🔥 ZĽAVA 8 € nad 60 € s kódom: ZLAVA8 🤑 Navyše DOPRAVA do výdajní za 2 € 🚚

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako olúpať a upražiť mandle?

20. 1. | 56551× prečítané


Mandle na všetky spôsoby! Ako si ich jednoducho pripravíte doma? Poradíme vám, ako mandle rýchlo a ľahko olúpať, ako ich správne opražiť, aby neboli horké, alebo ako za pár korún vyrobiť domáce mandľové maslo a mlieko. A je vlastne lepšie jesť mandle so šupkou, alebo bez? Aj na to poznáme odpoveď!

Zdieľať



Ako olúpať a upražiť mandle?

Mandle so šupkou, alebo bez?

Hnedá mandľová šupka je mierne horkastá, obsahuje však množstvo prospešných látok – je bohatým zdrojom vlákniny a vitamínu E, ktorý je dôležitým antioxidantom a pomáha nám posilňovať imunitu. Pre niekoho môže byť šupka kvôli vysokému obsahu vlákniny horšie stráviteľná, orechom však dodáva ich charakteristickú chuť a vôňu. Lúpané mandle bez šupky sú zase vhodnejšie pre ďalšie spracovanie a využitie v kuchyni.

Ako olúpať mandle?

Máte doma iba nelúpané mandle, ale nutne sa potrebujete šupky zbaviť? Nemusíte hneď bežať do obchodu, mandle si doma ľahko olúpete sami. Ako na to?

Vodu v hrnci privedieme k varu a mandle do nej ponoríme asi na minútu, prípadne jadrá v miske zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a v horúcom kúpeli ich necháme približne 5 minút. Následne jadra precedíme a opláchneme studenou vodou. V oboch prípadoch bude výsledok rovnaký: šupka napučí, odlepí sa a pôjde ľahko medzi prstami z jadierka odstrániť. Nakoniec mandle necháme uschnúť.

A čo lúpanie raw mandlí? Ide to aj bez horúcej vody. Táto metóda je časovo náročnejšia a pracnejšia, ale mandle si uchovajú všetky svoje výživné látky a výsledný produkt raw kvalitu. Stačí nechať mandle namočené cez noc v studenej vode. Potom pôjdu olúpať tiež.

Tip!

Sparené jadrá môžete vložiť do utierky a niekoľkokrát ich pretrieť v dlaniach. Potom stačí už len vybrať olúpané mandle. Šupky zostanú v utierke, ktorú potom ľahko vyprášite. Len pozor, šupky mandlí špinia!

jak oloupat mandle
Vo vode mandle napučia a šupka potom pôjde ľahko odstrániť. Proces zbavovania šupky sa nazýva blanšírovanie.

Ako opražiť mandle?

Máte chuť na sladké, ale doma sú len obyčajné mandle? Olúpať ich už viete, pražiť ich ale môžete pokojne aj v šupke. Poďte ich teraz s nami povýšiť na tie najlepšie domáce pražené mandle na svete!

Budete potrebovať:

  • mandle blanšírované alebo so šupkou
  • olivový olej alebo prepustené maslo (ghí)
  • soľ 
  • korenie a bylinky na dochutenie
  • panvicu alebo trúbu predhriatu na 180 °C

Mandle v miske premiešame s dostatočným množstvom tuku – nemusíte sa báť, prebytočný tuk nakoniec odstránime. Jadrá potom vysypeme na panvicu alebo plech a posypeme soľou. Mandle pražíme, kým nezačnú zlatnúť. Spravidla to trvá približne 5 minút na panvici a 10 minút v rúre. Nezabudnite mandle priebežne kontrolovať a počas praženia niekoľkokrát premiešať, aby sa neprichytili! Pražené mandle vysypeme na papierový obrúsok, ktorý vsaje nadbytočný tuk, ľahko osušíme a dochutíme. Fantázii sa medze nekladú – skúste ich vylepšiť napríklad údenou paprikou či provensálskymi bylinkami.

Tip!

A čo pražené mandle na sladko? Vymeňte soľ za cukor, olivový olej za maslo a nechajte mandle pri pražení zľahka skaramelizovať. Na záver ich môžete poprášiť škoricou alebo vanilkovým cukrom, pre gurmánov máme lahodný karamelový púder.

Jak opražit mandle
Mandle môžete dochutiť nielen soľou, ale aj korením alebo zmesou byliniek.

Mandľové maslo a mlieko

Len si to predstavte, intenzívna mandľová chuť a krémová konzistencia, ktorá sa rozplýva na jazyku. A hotové je za pár minút! Na výrobu masla môžete použiť aj lúpané mandle, maslo z nelúpaných mandlí ale bude mať výraznejšiu orieškovú chuť a plnšiu farbu.

Jadrá opražíme v rúre alebo na panvici na sucho a bez soli. Po vychladnutí vložíme mandle do výkonného mixéra a pridáme štipku soli, ktorá zvýrazní chuť orechov. Pre lepšiu chuť doporučujeme pridať aj vanilkový či škoricový extrakt alebo javorový sirup. Mixujeme, kým maslo nemá krásne krémovú konzistenciu. Čím dlhšie budeme mixovať, tým tekutejšie maslo bude. Nevzdávajte to, ku krásne krémovému maslu sa aj s výkonným mixérom dopracujete až za niekoľko minút. Stále nie je dosť tekuté? Skúste počas mixovania pridať pár lyžíc slnečnicového alebo kokosového oleja.

Hustejšie maslo sa hodí k namazaniu alebo ako náplň, tekuté zase do kaše na ozdobu dezertov.

Zabite dve muchy jednou ranou a z masla rovno pripravte aj mandľové mlieko. Je to jednoduché, stačí zvyšky masla v mixéri zaliať hrnčekom vody, krátko pomixovať a nakoniec precediť cez plátno. Ak si však dáte s prípravou mlieka trochu viac práce, odmení vás plnou chuťou a príjemnou konzistenciou. Podľa nášho receptu to zvládne úplne každý!

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?