Objednávky odosielame do 1-3 pracovných dní. Ďakujeme, že ste s nami! Viac o situácii tu.

Vitamíny a minerály šiestich najobľúbenejších orechov

Vitamíny a minerály šiestich najobľúbenejších orechov

 

OSTRIEŽ 

 100 g orechov obsahuje lískáč  kešu  pistácie  mandle  vlašák  para_1
 Energetická  hodnota  2525 kJ  2314 kJ 2469 kJ   2593 kJ  2929 kJ  2743 kJ
 Celkové tuky  55,6 g  43,9 g  53 g 56 g   67 g  66,4 g
 Omega-3
DDD 250 mg
 100 mg 62,2 mg  261,8 mg  6 mg  9079 mg  18 mg
 Vitamin A
DDD 800µg
 6 µg -  78,5 µg  0,3 µg  6 µg  -
Vitamin E
DDD 12 mg
15 mg 1 mg 2 mg 26,2 mg 0,7 mg 5,7 mg
 Zinok
DDD 10 mg
 2,4 mg  5,7 mg  2,3 mg  3,1 mg  3,1 mg 4,1 mg 
 Selén
DDD 55µg
2,4 µg  20 µg  9,3 µg  2,5 µg  4,9 µg 1917 µg
 Horčík
DDD 375 mg
 163 mg  292 mg 120 mg   268 mg  158 g  376 mg
Vápník
DDD 800 mg
114 mg 37 mg   110 mg 264 mg   98 mg  160 mg

 

 

 Energetická hodnota

Údaje o energetických hodnotách by mali sledovať predovšetkým tí z nás, ktorí sa držia svojho nutričného cieľa.

 
Nech je potravina akokoľvek zdravá, vždy bude platiť základná rovnica, ktorá porovnáva energetický príjem (čo zjeme) a energetický výdaj (čo spálime pri pohybe aj pri odpočinku).
 
Všetky druhy orechov sú kvôli vysokému obsahu tukov energeticky bohaté. Mali by sme ich teda konzumovať striedmo, ale zároveň pravidelne, vzhľadom na obsah vitamínov, minerálov a zdravých tukov.
 

i-yunmai-5jctAMjz21A-unsplash 

 

Celkové tuky: nie je tuk ako tuk!

Aby sa človek mohol stravovať zdravo, musí vedieť rozlíšiť typy tukov, ktoré sa v potravine vyskytujú.

Tučná potravina ešte nemusí byť naším strašiakom. Môže totiž obsahovať zdraviu prospešné polynenasýtené mastné kyseliny (známe ako omega-3 a omega-6; nájdeme v orieškoch a morských plodoch), prípadne mononenasýtené mastné kyseliny (väčšina rastlinných olejov) a ako najmenej zdravú variantu nasýtené mastné kyseliny (v živočíšnom tuku).

 

 

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú zo spektra tukov pre človeka najzdravšie. Stačí ich prijať malé množstvo, aby telo ochránili od upchávania ciev a tvorby škodlivého LDL cholesterolu. Často ich ale vo svojej potrave prijímame nedostatok.

Ak teda máte problém so zvýšeným cholesterolom alebo jednoducho chcete žiť zdravo, mali by ste sa skôr ako na redukciu konzumácie celkových tukov zamerať na zvýšenie konzumácie omega-3 mastných kyselín. Čo sa týka ich obsahu, v našom rebríčku suverénne vyhral vlašský orech.

 dessy-dimcheva-sya80OrAkgI-unsplashgregor-moser-QGIJUqnEpCY-unsplash

 

 

Vitamín A

 Už na základnej škole sa preberá, že vitamín A je dôležitý pre správnu funkciu zraku. Telo si ho vytvára z provitamínu A (známy ako betakarotén). Najviac betakaroténu je obsiahnutého v oranžovej a zelenej zelenine a ovocí (jedná sa o farbivo), nie je teda divu, že z orechov najviac vitamínu A obsahujú práve pistácie.

 

Vitamín E

Vitamín E je dôležitým antioxidantom. Chráni naše bunky pred starnutím a nadväzuje na seba kyslíkové voľné radikály, ktoré inak v tele narušujú bunkovej steny. Pomáha tiež pri hojení rán a pôsobí preventívne proti rakovinovému bujneniu.

Vstrebáva sa do tela spoločne s tukmi, ak ho teda prijmete v orechoch, máte jeho vstrebanie zaručené. Pokiaľ vo svojom jedálničku chcete zvýšiť prísun vitamínu E, siahnite po mandliach alebo lieskových orechoch. Stačí iba 50 - 100 g týchto orieškov a bohato pokryjete dennú odporúčanú dávku. Naopak maximálna denná odporúčaná dávka vitamínu E je až 300 g, predávkovanie sa teda báť nemusíte.

ben-white-4K2lIP0zc_k-unsplash

 

 

Zinok

Zinok pôsobí v ľudskom tele ako kofaktor niekoľkých enzýmov. Podieľa sa tak na podpore imunitného systému, syntéze DNA aj bielkovín, plodnosti, metabolizmu a na mnohých ďalších telových procesoch. Jeho príjem je kľúčový pre tých, ktorí chcú mať krásnu pokožku, vlasy a nechty a tiež mať zdravé oči a kosti. Pre doplnenie zinku siahnite po kešu.

 

arnel-hasanovic-2LnzEy4om3U-unsplash

  

 

Selén

Selén je spoločne s vitamínom E dôležitým antioxidantom. Ovplyvňuje imunitný systém, činnosť pečene, štítnej žľazy aj pohlavných orgánov.
 
Vo vyššom množstve je pre naše telo selén toxický. Para orechy by sme teda mali jesť pravidelne, ale v striedmych dávkach (pár kúskov denne). Maximálna denná odporúčaná dávka selénu je 70 mikrogramov. Ak ste sa ale para orechov prejedli, tak nezúfajte. Smrteľná dávka je 5 mg na kilogram telesnej hmotnosti, čo zodpovedá zhruba 15,5 kg para orechov. A to nezje ani ten najväčší jedák :-)
 
 
 

Hořčík

Horčík v tele nájdeme uložený vo svaloch a kostiach. Má vplyv na šírenie nervového vzruchu a svalovú kontrakciu (sťah svalu, ktorý je potrebný k akémukoľvek pohybu). Jeho dostatočný príjem znižuje únavu, redukuje výskyt kŕčov a podporuje správnu činnosť centrálneho nervového systému a svalov. Zároveň tiež prispieva k iónovej rovnováhe v vnútrobunkové a mimobunkovej tekutine.

Na doplnenie horčíka maškrtte para orechy, prípadne mandle či kešu.

 bruce-mars-jY-GlbKeTDs-unsplash

 

 

Vápník

Základným úložiskom vápnika v našom tele sú kosti a zuby. Vápnik je zodpovedný za ich správnu stavbu a pevnosť. Zvýšenú potrebu vápnika majú najmä mladiství vo vývoji, tehotné ženy a starí ľudia, u ktorých hrozí rednutie kostí. Z orechov v sebe najviac vápnika obsahujú mandle.

 

A ktorý orech je TEN NAJ?

.Keď sa pozriete do úvodnej tabuľky, zistíte, že každý orech je TEN NAJ v niečom inom. Aby ste svojmu telu dodali všetky tieto potrebné vitamíny, minerály a nutrienty, je najvhodnejšie orechy kombinovať, prípadne pravidelne striedať. Ideálne je každodenné oživenie jedálnička orechmi, a to v zdravej miere (hrsť orechov denne).

 

Zdroje:

SELFNutritionData, 2018, https://nutritiondata.self.com/