Čo sa v článku dozviete:
Prečo si strážiť príjem bielkovín?
Každý športovec dnes pije proteínové nápoje, je proteínové tyčinky a pridáva si proteínové prášky do smoothies. Prečo to robia? Bielkoviny čiže proteíny sú základnou stavebnou jednotkou organizmu. Sú to také malé tehličky, z ktorých pri správnom skladaní postavíte zdravé telo.
Sú zložené z aminokyselín a podľa toho, ako sú jednotlivé aminokyseliny v bielkovine zoradené, ako sú k sebe navzájom poskladané a akú majú priestorovú orientáciu, určujeme, čo ktorá bielkovina vie. Niektoré bielkoviny sú stavebné jednotky pre svaly a kĺby, iné roznášajú živiny po tele, ďalšie majú svoje funkcie v hormonálnej sústave alebo pri obrane organizmu. Vedeli ste, že aj hemoglobín, ktorý je zodpovedný za prenos kyslíka v krvi, je bielkovina?
Niektoré bielkoviny si telo vie syntetizovať svojpomocne, ale takzvané esenciálne aminokyseliny musí prijímať z potravy. Dôležité tiež je, aké konkrétne bielkoviny strava obsahuje. Minimálne množstvo, ktoré telo potrebuje, sa u jednotlivých aminokyselín líši a rozdiel je samozrejme tiež medzi deťmi a dospelými.
Minimálne odporúčané množstvo esenciálnych aminokyselín
esenciálna aminokyselina | deti 3–10 rokov (mg/kg/deň) | dospelí (mg/kg/deň) |
---|---|---|
histidín | 12 | 10 |
izoleucín | 23 | 20 |
leucín | 44 | 39 |
lyzín | 35 | 30 |
metionín + cysteín | 18 | 15 |
fenylalanín + tyrozín | 30 | 25 |
treonín | 18 | 15 |
tryptofán | 4,8 | 4 |
valín | 29 | 26 |
Zdroj: WHO. 2002. Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition: WHO Technical Report Series. Geneva: WHO Press. ISSN 0512-3054.
Príjem bielkovín by si mali strážiť predovšetkým ľudia, ktorí zo svojho jedálnička vynechávajú najbohatšie zdroje proteínu, ako sú mäso, vajcia a mlieko. V ohrození nedostatkom bielkovín sú tak predovšetkým vegáni a vegetariáni. Nič ale nie je stratené! Ak dospelý jedinec nahradí tento výpadok bielkovinami z rôznych rastlinných zdrojov, jeho zdravie to neohrozí. Väčší pozor si musia dávať aj tehotné a dojčiace ženy, ľudia s poruchami metabolizmu alebo deti.
Koľko bielkovín denne zjesť?
Rovnako ako všetky ostatné nutrienty, ani bielkoviny nemajú univerzálnu odporúčanú dávku pre všetkých. Všetko sa odvíja od celkovej skladby jedálnička a záleží aj na vašom metabolizme. Svetová zdravotnícka organizácia napriek tomu vo svojej publikácii vypočítala odporúčaný denný príjem bielkovín pre dospelého, ktorý je 0,83 g proteínu na kilogram váhy za deň. Pre 80kilogramového človeka to tak vychádza na približne 66 gramov bielkovín denne.
Ideálne je celkový príjem rozložiť do celého dňa po menších dávkach. Zvlášť ak chcete budovať svoju muskulatúru. Štúdie naznačujú, že maximálny efekt má rozloženie bielkovín o maximálnom množstve 30 gramov do celého dňa. Takéto stravovanie podporí vaše snahy vybudovať svalovú hmotu viac, než keď si dáte bielkoviny vo väčšom množstve jednorázovo.

