Čo sa v článku dozviete?
Pistácie, těší nás!
Pistácie patria k orechom s najdlhšou históriou. Archeológovia ich nálezy sa datujú až šesť tisíc rokov pred naším letopočtom a už vtedy boli považované za luxusnú pochúťku dostupnú len ľuďom z najvyšších vrstiev. Rastú na strome zvanom pistácia pravá čiže pistacia vera. Pistáciových orieškov však existuje hneď niekoľko druhov – líšia sa krajinou pôvodu, odrodou, tvarom, chuťou, veľkosťou, kvalitou a následne i spracovaním. Preborníkmi v produkcii pistácií sú Irán a USA.
Pistácie sú kvalitným zdrojom energie, bielkovín i zdravých tukov (vrátane omega-9 nenasýtených mastných kyselín). Vďaka vysokému podielu vlákniny navyše spoľahlivo zasýtia. Tiež sú bohaté na minerály, vitamíny, antioxidanty a ďalšie telu prospešné živiny.
Nutričné hodnoty pistácií
Makroživiny na 100 g
Energie | 3002 kJ / 590 KCAL | |
---|---|---|
Tuky | 53 g | |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 8,6 g | |
Sacharidy | 16 g | |
z toho cukry | 10 g | |
Vláknina | 10 g | |
Bielkoviny | 20 g | |
Soľ | 0 g |
Mikroživiny na 100 g
Fosfor | 464 mg | |
Horčík | 292 mg | |
Vápnik | 128 mg | |
Železo | 4 mg | |
Mangán | 1 mg | |
Meď | 1,3 mg | |
Draslík | 1000 mg |
Výživové hodnoty lúpaných raw pistácií.
7 dôvodov, prečo jesť pistácie
1. Padnú vám do oka
A to nielen vďaka ich sviežej zelenej farbe. Pistáciové oriešky sú totiž bohaté na karotenoidy. Patrí k nim aj beta-karotén, ktorý je prekurzorom vitamínu A. Ten chráni kožu proti poškodeniu nadmerným slnením a zároveň je nevyhnutný pre zdravie očí.
Veselá farba pistácií navyše spoľahlivo zaujme. A pretože jeme aj očami, pokrmy ozdobené alebo rovno zafarbené pistáciami zožnú úspech u všetkých spolustravníkov aj na Instagrame. Trebárs taký pistáciový cheesecake alebo koláč s černicami bude perličkou každej popoludňajšie siesty!
2. Spánku dajú zelenú
Pistácie doslova pretekajú melatonínom čiže hormónom spánku. Navyše podporujú jeho prirodzenú produkciu. Doprajte si preto hrsť pistáciových orieškov pár hodín pred spaním a budete spať ako zabitý. Chcete poznať ďalšie tipy, ako skvalitniť váš spánok? Prečítajte si náš článok.
3. Poznajú tajomstvo večnej mladosti
Vrásky a povädnutú pleť víta len málokto. Pistácie by pritom mohli hrdo stáť v regáloch drogérií vedľa všetkých anti-aging prípravkov. Sú totiž plné antioxidantov, ktoré spomaľujú proces starnutia buniek. Navyše sú zdrojom medi potrebnej pre pevné kosti, tvorbu červených krviniek a produkciu kolagénu – ten je zodpovedný za zdravé vlasy a pružnosť pokožky.
4. Zbaví vás kŕčov a napätia
Pistácie obsahujú draslík nevyhnutný k správnemu fungovaniu nervového systému a svalov. Nechýba im ani vitamín B6, ktorý posilňuje imunitu a zlepšuje náladu. Lúpanie pistácií sa navyše v rebríčku relaxačných a upokojujúcich techník radí rovnako vysoko ako praskanie bublinkovej fólie. Ak vás škrupiny naopak rozčuľujú a zdržujú, nie je nič jednoduchšie ako siahnuť po lúpaných pistáciách a uvoľniť napätie maškrtením na gauči.

