V článku sa dozviete:
Čo je to sušenie mrazom
Je to vlastne spôsob konzervovanie potravín. Bol vynájdený na začiatku 20. storočia a napríklad počas druhej svetovej vojny sa používal na uchovávanie krvnej plazmy. Hovorí sa mu tiež lyofilizácia, ale nemusíte sa báť, o nič zložité nejde. Je to vlastne postup, pri ktorom sa za veľmi nízkych teplôt a tlaku odstraňuje zo surovín voda. Tá prestupuje z pevného skupenstva priamo do plynného, bez toho aby došlo k jej premene na kvapalinu. Jednoducho povedané – z ľadu sa stáva priamo para, bez toho aby sa kryštáliky rozpustili vo vodu. Ak vás to zaujíma viac, môžete si prečítať, ako celý proces prebieha.

Výhody lyofilizovaného ovoce
Proces lyofilizácie je bohužiaľ jeden z najdrahších spôsobov konzervácie. Napriek tomu sa využíva čoraz častejšie, sušenie potravín mrazom totiž prináša významné benefity. Aké, pýtate sa?
1. Zachovajú si všetky vitamíny a minerály
Vďaka šetrnému spôsobu spracovania si suroviny zachovajú všetky živiny, ktoré majú v čerstvom stave. Neprejdú totiž teplotami, pri ktorých dochádza k úplnému zničeniu alebo postupnej strate obsahu vitamínov. Veľmi náchylný na teplo je napríklad vitamín C. Ako ukázala štúdia, tento vitamín sa začína strácať už po 5 minútach varenia alebo sušenia za vysokých teplôt! Ovocie a zelenina si zachovajú aj ďalšie vitamíny a minerálne látky. Treba si však dať pozor na cukry, ani tie lyofilizáciou nemiznú!
2. Ovocie i zelenina dlho vydržia
Vďaka tomu, že suroviny prídu až o 95 % vody, sa úžasne predĺži ich trvanlivosť. Už sa nemusíte báť, že by vám jahody začali hniť. Alebo si kúpite čerstvé maliny a ony budú vnútri plesnivé buď preto, že museli prejsť dlhú cestu, než sa dostali k vám, alebo ste ich nechali v chladničke o deň dlhšie, než zvládnu. Lyofilizované potraviny majú tú výhodu, že vám vydržia v rovnakom stave pokojne aj pol roka. Teda ak je nezjete skôr – pre to máme vo Světě plodů pochopenie.

3. Zachováva si pôvodnú chuť a vôňu
Žiadna potravina, ktorú spracujete bežnými postupmi, nebude chutiť rovnako ako čerstvá. Pri bežnom priemyselnom sušení sa v ovocí koncentruje cukor. Ovocie sa potom zdá sladšie a často stráca svoju štipľavosť a sviežu chuť. Nakoncentrované cukry prebijú pôžitok z jemnej ľahkej chuti ovocia. Varenie alebo zamrazenie narušuje jedinečné chuťové profily a výsledkom je často sklamanie v podobe ovocia (takmer) bez chuti. Ovocie sušené mrazom nič z toho nepozná. Chuť je naozaj rovnaká, ako keby ste si ovocie odtrhli priamo zo záhradky či sadu! Budete sami prekvapení, ako dokáže prekvapiť vaše chuťové poháriky. A naviac tá vôňa? Mmmm.

4. Pri spracovaní nemenia tvar
To je obrovská výhoda – nielen pri zdobení tort a dezertov, ale aj pre všetkých, ktorí majú deti. Koľkokrát ste už museli presviedčať svoje ratolesti, že tá podivná scvrknutá vec je vlastne dobrá? To sa vám u ovocia sušeného mrazom nestane. Maliny majú svoj typický tvar a potešíme určite aj milovníkov sliviek! Nemusíte sa báť, že by ste dostali pomliaždené alebo obité kúsky, pokiaľ sa s lyofilizovanými potravinami zaobchádza šetrne, zakonzervujú tvar presne tak, ako boli odtrhnuté.

