Ako raw sa berú tie potraviny, ktoré neprešli tepelnou úpravou, pri ktorej by sa zahriali na viac ako 42 °C. Suroviny by tiež nemali byť nijako priemyselne spracované, pasterizované ani ošetrené pesticídmi.
Čo patrí na tanier?
Hlavnými zložkami raw stravy sú ovocie a zelenina, orechy, semienka, obilniny a strukoviny. Odporúča sa do jedálnička zaradiť aj tzv. superpotraviny, ktoré obsahujú širokú škálu vitamínov a sú bohaté na antioxidanty.
Raw diéta umožňuje niekoľko alternatívnych spôsobov prípravy: časté je odšťavovanie, mixovanie alebo sušenie ovocia i zeleniny. Pri raw stravovaní sa využíva aj klíčenie semienok, obilnín a strukovín a namáčanie čiže aktivácia orechov a semienok. Zatiaľ čo väčšina raw stravy je (rovnako ako u vegánstva) založená výlučne na rastlinných produktoch, niektorí ľudia konzumujú aj nepasterizované mlieko, surové vajcia či niektoré druhy mäsa. Ak z jedálnička vynecháme všetky živočíšne produkty a zároveň ctíme podstatu raw stravy, hovoríme o vitariánstve.
Je to vôbec zdravé?
Priaznivci raw stravy sa domnievajú, že konzumácia surovín v surovom stave je ideálna pre ľudské zdravie. Jedným z hlavných dôvodov, prečo zástancovia surovej stravy odrádzajú od tepelnej úpravy, je fakt, že niektoré enzýmy a bielkoviny môžu byť tepelnou úpravou znehodnotené, rovnako ako sa tomu deje napríklad pri vitamíne C, kyseline listovej alebo vitamínueB6 (pyridoxín).
Raw strava dodáva telu veľa vitamínov, minerálov, enzýmov a vlákniny. Konzumácia surových potravín pomôže organizmu s regeneráciou, detoxikuje a zabraňuje prekysleniu, ku ktorému môže dochádzať pri nadmernej konzumácii tepelne upravených živočíšnych bielkovín. Vďaka živej strave zo svojho jedálnička vylúčime ťažko stráviteľné tuky a škodlivý LDL cholesterol, priemyselne spracované potraviny a aditívne látky, ako sú konzervanty, emulgátory a prebytočné cukry. Surová strava ide väčšinou ruka v ruke s chudnutím, pretože má nízky obsah kalórií.
Naopak nám ale môže hroziť nedostatok bielkovín, vitamínu B12, vitamínov rozpustných v tukoch a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Konzumácia surového mäsa a ďalších živočíšnych produktov prináša aj riziko infekcie.

RAW produkty zo Světa plodů
Tyčinky vám dodajú energiu
Proteíny pre športovcov aj nešportovcov
- Čisto prírodný vegan zdroj bielkovín, ktorý je ideálnym doplnkom pri diétach. Proteín si môžete zmiešať s čerstvou ovocnou šťavou, mliekom alebo vodou. Môžete ho využiť aj pri výrobe raw dezertov ako čiastočnú náhradu bežnej múky. Výborne sa hodí k príprave raňajok alebo ho môžete zamiešať napríklad do nátierky. Nechcete sa uspokojiť s „obyčajným“ ryžovým alebo mandľovým proteínom? Rozumieme vám, preto máme v ponuke aj makový, tekvicový, lieskový, konopný, arašidový alebo vlašský!
Oriešky na maškrtenie
- Raw oriešky z rôznych kútov sveta až k vám domov? Žiadny problém. Máme lieskové orechy, mandle zo Španielska, lúpané alebo nelúpané pistácie a do raw stravovania patria tiež aktivované orechy. Vyskúšajte náš MYX!
Špeciality pre náročných
- Drvené kakaové bôby sú výborným antioxidantom. Vedeli ste, že konzumácia kakaa znižuje vysoký krvný tlak účinnejšie, než zelený či čierny čaj?
- Írsky mach je nielen vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov, ale aj zaujímavou prísadou v kuchyni. Je vhodný pre bezlepkovú i bezlaktózovú diétu a je veganskou alternatívou k živočíšnemu kolagénu.

Či už sa rozhodnete stravovať akokoľvek, vždy je dôležité dbať na vyváženosť a dostatočný prísun všetkých živín. A nezabúdajte ani na chuť a kvalitu! Tie sú pre nás pri výbere surovín na prvom mieste.
Čítajte tiež

Vápnik v potravinách: Je mlieko jedinou prevenciou osteoporózy?
11.05.23 | 691× prečítané | 6 minút

Nech priletí bocian! Čo jesť na podporu plodnosti a ako ľahšie otehotnieť
13.04.23 | 2212× prečítané | 8 minút