Na nedostatok bielkovín je potrebné dať pozor predovšetkým u malých detí. Bielkoviny sú obzvlášť pre nich nevyhnutné na obnovu tkanív, tvorbu svalov a rast. Aj preto ich potrebujú deti viac než dospelí. O odporúčanej dennej dávke pre deti sa vedú početné diskusie, ale väčšina publikácií sa pohybuje okolo čísel 1–1,5 gramu na kilogram váhy dieťaťa na deň. Nedostatok bielkovín u detí spôsobuje problémy s rastom, vývojom telesných funkcií a môže spôsobiť aj problémy s regeneráciou organizmu. Najviac ohrozené sú deti z rozvojových krajín, najviac v Afrike a Ázii, ale pozor treba dávať aj u vegánsky a vegetariánsky sa stravujúcich detí v Európe a Amerike.
U dospelých sa dlhodobý nedostatok prejavuje napríklad opuchmi, poruchami metabolizmu a stratou svalovej hmoty.
Aký je rozdiel medzi klasickými a proteínovými cestovinami?
Z logiky veci je najväčším rozdielom obsah bielkovín. Všetky naše proteínové cestoviny (okrem tých malých cvrččích, ktoré majú 19 %) majú viac ako 20% podiel proteínu – pre porovnanie: klasické cestoviny obsahujú bielkovín bežne len okolo 12 %.
Nižší je naopak obsah sacharidov. U bežných cestovín sa často stretnete s hodnotami cez 70 gramov sacharidov na 100 gramov cestovín, u proteínových sa ale ich obsah pohybuje len okolo 60 gramov, niektoré druhy majú aj menej.
Na svoje si prídu aj ľudia s bezlepkovou diétou! Naše bezlepkové proteínové cestoviny neobsahujú semolinu, a tak môžu ľahko doplniť bielkoviny aj celiaci a ľudia s intoleranciou na lepok.

Aké sú ich najväčšie prednosti?
- Pochádzajú z Česka. Vyrábajú ich pre nás chalani z Brna. Kúpou cestovín tak podporíte lokálnych podnikateľov!
- Sú poctivé. Nejde o žiadnu masovú automatizovanú výrobu. Celý proces sa starostlivo kontroluje a receptúra je pod prísnym dohľadom!
- Majú rôzne príchute. Proteín v nich pochádza z prírodného zdroja, a tak si zachováva aj svoju pôvodnú arómu.
- Sú variabilné. Dokonale sa hodia napríklad do letných šalátov, stačí len nájsť tie pravé pre vaše chuťové poháriky.
- Použitie je rýchle. Kto z nás si dokáže predstaviť život bez cestovín? S tými proteínovými ho budete mať hneď o niečo zdravší a bude to trvať len 8–10 minút!
- Zasýtia. Vďaka vyššiemu podielu bielkovín zasýtia rýchlo a na dlhšiu dobu.
- Ozvláštnia tanier. Svieže a sýte farby urobia majstra servírovania z každého. Bude sa vám na tanier hodiť skôr zelená, alebo červená?
- Nesťažia vám prácu. Veľa zdravších alternatív vyžaduje nejaký krok navyše. S proteínovými cestovinami sa ale pracuje rovnako, ako s tými obyčajnými. Stačí hrniec, voda a troška soli.
- Elegantne uľahčia život. Klasické cestoviny stačí vystriedať za tie proteínové a vy sa už nebudete trápiť dobiehaním denného príjmu bielkovín.
- Spestria jedálniček. Namiesto klasickej nudy aj s tak bežnou potravinou, akou sú cestoviny, pridáte do svojej stravy štipku nevšednosti.
- Budú vás baviť. Majú nielen pestré farby, ale aj tvary! Ste skôr milovník klasicistného štýlu alebo milujete rozšafné baroko?
- Sú vhodné aj pre vegánov. Okrem cestovín z cvrčkov sú všetky ostatné druhy v našej ponuke vhodné pre vegetariánov i vegánov, pretože pochádzajú len z rastlinných surovín.

