1. Potraviny s vysokým obsahom tuku sú nezdravé
Hoci sa tento mýtus zo spoločnosti už pomaly vytráca, stále sú medzi nami takí, ktorí majú z konzumácie potravín s vysokým obsahom tuku strach. Predstava, že vynechanie tuku prospeje vášmu zdraviu, je ale mylná! Zdravé tuky sú naopak nevyhnutné pre optimálne fungovanie našej hormonálnej sústavy, pre správnu regeneráciu organizmu, a tiež pre skvalitnenie nášho spánku. Nízkotučné diéty sú spojené s vyšším rizikom výskytu zdravotných problémov, vrátane metabolického syndrómu a tiež môžu viesť k zvyšovaniu inzulínovej rezistencie. Inzulínová rezistencia znemožňuje vášmu telu dobre pracovať s jeho vlastným inzulínom, čím vzniká dokonalé prostredie pre predčasný vznik cukrovky 2. typu.
Ak sa zameriame len na podporu chudnutia, nedávne štúdie ukazujú, že diéty s vyšším obsahom tuku sú rovnako účinné, ako ich nízkotučný príbuzní. Žiadny extrém ale nie je riešením. Dlhodobo udržateľný zdravý životný štýl vytvoríte správnym kombinovaním surovín ako s nízkym tak s vysokým obsahom tuku. Inšpiráciu môžete nájsť v našich MYXech, ktoré v sebe snúbia kvalitné oriešky plné zdravých esenciálnych olejov so sladkou sviežosťou sušeného nesířeného ovocia!
2. Raňajky sú základom dňa
Predtým sa síce verilo, že raňajky sú jedným z najdôležitejších faktorov pri nastavovaní zdravého dňa. Výskumy ale dokazujú, že to nie je zas tak celkom pravda. Raňajky sú vo svojej podstate len ďalšie jedlo nášho dňa, rovnako ako olovrant. Nezáleží teda na tom, či raňajkujeme alebo nie, len tomu potom musíme prispôsobiť zvyšok nášho denného energetického príjmu. Výskum Davida Levitského napríklad naznačuje, že vynechanie raňajok môže mať za následok zníženie celodenného kalorického príjmu.
Princíp prerušovaného pôstu, počas ktorého sa raňajky buď preskakujú, alebo konzumujú neskôr počas dňa so sebou prináša celý rad výhod. Najviac by asi stálo za to vyzdvihnúť lepšiu kontrolu hladiny cukru v krvi a zníženú náchylnosť k zápalom. Tento spôsob stravovania by ale nemal byť praktizovaný dospievajúcimi deťmi alebo ľuďmi so zvýšenou potrebou živín, ako sú tehotné ženy alebo osoby s určitým zdravotným postihnutím. Vynechanie jedla môže u týchto skupín mať zdravotné účinky naopak negatívne.
Na druhú stranu – niektoré výskumy ukazujú, že jesť viac kalórií v prvej polovici dňa môže spolu so zníženou frekvenciou jedál napomáhať pri redukcii telesnej hmotnosti a znižovať pravdepodobnosť výskytu zápalov. Nie je teda až tak podstatné, či raňajkujete, alebo nie. Prínosy pre zdravie sú totiž spojené ako s raňajkami, tak aj bez nich. Pokiaľ ale kopete za tím bohatých raňajok, nenechajte si ujsť naše pražené semienka s medom a škoricou, ktorým skvele pristane ako rastlinné mlieko, tak jogurtový parťák či čerstvé ovocie!
3. Umelé sladidlá sú zdravšie ako cukor
Rastúci záujem o nízkokalorické a nízkosacharidové potraviny bez cukru vedie k nárastu produktov, ktoré obsahujú nevýživné sladidlá. Strava s vysokým obsahom pridaného cukru síce zvyšuje riziko ochorenia, ale príjem umelých sladidiel môže tiež mať negatívne dopady na naše zdravie. Príjem nutrične prázdnych sladidiel napríklad zvyšuje riziko výskytu cukrovky druhého typu tým, že negatívne ovplyvní náš črevný mikrobiom, čo vedie k častým výkyvom hladiny cukru v krvi. Pravidelný príjem týchto sladidiel je navyše medzi lekármi spájaný s celkovými vzorcami nezdravého životného štýlu. Výskum v tejto oblasti ale stále pokračuje a na potvrdenie týchto potenciálnych väzieb medzi mikrobiomom a umelými sladidlami sú potrebné ešte ďalšie kvalitné štúdie.
Pokiaľ chcete mať nad svojím zdravím kontrolu, zvoľte radšej prírodné sladidlá, ako je napríklad kokosový cukor alebo panela. Vyhnete sa tak rafinovanému bielemu cukru, ale aj napriek tomu budú mať vaše pokrmy krásne sladučkú chuť. Viac informácií o cukre a jeho alternatívach sa môžete dozvedieť v našom článku.
