3,5 hodiny aj s kysnutím
10 slimákov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 20 g čerstvých kvasníc
- 280 ml vlažnej vody
- 390 g hladkej múky
- 110 g žitnej múky
- 15 g soli
- 45 g masla alebo sadla izbovej teploty
- 1 rozšľahané vajce na pomazanie
Na pesto:
- 70 g vlašských orechov
- 70 g čerstvého špenátu
- 40 g parmezánu alebo syra Gran Moravia
- 1 lyžička lyofilizovaného oregana
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- 60 ml olivového oleja
- 2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
Na ozdobu:
- 1 lyžicu nasekaných solených pražených tekvicových semienok
- hrsť naklíčených semienok, my sme tentokrát použili reďkovku
Postup
A ako na to? Do veľkej misy rozdrobíme kvasnice, zalejeme ich vlažnou vodou a rozmiešame. Potom do misy prisypeme obe múky, soľ a tuk, ktorý sme si zvolili (maslo alebo masť). Všetko vypracujeme a miesime, kým nie je cesto hladké. Odporúčame použiť kuchynského robota. Cesto sa hodí aj na rožky a upečiete z neho aj toastový chlieb.
Z hotového cesta vytvoríme bochník, ktorý vložíme späť do misy. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Na konci by malo mať cesto zhruba dvojnásobný objem.
Medzitým, čo nám kysne cesto, si pripravíme špenátové pesto. Do mixéra s nástavcom na sekanie orechov vložíme vlašské orechy, špenát, na kúsky nakrájaný syr, oregano, cesnak. Dochutíme podľa potreby soľou a korením. Všetko potom rozmixujeme na čo najjemnejšiu konzistenciu. Až potom prilejeme olivový olej a šťavu z limetky a mixujeme, kým sa nevytvorí hladké pesto.
Tip!
Namiesto špenátu môžete použiť aj rukolu, bazalku, mladú žihľavu, medvedí cesnak alebo petržlen. A nebojte sa pesta vyrobiť viac! V pohári v chladničke vydrží aj dva mesiace a použiť ho potom môžete na cestoviny alebo do šalátu.
recept a fotky: @devceuplotny
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát o veľkosti asi 50×30 cm. V súvislej vrstve na neho rozprestrieme všetko pesto a zrolujeme. Roládu krájame na kúsky o šírke asi 4 cm a vzniknuté slimáky vyskladáme do formy s priemerom 24 cm. Nezabudnite medzi nimi nechať rozostupy, ešte vykysnú!
Slimáky na plechu necháme kysnúť ďalších 30–45 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C, vykysnuté slimáky potrieme vajíčkom a pečieme 30–35 minút.
Po vytiahnutí z rúry ich necháme vychladnúť a pred servírovaním ešte dozdobíme sekanými tekvicovými semienkami a naklíčenou reďkovkou. Klíčenie je ľahké a s našim návodom ho zvládne každý. Reďkovky potrebujú v pohári asi 4–5 dní, než vyklíčia. Dajú sa potom ale použiť aj do polievok, na chleba s nátierkou alebo do smoothie. Slimáky zahalia do štipľavého závoja plného vitamínov, mňam!