Aké proteínové cestoviny si u nás môžete vybrať
Vegan makové
Obsahujú ryžový a makový proteín, ktorý im dodá tú pravú porciu bielkovín. Chutia po maku a na sladko sú priamo božské! Potešia všetkých milovníkov maku, ktorí neradi vyberajú otravné zrniečka zo zubov.
Bezlepkové cícerové
Sú vhodné pre celiakov, pretože miesto pšeničnej obsahujú múku ryžovú. To najpodstatnejšie je však cícerová múka, ktorá cestovinám prepožičiava svoju chuť, a ryžový proteín, ktorý zase dodá bielkoviny.
Bezlepkové ryžové
Len ryžová múka a proteín. To ocenia hlavne ľudia s bezlepkovou diétou, dopriať si ich ale môže každý. Ryžová múka je stráviteľnejšia ako klasická a proteín vám dodá potrebnú silu. Vďaka svojmu tvaru navyše pohltí veľa omáčky... Mňam!
Netradičné z cvrčkov
Čo tak trošku exotiky? Nebojte, múka z cvrčkov nie je chuťovo tak výrazná, ako by ste možno čakali. Zato ale obsahuje veľa živočíšneho proteínu, omega-3 mastné kyseliny a železo. No kto iný môže povedať, že mal na večeru cvrčky?
Vegan tekvicové
Vegánske, proteínové a hlavne krásne zelené. Skvele sa hodia do šalátov, ale aj k omáčkam. Obsahujú len semolinu a tekvicový proteín, do tela sa spolu s nimi ale dostane poriadna nálož bielkovín a chuti.
Vegan konopné
Kvôli svojmu zaradeniu medzi drogy má konope zlú povesť, konopný proteín sa ale nemusíte báť jesť. Cestoviny ho obsahujú 10 %. Majú nízky obsah sacharidov a ľahko orechovú chuť, ktorá skvele vynikne v kombinácii s pestom!
Vegan so sušenými paradajkami
Okrem krásnej farby sa pýšia tiež najvyšším obsahom bielkovín zo všetkých našich proteínových cestovín (takmer 23 g bielkovín na 100 g cestovín). Ak ste milovníci paradajok na všetky spôsoby, zastavte sa. Vaše hľadanie dokonalých cestovín práve skončilo.
Vegan s chilli
Ryžový proteín zaistí potrebnú dávku bielkovín a chilli zmes dodá cestovinám ten správny šmrnc. Tieto cestoviny si pre ich ráznu chuť zapamätá každý gurmán. Navyše majú nižší obsah sacharidov ako väčšina ostatných druhov!
Využitie v kuchyni
Proteínové cestoviny dodajú telu sacharidy a bielkoviny, čo ale chýba, sú zdravé tuky. Neviete, ktoré to sú?Poradíme! Nachádzajú sa napríklad v orieškoch a semienkach, preto na ne pri varení určite nezabúdajte! Dodajú do jedla nielen zdraviu prospešné látky, ale predovšetkým dokonale maslovú chuť a chrumkavosť.
Cestoviny ale môžete kombinovať so všetkým, čo máte radi. Makové sa hodia aj na sladko, ostatné napríklad do ľahkých šalátov, ako príloha k omáčkam alebo zeleninovým zmesiam. Z ryžových proteínových cestovín vykúzlite dokonalé vegánske mac and cheese. Tie s paradajkami sa zase dokonale hodia ku špenátovej omáčke. Chilli poteší milovníkov ostrejších jedál, ale nemusíte sa ich báť ponúknuť aj ostatným. Skvele si rozumejú napríklad so sladkastým tekvicovým pyré. Tie z cvrčkov zase oslovia odvážlivcov, čo sa neboja experimentovať. Máte tiež nejaký obľúbený recept? Podeľte sa s nami na Instagrame!

Či už potrebujete zvýšiť príjem bielkovín, alebo len chcete skúsiť niečo nové, proteínové cestoviny vám rozhodne spestria jedálniček. Na prípravu sú rovnako jednoduché ako tie obyčajné a v kombinácii s domácim pestom máte vyvážený a kvalitný obed pripravený za 30 minút. Tak im urobte v špajze miesto!
Čítajte tiež

Ako šikovne použiť superpotraviny? Máme tipy na využitie v kuchyni
14.05.22 | 421× prečítané | 5 minút

Prírodné vitamínové doplnky stravy: stavte na gumíkov!
12.05.22 | 384× prečítané | 7 minút