5. Dokonalá chrumkavosť
Ovocie sušené mrazom síce nemení chuť, zato však mení svoju štruktúru. Aj preto niektorým ľuďom lyofilizované potraviny „nechutia“, aj keď v čerstvom stave ich majú radi. Nemôže za to ich chuť, ale predovšetkým to, že mozog je zvyknutý na inú štruktúru a nevie, ako si zrazu poradiť s chrumkavosťou a absenciou šťavy. Nám sa to často stáva u lyofilizovaného manga alebo višní. A čo také mandarínky, to je ešte len šok! Zo začiatku je to nezvyk, ale verte nám, akonáhle si raz zvyknete, nejde prestať!
6. Dá sa využívať na mnoho spôsobov
Lyofilizované ovocie je úžasným chrumkavým elementom v mnohých dezertoch. Drobnými lyofilizovanými bobuľami napríklad ríbezlí alebo brusníc dozdobíte v zime všelijaké ovocné košíčky, alebo vytvoríte tú najnadýchanejšiu jahodovú penu! Zároveň sa dajú lyofilizované produkty čiastočne späť rehydratovať. My ich najviac milujeme v lete v karafe s obyčajnou vodou! Je možné ich ale pridať aj do kaší, smoothies alebo koktailov.
Mrazom sušené ovocie sa dá ľahko rozomlieť na prášok, môžete ho tak bez obáv pridávať do krémov na pečenie alebo s nimi vykúzliť dokonalé zdobenie miesto polevy na torte. Na rozdiel od mnohých farbív neobsahujú žiadnu chémiu a okrem farby dodajú tiež intenzívnu ovocnú chuť. Vaše cukrárske výtvory dostanú úplne nový rozmer!

7. Ľahko sa skladuje
Avokádo nepatrí do chladničky, maliny áno, banán je zase dobré držať ďalej od jabĺk. Už sa vám zatočila hlava? S lyofilizovaným ovocím je to jednoduché, stačí zabezpečiť, aby nenavlhlo. Najväčším nepriateľom je vzdušná vlhkosť, ktorá sa do ovocia dostane skrze nevhodné obaly. Preto vo Světě plodů dodávame všetky ovocia sušené mrazom v znovuuzatvárateľných ZIP vreckách, aby ste ich mohli po príchode domov len vložiť do špajze.
8. Je ľahké
Možno vás niekedy prekvapila cena lyofilizovaného ovocia. Niet sa ale čomu diviť. Samotná metóda je pomerne nákladná a navyše – na 100 gramov lyofilizovaného ovocia bolo použitých násobne viac toho čerstvého! Napríklad také kivi obsahuje okolo 80 % vody, mandarínky a jahody skoro 90 %! Mrazom sušené ovocie je po odstránení vody veľmi ľahké a hodí sa hlavne na cestovanie. Na výlete do hôr nebudete musieť nosiť zbytočnú ťarchu navyše a pritom zvládnete doplniť vitamíny. Sú aj skvelou desiatou na dlhých cestách. Len je potrebné mať ich v pevnom obale – v sáčku by sa obúchali a rozdrvili na prášok. Čo tak využiť náš desiatonosič?

9. Ovocie je dostupné po celý rok
Určite ste si niekedy povzdychli, že mandarínky mimo sezónu nie sú dobré, a že máte marhule príliš radi na to, aby vám stačilo dopriať si ich len pár týždňov v roku. Vďaka sušeniu mrazom tieto starosti odpadajú. V každom ročnom období môžete mať v špajze takmer všetko, na čo si spomeniete! Napríklad výborné lyofilizované mandarínky si tak môžete dať aj počas parného leta a chuť na marhule už nemusíte zaháňať presladenými marmeládami! Navyše máte istotu, že takto spracované ovocie bude dozreté a sladučké tak akurát.
10. Je vhodné pre všetkých
Lyofilizované potraviny sú ekvivalentom tých čerstvých. Pretože pri ich spracovaní nedošlo k pridaniu žiadnych aditív, nemusíte sa báť, že by ste na takto upravenú surovinu boli alergickí. Je to len čisté ovocie, zelenina či čokoľvek ďalšieho bez pridaného cukru. Mrazom sušené ovocie je tak vhodné aj pre ľudí, ktorí si musia strážiť svoj glykemický index.

Sušené mrazom nemusí byť len ovocie
Lyofilizácia si nevyberá. Prečo by malo byť takto spracované iba ovocie? Hoci zatiaľ prevažuje, postupne sa na trh dostávajú aj ďalšie lyofilizované produkty. My vo Světě plodů zastávame názor, že sušenie mrazom je budúcnosť potravín! Preto ponúkame okrem ovocia tiežzeleninu!
V kuchyni pomôže aj mrazom sušené korenie, taká lyofilizovaná bazalka alebo majorán rozvonia vaše jedlo tak, že sa im žiadna sušená variant nevyrovná! Alebo si korením vylepšíte obľúbený šalát?
Nezostaneme ale len u zeleniny. Ak ste vášnivý dobrodruh alebo odvážna cestovateľka, alebo ste jednoducho len radi pripravení na každú situáciu, máme pre vás aj celé mrazom sušená jedlá. Čo tak okúsiť mrazom sušený ementál alebo cheddar?

Nech sa už rozhodnete vyskúšať akúkoľvek lyofilizovanú potravinu, vždy myslite na správne skladovanie, nech vám vydrží chrumkavá čo najdlhšie!