracovávať mätu piepornú alebo silný čerstvý zázvor? Ako docieliť krásne vône javorového sirupu, bez toho aby ste museli do cesta vyliať celú fľašu sirupu? Odpoveď je jednoduchá, vyskúšajte extrakty. Ak zoženiete kvalitné, stačí pár kvapiek a rozvonia vám celé cesto, krém alebo vianočný kokteil.

 

Zázvor iba do čaju? Kdeže!

Všetci sme sa určite stretli s klasickými slovenskými zázvorníkmi, niekedy aj s kandizovaným zázvorom v marokánkách alebo čokoládovou tortou so zázvorom. Aké sú ale ďalšie možnosti zázvorových sladkostí? Máte na výber, môžete použiť len voňavý extrakt, ale aj mrazom sušený prášok silný ako noha. Dokonca sa môžete obrátiť na kandizovaného kolegu, ktorý je zase mäkký, príjemne sladkastý a dodáva skvelú textúru.

 

zázvor melasa sušenkaZázvorové sušienky s melasou:

150 g masla

180 g kokosového cukru

100 g melasy

1 vajce

360–400 g hladkej múky

2 lyžičky jedlej sody

1/2 lyžičky soli

2 lyžičky mrazom sušeného zázvoru

1 lyžička mletej škorice

100 g sekaného kandizovaného zázvoru

Vytvorte penu z masla a cukru, pridajte vajcia a melasu. Zmiešajte múku, soľ, sódu, škoricu, zázvor a sekaný kandizovaný zázvor a vmiešajte do maslovej zmesi, vznikne vám vláčne nelepivé cesto. Ak cesto lepí, pridajte trochu múky, ale opatrne s ňou, nech Vám nevysuší cesto a sušienky potom budú gumové. Z cesta tvorte guľôčky o veľkosti vlašského orieška a ich vrchná časť sa môže obaliť v práškovom cukre. Môžete ich samozrejme obaliť celé, ale spodná strana sušienok sa potom rada pripeká a rýchlo tmavne. Pečte na 200 ° C asi 12 minút, ale nepresúvajte ich, kým na plechu úplne nevychladnú.
 
Chceli by ste vyskúšať aj zdravšiu variantu zázvorových cukroviniek? Aj to máme. Čo tak zázvorové sušienky s mrkvou? Môžete ich dokonca zlepiť krémom alebo pomarančovou marmeládou (naša obľúbená varianta) alebo si skvele sedí s trochou horkej čokolády!
 

 

mrkev sušenkaZázvorové sušienky s mrkvou:

150 ml olivového oleja

1 vajce

1 väčšia na jemno nastrúhaná mrkva

100g trstinového alebo kokosového cukru

300g špaldovej múky

1 lyžičku mrazom sušeného zázvoru

Zmiešame vajcia, olej a nastrúhanú mrkvu, pridáme cukor a múku so zázvorom. Vytvoríme hladké cesto a necháme 30 minút odležať v chlade. Následne ho vyvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme. Pečieme asi 15 minút na 170 ° C. Môžeme sušienky nechať len tak alebo ich zlepiť či nazdobiť. Či už sa rozhodneme pre marmeládu, maslový krém alebo krémový syr, nemôžeme urobiť chybu!
 
A zázvorové pièce de Résistance ktorým všetkým vytrite zrak? Vianočná čokoládová torta s polevou a kandizovaným zázvorom! Torta je neskutočne jednoduchá, cesto sa zmieša v jednej veľkej mise, upečie a poleje polevou.
 
dort125g rozpusteného masla
 

3 vajcia

15ml silnej kávy

125ml cmaru

150g kokosového cukru

150g hladkej múky

50g kvalitného kakaa

50g jemne sekaného kandizovaného zázvoru

1 polievková lyžica mrazom sušeného zázvorového prášku

Všetko zmiešajte do hladkého cesta, nalejte do papierom na pečenie vystlanej okrúhlej formy a pečte na 170 ° C 35-45 minút, vyskúšajte špajdľou, či je torta upečená. Aby ste zabránili roztrhnutiu torty po pár minútach chladnutia vezmite tenký nôž a odkrojte tortu od stien formy. Tortu obráťte dnom nahor na tanier alebo mriežku, aby ste mali rovné dno ako úhľadný vrch torty. Tortu nechajte kompletne vychladnúť a medzi tým si pripravte polevu zo 100g horkej čokolády, 15ml kávy (spolu to vychádza na jedno espresso), štipku mrazom sušeného zázvoru a 100g šľahačky. Rozpustite polevu vo vodnom kúpeli, potom ju nechajte v izbovej teplote vychladnúť, kým nezačne trochu hustnúť. Polevu vylejte do stredu torty a rozotrite až k okrajom, kde môže poleva trochu stekať. Ozdobte kúskami kandizovaného zázvoru a šup s týmto majstrovským dielom na slávnostný stôl.

