60 minút
8–10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na korpus:
- 6 lyžíc ghí, masla alebo kokosového oleja
- 6 lyžíc olivového oleja
- ½ šálky kokosového cukru
- 5 vajec
- 1 šálka jogurtu
- 1 lyžica ružovej vody
- 10-15 kvapiek extraktu z kardamómu alebo lyžička mletého korenia
- 1 šálka mandľovej múky
- 1 šálka hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Na sirup:
- ½ šálky medu
- ⅓ šálky pomarančového džúsu
- 2 lyžice ružovej vody
- 2 lyžice (a hrsť navyše na ozdobu) nasekaných pistácií alebo pistáciových kúskov
Voliteľné:
- 5-10 kvapiek šafranového extraktu alebo väčšia štipka sušeného šafranu (do sirupu)
- jedlé kvety ruží na dekoráciu
Postup:
Predhrejeme rúru na 180 °C. V miske zmiešame oba druhy tukov, pridáme cukor a zmes vyšľaháme do krémovej konzistencie. Potom po jednom pridávame vajcia a každé dôkladne zamiešame. Pridáme jogurt a všetko vyšľaháme v nadýchanú zmes, do ktorej pridáme ružovú vodu a kardamóm. Preosejeme mandľovú múku, hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a všetko do zmesi zľahka vmiešame.
Vzniknuté cesto nalejeme do vymastenej formy, ktorú môžeme pre istotu vysypať múkou alebo strúhankou, aby sa chlebíček neprichytil. Pečieme pri teplote 180 °C počas 35 až 40 minút, kým nie je povrch cesta zlatý a špajdľa po zapichnutí doprostred korpusu nevyjde čistá.
Medový sirup
Počas pečenia torty si pripravíme sirup. Skombinujeme med s pomarančovým džúsom a privedieme k varu. Znížime teplotu a necháme spoločne prebublávať asi 5 minút, kým sirup nezhustne. Ku koncu varenia môžeme pridať šafran alebo šafranový extrakt, ktorý sirupu dodá krásne žltú farbu a výrazné korenené aróma. Vypneme plameň a do sirupu vmiešame ružovú vodu. Tá sa pridáva až ako posledná, pretože dlhšou tepelnou úpravou stráca na intenzite. Nakoniec pridáme nasekané kúsky pistácií.
Ideme do finále!
Tenkou špajdľou alebo ostrým kuchynským nožom opatrne popicháme. Teplý sirup rovnomerne nalejeme na koláč a necháme odležať niekoľko hodín (najlepšie cez noc), aby korpus nasiakol chuť a arómu sirupu. Hotovú tortu môžeme ozdobiť sušenými jedlými lístkami ruží a hrsťou pistáciových kúskov.