5. Zacvičí s hladom i cholesterolom
Vďaka pomerne vysokému obsahu bielkovín, navyše so všetkými esenciálnymi aminokyselinami, sú pistácie obľúbeným parťákom fitnessákov. V 100 gramoch týchto zelených krások nájdete 20 gramov proteínu! Veľké množstvo vlákniny ešte zvyšuje ich schopnosť zasýtiť vás na dlhú dobu. A to aj napriek tomu, že majú pistácie oproti vlašákom alebo napríklad para orechom o niečo menej tukov aj kalórií. V kondícii potom udrží aj váš kardiovaskulárny systém. Obsiahnuté fytosteroly totiž pomáhajú znižovať hladinu škodlivého cholesterolu.
6. Budú vaša krvná skupina
Pistácie obsahujú 3,9 mg železa na 100 gramov, čo je viac ako hovädzie mäso. Železo je nevyhnutné pri tvorbe krvného farbiva hemoglobínu. Pomáha lepšie okysličovať krv, zvyšovať hladinu energie, a naopak znižovať únavu. Vstrebateľnosť železa zlepšuje prítomnosť už spomínanej medi a ešte viac ju podporíte, keď si k pistáciám dáte aj ovocie bohaté na vitamín C. Skúste napríklad také čierne ríbezle alebo kľukvu.
7. Myslia na budúce generácie
O pistáciách sa traduje, že zvyšujú plodnosť mužov, a to najmä vďaka vitamínu E a L-arginínu. Práve tieto nutrienty totiž majú na svedomí zdravie a životaschopnosť spermií. Tehotné ženy potom ocenia obsah kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre správny vývoj plodu.

RAW, alebo pražené pistácie?
Nepražené, teda surové či RAW, pistácie si zachovávajú vyšší obsah prospešných živín, a to vrátane cenných antioxidantov, ktoré si s vysokými teplotami veľmi nerozumejú. Nemusíte sa pritom báť náročnejšieho lúpania. Škrupina pistácií praská už na strome, nie až počas praženia, ako sa často traduje. Ak pistácie prejdú tepelnou úpravou, hovoríme, že sú pražené. Pražením sa potom zvýrazní aj chuť orieškov. Solené pistácie sa navyše bez tepelnej úpravy nezaobídu! Aby na nich soľ držala, namáčajú sa v soľnom roztoku a po opätovnom usušení sa jemne opražia. Solené pistácie sú stará dobrá klasika, ktorú poznajú všetci.
Ďalšou možnosťou, ktorá medzi tepelne upravenou a RAW verziou kľučkuje ako princezná Kolobežka, je blanšírovanie. Pri ňom sa z vylúpaných pistácií odstráni aj tenká šupka, ktorá zakrýva samotný oriešok. Blanšírované pistácie si vďaka naparovaniu a rýchlemu schladeniu udržia sýto zelenú farbu, a navyše sú krásne mäkučké!
Ako spoznať kvalitné pistácie?
- okrovo hnedá škrupina bez fľakov
- pozdĺžna prasklina škrupiny, ktorá značí zrelosť
- jasne zelený orech s jemnou fialovo-hnedou šupkou
- minimálne množstvo úlomkov v balení
- informácie o krajine pôvodu na obale

Čo s pistáciami nielen v kuchyni?
- Len tak maškrtiť – Hodia sa k vínu aj pivu, pre deti aj starých rodičov. Rovnako tak poslúžia ako výživná desiata do práce či na výlet. Napríklad v karamelke, praktickej tube alebo trubičkách.
- Ozdobiť dezerty – Na takej čokoláde sa zelená skvele vyníma. Prácu pri pečení vám uľahčia napríklad pistáciové kúsky.
- Natierať, polievať, dlabať lyžičkou – Pistáciové maslo je spoľahlivým lepidlom aj na ten najrozbitejší deň. Pripravte si s ním napríklad pistáciový cheesecake alebo koláč.
- (Ne)piecť – pridajte pistácie priamo do cesta, cukroviniek, raw dezertov alebo krémov. O ten správny šmrnc sa postará pistáciová múka.
- Mixovať – do smoothie, pudingu či domácej zmrzky.
- Variť – obľube sa tešia najmä v talianskej kuchyni, kde sú neodmysliteľnou súčasťou omáčok, salámy mortadela i sladkých jedál. V Indii ich potom často pridávajú do kari alebo ryžového pilafu.
Vedeli ste, že…
...pistácie sú horľavé? Vo veľkom množstve sú náchylné na samovznietenie. Môže za to ich suchá tenká škrupina a vzájomné trenie. Chcete sa dozvedieť ďalšie super zaujímavosti o pistáciách? Mrknite na naše video!