 

 

Pepermint a cukrovinky so sviežim dychom!

Notuje si s čokoládou, bielou aj horkou, a dokáže osviežiť aj tak sladké veci, ako sú francúzske makrónky. Stačí, keď do náplne pridáte pár kvapiek pepermintového extraktu a necháte chvíľku odležať. Dokonca aj také domáce snehové pusinky alebo marshmallow cukríky vylepšené o trochu pepermintu Vám vyčaria detský úsmev na tvári.
 
Kombinácia čokolády a mäty sa už bežne dá dostať aj v našich obchodoch. Pepermint je nepatrne výraznejší, než mäta, a v anglosaských krajinách z roka na rok naberá na popularite. Bez čoho nemôže byť taký typický britský vianočný stôl? Bez korenenej alebo pepermintovej čokolády. 
 
sušienky Crinkles: 
 

crinkles

 

230g horkej čokolády

56g masla

2 vajcia

100g cukru

1 lyžičku pepermintového extraktu

195g hladkej múky, štipku soli a pól lyžičky prášku do pečiva

Čokoládu a maslo rozpustíte a necháte vychladnúť na izbovú teplotu. Medzi tým vyšľahajte do peny vajcia a cukor. V tomto momente môžete pridať vanilkový extrakt, ale my použijeme pepermintový. Podľa Vašej odvahy môžete pridať pol lyžičky až celú lyžičku extraktu a ľahko vmiešate. V druhej mise premiešajte múku, štipku soli a prášok do pečiva. K vaječnej zmesi pridajte vychladnutú čokoládu, premiešajte a potom do nej preosajte múku. Misu s cestom pretiahnite potravinárskou fóliou a nechajte cez noc odležať. Druhý deň z cesta ručne tvarujte guličky a tie hneď obaľte v práškovom cukre. Skladajte na plech, stačí len kúsok od seba. Pečte na 160 ° C 8-10 minút. Kraje sušienky budú pevné, ale stred stále trošku mäkký. Nezľaknite sa, povrch Crinkles Vám ľahko popraská a cez práškový cukor bude kakaové cesto krásne vidieť.
 
 
Pozeráte už nejaký ten piatok po čokoládových hľuzovkách, ale stále neviete, ako na ne a aký zvoliť recept? Pravdou je, že ten najjednoduchší s najmenším počtom surovín, býva ten najlepší.
 
 

čokoládové lanýže 120g mliečnej čokolády

120g horkej čokolády

120g šľahačky

13g masla

 

Nasekajte čokoládu na menšie kúsky, pridajte maslo a ohrejte smotanu tesne pod bod varu a nalejte na čokoládu. Rozmiešajte metličkou na hladkú hmotu a pridajte pepermintový, škoricový alebo iný extrakt podľa preferencií. Prečo nepoužiť korenie? Čisto z toho dôvodu, že Vám zmení textúru inak krásne hladkej čokolády a hľuzovka potom bude drhnúť na jazyku. Zmes čokolády prikryte fóliou a nechajte cez noc vytuhnúť a uležať v chladničke. Druhý deň lyžičkou alebo guľatým vykrajovačom naberajte menšie porcie a tvarujte guličky, ktoré môžete obaliť v kakau, drvených orieškoch, kokose alebo drvených kakaových bôboch a prachu z mrazom sušeného ovocia.

 

Zdravé cukrovinky?

