Slaný arašid s karamelom
20 minút
4 kopčeky
Čo budete potrebovať?
- 250 ml 33% smotany na šľahanie
- 100 ml mlieka
- 2 lyžice cukru
- 2–3 lyžice arašidovej pasty
- 2 lyžice slaných karamelových kúskov
- štipku soli
Postup
Smotanu s mliekom a cukrom zľahka ohrejeme na miernom plameni. Pozor – nesmie vrieť! Do vlažnej zmesi primiešame arašidovú pastu, kúsky slaného karamelu a štipku soli. Zmes premiešame metličkou, aby sa všetko rozpustilo a spojilo. Potom necháme vychladnúť.
Vychladnutú zmes nalejeme do zmrzlinovača a šľaháme približne 10–15 minút.
Ak nemáte zmrzlinovač, nalejte zmes do formičiek na ľad a zmrznuté kocky následne rozmixujte v elektrickom mixéri spolu s lyžicou mlieka. Servírujeme do kornútkov alebo misiek a ozdobíme kúskami karamelu a arašidov.
Pistáciová zmrzlina
25 minút
4 kopčeky
Čo budete potrebovať?
- 250 ml 33% smotany na šľahanie
- 50 ml mlieka
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice pistáciovej pasty
- 2 lyžice pistáciových kúskov
- štipku soli
Postup
Základ zostáva rovnaký. Na miernom plameni ohrejeme smotanu s mliekom a cukrom, do teplej zmesi zamiešame pistáciovú pastu a pridáme štipku soli. Vychladenú tekutú zmes nalejeme do zmrzlinovača a šľaháme zhruba 20 minút.
Ak nemáte zmrzlinovač, nalejte zmes do formičky na ľad a zmrznuté kocky následne rozmixujte v elektrickom mixéri spolu s trochou mlieka. Servírujte do kornútkov alebo misiek a navrch posypte pistáciovými kúskami. Pretože pistácií nie je nikdy dosť!
Vegan kokosová zmrzlina s malinami
40 minút
3 kopčeky
Čo budete potrebovať?
- kokosové mlieko
- 3–4 lyžice kokosovej pasty
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice strúhaného kokosu
- lyofilizované maliny a maliny v malinovej čokoláde na ozdobu
Postup
Kokosové mlieko necháme minimálne 2 hodiny vychladnúť v chladničke – robíme to preto, aby sa oddelil tuk a voda. Na zmrzlinu budeme potrebovať iba hornú tuhú časť kokosového mlieka. Tú z plechovky vyškrabeme lyžicou a rozpustíme ju v hrnci. Do rozpustenej časti kokosového mlieka pridáme cukor, kokosovú pastu a strúhaný kokos. Všetko poriadne premiešame.
Zmes nalejeme do zmrzlinovača a šľaháme, až kým zmrzlina nestuhne. U tejto zmrzliny sa čas šľahania mierne predĺži – zmrzlinovač nechajte pracovať cca 30–40 minút. Je to z toho dôvodu, že kokosové mlieko nemá toľko tuku ako smotana, a tak jeho vyšľahanie trvá dlhšie.
Ak nemáte zmrzlinovač, nalejte zmes do formičky na ľad a vložte do mrazničky. Zmrznuté kocky následne rozmixujte v elektrickom mixéri s kvapkou rastlinného mlieka. Ako si mlieko jednoducho vyrobiť z mandlí alebo iných orechov, Vám poradíme v tomto článku. Hotovú zmrzlinu ozdobte lyofilizovanými malinami, malinami v malinovej čokoláde alebo plátkami kokosu. Mňam!