Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Kysnutí slimáci so špenátovým pestom

22. 7. | 129× prečítané


Žiadna divočina, nebojte. Tieto slimáky sú z cesta! Naplnili sme ich pestom z vlašských orechov, špenátu, cesnaku a lyofilizovaného oregana, ochutnáte? Skvelí sú večer k poháru vína, ale aj na ráno pre milovníkov slaných raňajok. Cesto je nadýchané ako obláčik a klíčky vás svojou štipľavosťou jemne pošteklia na jazyku. Recept pre vás z našich surovín pripravila Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny. Ako si kysnuté slimáky zmotať?

Zdieľať



Kysnutí slimáci so špenátovým pestom
 3,5 hodiny aj s kysnutím
10 slimákov

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

  • 20 g čerstvých kvasníc
  • 280 ml vlažnej vody
  • 390 g hladkej múky
  • 110 g žitnej múky
  • 15 g soli
  • 45 g masla alebo sadla izbovej teploty
  • 1 rozšľahané vajce na pomazanie

Na pesto:

  • 70 g vlašských orechov
  • 70 g čerstvého špenátu
  • 40 g parmezánu alebo syra Gran Moravia 
  • 1 lyžička lyofilizovaného oregana
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti  
  • 60 ml olivového oleja
  • 2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy  

Na ozdobu:

Postup

A ako na to? Do veľkej misy rozdrobíme kvasnice, zalejeme ich vlažnou vodou a rozmiešame. Potom do misy prisypeme obe múky, soľ a tuk, ktorý sme si zvolili (maslo alebo masť). Všetko vypracujeme a miesime, kým nie je cesto hladké. Odporúčame použiť kuchynského robota. Cesto sa hodí aj na rožky a upečiete z neho aj toastový chlieb. 

Z hotového cesta vytvoríme bochník, ktorý vložíme späť do misy. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Na konci by malo mať cesto zhruba dvojnásobný objem.

Medzitým, čo nám kysne cesto, si pripravíme špenátové pesto. Do mixéra s nástavcom na sekanie orechov vložíme vlašské orechy, špenát, na kúsky nakrájaný syr, oregano, cesnak. Dochutíme podľa potreby soľou a korením. Všetko potom rozmixujeme na čo najjemnejšiu konzistenciu. Až potom prilejeme olivový olej a šťavu z limetky a mixujeme, kým sa nevytvorí hladké pesto.

Tip!

Namiesto špenátu môžete použiť aj rukolu, bazalku, mladú žihľavu, medvedí cesnak alebo petržlen. A nebojte sa pesta vyrobiť viac! V pohári v chladničke vydrží aj dva mesiace a použiť ho potom môžete na cestoviny alebo do šalátu.  

Kynutí šneci

 recept a fotky: @devceuplotny

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát o veľkosti asi 50×30 cm. V súvislej vrstve na neho rozprestrieme všetko pesto a zrolujeme. Roládu krájame na kúsky o šírke asi 4 cm a vzniknuté slimáky vyskladáme do formy s priemerom 24 cm. Nezabudnite medzi nimi nechať rozostupy, ešte vykysnú!

Slimáky na plechu necháme kysnúť ďalších 30–45 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C, vykysnuté slimáky potrieme vajíčkom a pečieme 30–35 minút.

Po vytiahnutí z rúry ich necháme vychladnúť a pred servírovaním ešte dozdobíme sekanými tekvicovými semienkami a naklíčenou reďkovkou. Klíčenie je ľahké a s našim návodom ho zvládne každý. Reďkovky potrebujú v pohári asi 4–5 dní, než vyklíčia. Dajú sa potom ale použiť aj do polievok, na chleba s nátierkou alebo do smoothie. Slimáky zahalia do štipľavého závoja plného vitamínov, mňam!

Kynutí šneci
Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?