4. Na pomere makroživín záleží viac ako na kvalite stravy
Hoci nás výživoví poradcovia môžu viesť k presvedčeniu, že pomer makronutrientov je vo vašej strave nenahraditeľne dôležitý, pokiaľ ide o chudnutie a celkové zdravie, tomuto úzkoprsému poňatiu výživy chýba širší pohľad. Aj keď vyváženie makro pomerov môže prospieť zdraviu mnohými spôsobmi, najdôležitejším faktorom každej stravy je kvalita potravín, ktoré jete.
Na tom si zakladáme aj my vo Světě plodů. Na naše suroviny sú kladené tie najvyššie nároky, a ak ich suroviny nedokážu napĺňať zakaždým, neohrejú sa u nás dlho. K našim zákazníkom tak vždy putuje len to najlepšie, pretože za nás hovoria suroviny!
Síce je možné schudnúť tým, že nebudete jesť nič iné ako vysoko spracované potraviny a predpripravené proteínové koktaily. Ochudobníte sa ale o dôležité vitamíny a minerály, ktoré v týchto „blafoch“ nenájdete. A rozhodne potom nebudete zdravší. Telo radšej vyživte ozajstnými potravinami, ktoré vám zaručia dlhé a pevné zdravie!
5. Vlákninové doplnky nahradia zeleninu vo vašom jedálničku
Mnoho ľudí stále bojuje s príjmom dostatočného množstva vlákniny, a preto sú doplnky vlákniny tak obľúbené. Hoci doplnky vlákniny môžu prospievať zdraviu tým, že zlepšujú stolicu a znižujú hladinu cukru v krvi, nemali by nahrádzať skutočné jedlo. Jedlá s vysokým obsahom vlákniny, ako je zelenina, fazuľa alebo ovocie či už sušené alebo čerstvé, obsahujú i ďalšie živiny a rastlinné zlúčeniny. Spoločná konzumácia týchto živín má blahodarné účinky na vaše zdravie. Viac si o týchto účinkoch môžete prečítať v našom článku. Vždy pamätajte na to, že tieto živiny nemôžu byť nikdy nahradené doplnkami vlákniny ani inými vitamínmi.
6. Žiadne jedlo po šiestej večer!
Keby sme väčšiu časť svojho príjmu skonzumovali večer, zásobovali by sme sa predsa „zbytočne“ na preležané hodiny. Pravda je však taká, že vyšší pokojový energetický výdaj má naše telo v spánku než v priebehu dňa. Jedná sa najmä o REM fázu spánku, ktorá je tiež medzi športovcami považovaná za najdôležitejšiu fázu pre regeneráciu. Nebojte si dať bohatú večeru, a to obzvlášť, keď ste nočné sovy. Netreba sa trápiť hladom, pretože raz jedna pani povedala... Večera by ale nemala znamenať sviečkovú s desiatimi knedlíkmi. Telo musí počas spánku regenerovať, a hoci na to potrebuje mať dosť sily, nesmie vydávať väčšinu energie na trávenie ťažkých jedál.
7. Potraviny s vysokým obsahom cholesterolu sú nezdravé
Potraviny bohaté na cholesterol sú pod drobnohľadom kvôli mylným predstavám o tom, ako cholesterol v strave ovplyvňuje zdravie nášho srdca. Niektorí ľudia sú na cholesterol v strave citlivejší ako iní, ale do zdravej výživy všeobecne možno zahrnúť potraviny bohaté nielen na živiny, ale aj na cholesterol. Z časti na ňom totiž závisí správne fungovanie našej hormonálnej sústavy.
Veľkým strašiakom v cholesterolovej hre sú vajíčka. Je pravda, že každučké skonzumované vajce, so svojimi 186 mg cholesterolu, predstavuje viac ako polovicu odporúčaného denného príjmu tejto steroidnej látky. Telo ale na jeho zdanlivý nadbytok reaguje tým, že zníži jeho vlastnú tvorbu. Vajíčka by sme teda mali konzumovať s mierou, ale ich spojitosťou s kardiovaskulárnymi ochoreniami sa naozaj trápiť nemusíme!
Štúdie ukazujú, že zahrnutie výživných potravín bohatých na cholesterol ako sú vajcia a plnotučné jogurty do stravy, môže naopak zlepšiť vaše zdravie tým, že zvýši pocit plnosti a dodá dôležité živiny, ktoré iným potravinám chýbajú. Opäť ale platí pravidlo „všetko s mierou“! Päť vajec na raňajky a kilo plnotučného jogurtu k tomu teda naozaj nebude tou správnou voľbou.
Šokoval alebo vás prekvapil niektorý z vyššie zmienených mýtov? A ako sa teda stravovať? Jedzte vtedy, keď máte hlad a je vám to príjemné, pretože každý sme iný. A s tým sú iné aj naše stravovacie potreby! A pokiaľ si nebudete vedieť rady, obráťte sa na výživového špecialistu, ktorý vám pomôže zostaviť jedálniček presne podľa vašich potrieb.