Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

RAW – čo to vlastne znamená?

12. 4. | 903× prečítané | 3 minúty čítania


Raw v preklade do slovenčiny znamená „surový“, častejšie sa však v kontexte jedla stretneme s pojmom živá strava. Čo znamená, keď je surovina označená ako raw, a čo môže živá strava priniesť vášmu zdraviu?

Zdieľať



RAW – čo to vlastne znamená?

Ako raw sa berú tie potraviny, ktoré neprešli tepelnou úpravou, pri ktorej by sa zahriali na viac ako 42 °C. Suroviny by tiež nemali byť nijako priemyselne spracované, pasterizované ani ošetrené pesticídmi.

Čo patrí na tanier?

Hlavnými zložkami raw stravy sú ovocie a zelenina, orechy, semienka, obilniny a strukoviny. Odporúča sa do jedálnička zaradiť aj tzv. superpotraviny, ktoré obsahujú širokú škálu vitamínov a sú bohaté na antioxidanty.

Raw diéta umožňuje niekoľko alternatívnych spôsobov prípravy: časté je odšťavovanie, mixovanie alebo sušenie ovocia i zeleniny. Pri raw stravovaní sa využíva aj klíčenie semienok, obilnín a strukovín a namáčanie čiže aktivácia orechov a semienok. Zatiaľ čo väčšina raw stravy je (rovnako ako u vegánstva) založená výlučne na rastlinných produktoch, niektorí ľudia konzumujú aj nepasterizované mlieko, surové vajcia či niektoré druhy mäsa. Ak z jedálnička vynecháme všetky živočíšne produkty a zároveň ctíme podstatu raw stravy, hovoríme o vitariánstve.

Je to vôbec zdravé?

Priaznivci raw stravy sa domnievajú, že konzumácia surovín v surovom stave je ideálna pre ľudské zdravie. Jedným z hlavných dôvodov, prečo zástancovia surovej stravy odrádzajú od tepelnej úpravy, je fakt, že niektoré enzýmy a bielkoviny môžu byť tepelnou úpravou znehodnotené, rovnako ako sa tomu deje napríklad pri vitamíne C, kyseline listovej alebo vitamínueB6 (pyridoxín).

Raw strava dodáva telu veľa vitamínov, minerálov, enzýmov a vlákniny. Konzumácia surových potravín pomôže organizmu s regeneráciou, detoxikuje a zabraňuje prekysleniu, ku ktorému môže dochádzať pri nadmernej konzumácii tepelne upravených živočíšnych bielkovín. Vďaka živej strave zo svojho jedálnička vylúčime ťažko stráviteľné tuky a škodlivý LDL cholesterol, priemyselne spracované potraviny a aditívne látky, ako sú konzervanty, emulgátory a prebytočné cukry. Surová strava ide väčšinou ruka v ruke s chudnutím, pretože má nízky obsah kalórií.

Naopak nám ale môže hroziť nedostatok bielkovín, vitamínu B12, vitamínov rozpustných v tukoch a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Konzumácia surového mäsa a ďalších živočíšnych produktov prináša aj riziko infekcie.

Pri raw stravovaní hrozí nedostatok bielkovín. Doplniť vám ich pomôže náš raw konopný proteín.

RAW produkty zo Světa plodů

Tyčinky vám dodajú energiu

  • Tyčinky sú ručne vyrobené len z prírodných surovín a obsahujú len prirodzene sa vyskytujúce cukry zo sušeného ovocia. Neobsahujú umelé farbivá, konzervanty, ochucovadlá, zvýrazňovače chuti, múku, mlieko, lepok ani vajcia. Vezmite si so sebou na výlet jahodovú, malinovú, kakaovú alebo sezamovú!

Proteíny pre športovcov aj nešportovcov

  • Čisto prírodný vegan zdroj bielkovín, ktorý je ideálnym doplnkom pri diétach. Proteín si môžete zmiešať s čerstvou ovocnou šťavou, mliekom alebo vodou. Môžete ho využiť aj pri výrobe raw dezertov ako čiastočnú náhradu bežnej múky. Výborne sa hodí k príprave raňajok alebo ho môžete zamiešať napríklad do nátierky. Nechcete sa uspokojiť s „obyčajným“ ryžovým alebo mandľovým proteínom? Rozumieme vám, preto máme v ponuke aj makový, tekvicový, lieskový, konopný, arašidový alebo vlašský!

Oriešky na maškrtenie

Špeciality pre náročných

  • Drvené kakaové bôby sú výborným antioxidantom. Vedeli ste, že konzumácia kakaa znižuje vysoký krvný tlak účinnejšie, než zelený či čierny čaj?
  • Írsky mach je nielen vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov, ale aj zaujímavou prísadou v kuchyni. Je vhodný pre bezlepkovú i bezlaktózovú diétu a je veganskou alternatívou k živočíšnemu kolagénu.
kakaové boby drcené
Drvené kakaové bôby sú významným zdrojom antioxidantov.

Či už sa rozhodnete stravovať akokoľvek, vždy je dôležité dbať na vyváženosť a dostatočný prísun všetkých živín. A nezabúdajte ani na chuť a kvalitu! Tie sú pre nás pri výbere surovín na prvom mieste.

Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?