Čo sú Tibi kryštály?
Tibi kryštály v skutočnosti nie sú tvrdé kúsky nejakého kameňa, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, ale gélové „žmolky", ktoré v sebe obsahujú baktérie veľmi podobné tým pre mliečne kvasenie. Baktérie mliečneho kvasenia poznáme napríklad z jogurtu, kefíru a ďalších acidofilných výrobkov. Tibi kryštály ale zakysajú vo vode, a tak aj ľudia s neznášanlivosťou laktózy môžu prijímať látky prospešné ich črevnej mikroflóre.
Ak viete, ako vzniká kefír, iste viete aj to, že ak kefír kvasí dlho, vzniká v ňom alkohol. To sa vám stane aj s tibi limonádou, keď ju necháte prekvasiť príliš dlho. Máme odskúšané oných 24 hodín kvasenia, v zime ale znesie aj 36 a alkoholom cítiť nie je. Každopádne ak budú limonádu piť aj deti, myslite na to a príliš prekvasenú limču im nedávajte.
Tibi limonáda je kvasená, takže na prvé ochutnanie vám nemusí pripadať ako to najúžasnejšie, čo ste kedy pili. Trochu pripomína burčiak a ľudia s citlivými črevami na to môžu reagovať divokejšie, takže ak ju skúšate prvýkrát, radíme opatrnejšie zaobchádzanie.
deň a pol
1 liter limonády
Čo budete potrebovať na tibi limonádu?
Na 1 liter limonády:
Postup:
1. fermentácia
Do uzatvárateľnej nádoby vložíme tibi kryštály, zalejeme ich vodou, prisypeme panelu a cukor, uzavrieme a pretrepeme. Necháme stáť na linke 24 hodín a počas tejto doby asi 2–3× otvoríme, aby sme odpustili bublinky CO2.
2. fermentácia
Tibi kryštály precedíme a použijeme znovu na ďalšiu limonádu (na 1. fermentáciu). Fermentovaný nálev (to čo ostane z precedených kryštálov) rozlejeme do uzatvárateľných nádob, pridáme ovocie, zaviečkujeme a dáme aspoň na 8 hodín do chladničky. Následne konzumujeme aj s ovocím a spotrebujeme do 2–3 dní.
Najčastejšie tibi otázky
Aký použiť aktivátor?
Aby sa z vody, do ktorej ponoríte tibi kryštály, stala kvasená limonáda, musíte kvasinkám v kryštáloch dať najesť. A kvasinky rady cukor. Ak by ste ale dodávali len čistý biely cukor, tibi by moc výkonné neboli. K dobrej práci potrebujú aj minerály. A tie im niektorí dodávajú nesíreným sušeným ovocím (často hrozienkami alebo mangom), ale Marcelka si obľúbila onú panelu. Je to vlastne sušená surová cukrová trstina. Dôležité je, aby to bola naozaj trstinová šťava, nepoužívajte namiesto nej med, kokosový alebo datľový cukor a už vôbec nie umelé sladidlá.
V recepte Marcelka najradšej kombinuje panelu a obyčajný cukor – v tom množstve, v akom ju do limonády používa, sa tibi kryštály množia veľmi rýchlo a limonáda je dobre prekvasená po 24 hodinách. Takto dobrú limonádu pri použítí cukru a sušeného ovocia nikdy nemala. S panelom je výsledok naozaj o 100 % lepší.
Aké ovocie použiť?
Použiť sa dá ovocie čerstvé, mrazené, alebo lyofilizované. V sezóne je dobré použiť to čerstvé a mimo sezóny mrazené. alebo lyofilizované ovocie – nemá v sebe pridaný cukor a jednou z jeho najväčších výhod je, že ho môžete skladovať mimo chladničku či mrazničku.
Ovocie vyberajte také, ktoré dobre a hlavne chutne kvasí. Marcelke sa chuťovo najviac osvedčili maliny, jahody a čučoriedky. Ďalej sú skvelé aj broskyne a nektárinky a v zime jablko s trochou škorice. Čo sa naopak neosvedčilo, je melón (ten skvasený fakt nechcete), hruška a hroznové víno (veľmi nevýrazná chuť) a citrusy (podivná chuť).
Ak je čerstvé ovocie väčšie, nakrájajte ho na čo najviac kúskov – čím viac ovocie porušíte, tým lepšie bude kvasiť. Čučoriedky a maliny prihoďte do tibíkovej limonády vcelku, ale jahody nakrájajte na štvrtiny, jablko a broskyne na prúžky. Mrazené alebo lyofilizované ovocie nie je potrebné ďalej upravovať.
Fotky a text: Pradobroty
Čo s kryštálmi, keď nechcem limonádu?
Keď už nechcete robiť ďalšiu tibi limonádu, stačí kryštály zaliať minerálkou (skvelá je vincentka), prihodiť asi lyžicu panely, zaviečkovať a dať do chladničky. Tam vám vydrží aj mesiac. Keď chcete kryštály opäť použiť, stačí ich len scediť a použiť pre prvú fermentáciu ako obvykle.
Ako kryštály oživiť?
Pokiaľ sa vám zdá, že limonáda nie je tak silná ako predtým a tibi kryštály sa zle množia, naložte ich na čas do minerálnej kúpele.
Aké nástroje používať?
V množstve článkov sa píše, že tibi kryštály sa neznesú s kovom, a teda je nutné k ich spracovaniu používať striktne nekovové predmety. Marcelka ale posledný pol rok používala kovové cedítko a bežnú lyžicu a tibi kryštálom to nijako neuškodilo...
V každom prípade budete potrebovať:
- sklenenú dózu s tesniacim viečkom a širokým hrdlom, ktorá má objem o cca 500 ml väčší, než koľko použijete vody,
- cedítko (nie úplne obrie), cez ktoré budete cediť nálev,
- a potom už stačia iba nádoby, v ktorých budete limonádu skladovať pri 2. fermentácii – napríklad väčší pohár od uhoriek, mlieka alebo sirupu (všetko so skrutkovateľným uzáverom).
Rady na záver
Osvedčilo sa pripravovať limonádu popoludní alebo večer. Pred samotnou prípravou si nalejeme potrebné množstvo vody do pohárov a necháme aspoň hodinu odstáť – aby vyprchal chlór.
Precedíme si nálev, ktorý rozlejeme do 2–3 pohárov a do každej prihodíme ovocie podľa chuti a vložíme do chladničky. Tieto tibi limonády sú už ráno dobré a môžu sa piť; napríklad na raňajky.
Zvyšné tibi kryštály opäť vložíme do vymytej fermentačnej nádoby a zalejeme vodou, zasypeme panelou a cukrom a necháme takto stáť do druhého dňa popoludní.
Ak sa chystáte na dovolenku, limonádu preceďte, kryštály zalejte vincentkou, pridajte lyžicu panely a vložte v zatvorenom pohári do chladničky.