Prahnete skôr po zdravšej variante cukroviniek? Nič extra presladeného, ​​ale zase nie len banány a pomaranče? Opité slivky robievali už naše babičky. Ide len o sušené slivky namočené v rume alebo dobrom vanilkovom likéri, uprostred je blanšírovaná mandla a celé je to obalené v horkej čokoláde. Ak ale chcete ešte lepšiu alternatívu, skúste datle s arašidovým maslom!

medjool máslo

Keď vezmeme jednu datľu Medjool, pozdĺž ju rozrežeme, ale nie úplne, vytiahnete kôstku a miesto nej dáte lyžičku dobrého arašidového masla, vznikne nám základ pre úžasné a jednoduché cukrovinky! Datľu môžeme ozdobiť sušenými malinami alebo nasekanými kúskami pražených arašidov. Ako sme na tento recept přišli? Úplne náhodou, keď nám ďatľa spadla do pohára s arašidovým maslom a zistili sme, že to chutí skvelo.

U arašidového masla ešte chvíľku zostaneme, pretože máme recept na arašidové tyčinky v čokoláde, ktoré môžu kľudne zdobiť Váš sviatočný stôl a pripomínať budú jednu nemenovanú arašidovou tyčinku.

IMG_4777

Tyčinky sa skladajú z korpusu, krému a čokoládovej polevy. 200g odkôstkovaných datlí namočte na pol hodiny do vody. Medzitím si v mixéri pomeľte 100g blanšírovaných mandlí a 150g kokosu na múku a následne pridajte namočené datle. Mixujte, kým nemáte kompaktnú hmotu, ale nie hladkú pastu. Hmotu vtlačte na dno formy, ktorú máte vystlanú papierom na pečenie alebo fóliou. Vyšľaháme si krém, na ktorý potrebujeme 200g arašidového masla, dve lyžice javorového sirupu a tuhá časť z jednej konzervy kokosového mlieka, ktorá sa musí aspoň 12 hodín chladiť v chladničke, aby sa oddelil tuk od vody. Tenkú vrstvu našľahaného krému dáte na korpus, zasypete nakrájanými praženými arašidmi a navrstvíte ďalšou vrstvou krému. Dáme aspoň na 4 hodiny do mrazničky a následne nakrájame na tyčinky alebo kocky. Vo vodnom kúpeli si rozpustíte 100g horkej čokolády, do ktorej môžete po rozpustení pridať trochu kakaového masla. Prečo až nakoniec? Kakaové maslo má nižší teplotný bod, kedy sa začne rozpúšťať a rýchlejšie sa zahrieva, takže vám môže čokoládu spáliť a nakoniec zraziť v nepeknú suchú hmotu. Polevu si nechajte trocha vychladnúť na izbovú teplotu, nech vám nerozpustí krém na tyčinkách a každú z nich starostlivo ponorte a obaľte v poleve. Nechajte odkvapkať a položte na papier na pečenie, kde by mala na zamrznutej tyčinke poleva zaschnúť počas minútky alebo dvoch. Do polevy môžete najemno nasekať hrsť pražených arašidov, alebo nimi tyčinku ozdobiť.

Ak máte radi koláčiky s kandizovaným ovocím, ale chcete si cukor z kandizovania ušetriť na maškrtenie pri ďalších kúskoch, skúste do tradičných vecí ako marokánky, biskupský chlebíček alebo štôlne dať nadrobno nasekané sušené ovocie. Ak sa bojíte o farebnosť, tak oranžové mango, tmavočervené čerešne a červená papaya budú fungovať ako skvelá alternatíva. mandle
Keď už sme hovorili o perfektných čokoládových hľuzovkách, za zmienku stojí aj ich zdravší raw príbuzný. Už ste skúšali datľové cukrovinky? Stačia Vám k tomu len datle alebo datľová pasta, oriešky a prípadne semienka, ovocné prášky alebo kokos. Ak nemáte dosť výkonný mixér, namočte si tak hrnček datlí na hodinu do vody. Začnite mixovaním hrnčeka orechov na múku, môžete použiť mandle, kešu, lieskové alebo vlašské orechy. Postupne pridávajte do mixéra datle, kým hmota nedrží pekne spolu. Z tej môžete hneď tvarovať guľôčky alebo placky a obaľovať v čom Vás len napadne alebo tiež namáčať v čokoláde.
 
Či už stavíte na tradičné alebo netradičné cukrovinky, nezabúdajte, že si máte sviatky tiež užiť. Zapojte deti a rodinu, veľa cukroviniek môžete robiť spoločne. Zahoďte zhon a stres za hlavu a sadnite si na Štedrý deň s tými, ktorých máte najradšej s veľkým tanierom cukroviniek, ktoré ste vyrobili spoločne.