Ako prebieha nákup?
Prvým krokom je starostlivý prieskum trhu, ktorý prebieha cez internet alebo na veľtrhoch. Pravidelne chodíme na najväčšie svetové veľtrhy potravín v obore – SIAL Paris a BioFach Norimberg. Práca je to zdĺhavá a nie vždy prináša výsledok. Je bežnou praxou, že na e-mail s predmetom „Objednám“ nikto neodpovie. Keďže dodávatelia ponúkajú odber v naozaj veľkých objemoch, snažíme sa pred každou objednávkou najprv zaistiť vzorky. Predsa len, čo s tonou neodskúšaných kešu, ktoré by neuspokojili naše rozmaznané jazýčky?

Podľa čoho vyberáme dodávateľa?
U všetkých druhov surovín máme rovnaké priority, podľa ktorých sa nákup riadi. Stálosť kvality je pre nás ten najdôležitejší predpoklad na nadviazanie obchodnej spolupráce. Ďalším faktorom je dostupnosť informácií. Dodávateľ musí vedieť, čo predáva, a poskytnúť k surovinám všetky dokumenty – špecifikácia, laboratórne rozbory i certifikáty. Zaujímajú nás tiež skladové a výrobné poedmienky, aby sme sa presvedčili, že sú suroviny skladované v poriadku a čistote. S dodávateľmi preferujeme osobný kontakt a s tými najväčšími sa stretávame pravidelne.
Na kľúčové suroviny, ako sú napríklad kešu, mandle, para alebo pistácie, sa snažíme získať kontrakt (zmluvu) na celý rok. Za tovar zaplatíme vopred a počas roka si ho necháme po častiach posielať. Zaistíme si tak nielen požadované množstvo suroviny, ktorá by inak nemusela byť dostupná celý rok, ale aj pevnú cenu, stálu kvalitu, a dokonca čerstvosť. Čerstvé suroviny nakupujeme priamo od dodávateľa, čím minimalizujeme výskyt kazového a starého tovaru. Nemusíme tak spoliehať na európskej distribútorov, ktorí vždy najprv vyskladnia staré zásoby – niekedy aj rok uleželých orechov!
Prečo neberieme tovar priamo od drobných farmárov?
Drobní farmári majú menšiu produkciu a neoplatí sa im predávať takzvane "na vlastné triko". Nie sú schopní surovinu manuálne roztriediť a mechanická triedička je pre nich príliš nákladná. Radšej predajú celú úrodu naraz a nechajú túto prácu, vrátane všetkých obchodných starostí, na veľkých skúsených dodávateľoch.

Cesta zo stromu na pult
Ako vyzerá cesta produktu zo zahraničia? Každý orech a každé ovocie dozreje vo svojej domovine a zbierajú sa až plne vyzreté plody. Následne sa čistia a triedia do tzv. obchodných tried podľa kvality a veľkosti. Nie, naozaj neexistujú stromy, ktoré plodia len tie najväčšie kešu, to by predsa nikto nepestoval žiadne iné! Ak chceme napríklad tonu najvyššej obchodnej triedy kešu, je potrebné vytriediť osem ton orechov.
Následne sa produkt starostlivo zabalí a vezie sa trajektom do jedného z dvoch európskych prístavísk – Hamburg alebo Rotterdam. V tento moment máme tovar už zaplatené, preclené a schválené veterinárnou správou. V týchto prístavoch potom prebiehajú laboratórne skúšky certifikovanými spoločnosťami, ktoré držia najvyššie európske štandardy.
Z prístavu nám potom objednávku doručia na sklad do Břidličnej, kde ešte sami skontrolujeme sľúbenú kvalitu, bezchybnosť tovaru a jeho chuť. Celý tím sa stretne nad novým balíkom, pomaly a poctivo pochrumá pár orechov, a ak prejdú dômyselnú kontrolou dvojitého „hmm“, ktorý ocení produkt za fakt skvelý, ide do predaja. Ak sa stane, že nám tovar príde poškodený – potuchnutý, polámaný, napadnutý plesňou alebo parazitom, zlá kvalita alebo druh, ihneď sa vracia, pretože takéto suroviny ani nebalíme.

Po obdržaní tovaru nám dodávatelia zasielajú faktúru a potvrdenú špecifikáciu produktu, ku ktorej vyžadujeme aj laboratórne testy. U tých sa zameriavame na hladinu ťažkých kovov, plesní a na výskyt baktérií. V súčasnosti pracujeme aj na rozšírení špecifikácií makro a mikro živín, ktoré by nám mal dodávateľ vždy poskytnúť.
V tento moment nakupujeme 70% tovaru zo zahraničia a 30% z Česka a Slovenska. Je to kvôli tomu, že napríklad české marhule sme sušiť skúšali, ale nie sú tak sladké a chuťovo výrazné, ako tie turecké. Navyše by cena bola neúmerne vysoká.

Čo je pre nás prémiová surovina?
Taká surovina, ktorú ste nikde inde na slovenskom trhu neochutnali. Taký kus, ktorý je vzhľadovo dokonalý, chuťovo bez chyby, nemá žiadne vady a u ktorého sa pýšime, že vám ho môžeme dať ochutnať. Nechceme priemerný produkt za priemernú cenu, chceme len to najlepšie, čo sú nám dodávatelia schopní poslať, bez toho aby sme vás priviedli k bankrotu. Nie je nutné zmieriť sa s obyčajným štandardným produktom, keď môžete mať za podobnú a niekedy aj rovnakú cenu niečo, z čoho si sadnete na zadok. Chceme, aby ste aj vy spoznali, ako majú suroviny naozaj chutiť!
Čítajte tiež

Tak šiel čas: Oslavujeme 10 rokov a pozývame vás na prípitok
31.08.22 | 1713× prečítané | 5 minút

Prehliadka toho najlepšieho: Ako vyberáme novinky?
09.06.22 | 1774× prečítané | 4 minúty