Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Kde rastú pekany a ako sa pestujú?

26. 6. | 256× prečítané | 8 minut čítanie


Tak si tak hovoríme, aká je škoda, ako málo toho ľudia vedia o pekanových orieškoch. Sú to menej známi príbuzní vlašských orechov a trošku sa skrývajú v ich tieni, aj keď pod orechovcom pekanovým, na ktorom rastú, by sa skôr schoval náš orech. Prezradíme vám, ako sa pestujú, zbierajú a spracúvajú, aby ste si ich mohli vychutnať v tej najlepšej kvalite. Zaručujeme, že si pekany zamilujete, a po tomto článku navyše ohromíte svoje okolie zaujímavými informáciami. Na oslave i na párty.

Zdieľať



Kde rastú pekany a ako sa pestujú?

Čo sa v článku dozviete?

Orechy ve tvare mozgu

Vlašské aj pekanové orechy obsahujú veľké množstvo antioxidantov a zdravých tukov a podľa štúdií dokážu podporiť funkcie mozgu, veď ony ako mozog aj vyzerajú! Na prvý pohľad by ste si ich možno mohli pomýliť...

Vzhľadom, farbou a textúrou síce trošku klamú, chuťou ale pekany odhalíte hneď. Vlašáky mávajú občas horkastú, drsnú chuť, pekanové orechy sú naopak krásne sladkasté a jemne maslové. Majú tmavšiu šupku a sú podlhovasté.

Odkiaľ sa pekanové orechy berú

Predtým než sa pekanové orechy dostanú k vám, musia prejsť dlhú cestu. Tieto oriešky sú plodom orechovca pekanového (Carya illinoensis). Pôvodne pochádzajú z Texasu, ale prvá komerčná výsadba pekanových orechov v USA prebehla na Long Islande v New Yorku v roku 1772. Orechovce plodiace pekany ale boli v Amerike známe už tisíce rokov predtým.

Vďaka štepeniu sa medzi 18. storočím a dneškom ušiel veľký kus cesty. A tak si dnes bežne vychutnávame tie najväčšie a najchutnejšie odrody. Tých je na svete viac ako 1000, ale komerčne sa pestuje len asi 20 z nich.

Majestátny orechovec pekanový

Je to vysoký, dlhoveký a mohutný strom pochádzajúci zo Severnej Ameriky. Dokonca môže dorastať do výšky až 50 metrov! Stromy sú pomerne mrazuvzdorné, zvládnu odolať teplotám až do -25 °C, ale plody potrebujú dostatok dní bez mrazu a slniečko, aby mohli dokonale dozrieť.

Mohutnú má orechovec pekanový nielen korunu a kmeň. Jeho systém koreňov potrebuje priestor približne 10×10 metrov a dostatok vlahy.

Od vysadenia do prvého zberu pekanov to trvá pomerne dlho. Prvé pekanové orechy začína strom plodiť priemerne za 10–15 rokov po vysadení. Farmári ale používajú rôzne finty, aby proces urýchlili. Využívajú štepenie, pri ktorom spoja dve rastliny tak, aby mohli zrásť. Jedna časť potom vyživuje druhú. V tomto prípade sa orechov dočkajú už za 5–8 rokov.

Pokiaľ je o stromy dobre postarané, odplatia to pestovateľom dlhou životnosťou. Vydržia plodiť aj 100 rokov! A jeden z najstarších pekanov za chvíľu v USA oslávi svoje tristé vysadeniny.

pekany strom
Orechovce pekanové pochádzajú z USA a plodia aj úctyhodných 100 rokov!

Stromy pekanu kvitnú na jar, zvyčajne koncom apríla alebo začiatkom mája, aj keď presný čas závisí od odrody. Na stromoch rastú samčie aj samičie kvety, zriedka ale kvitnú súčasne, takže jeden strom sa musí opeliť kvetmi iného, aby mohla vzniknúť úroda orechov.

Orechovec pekanový sa opeľuje predovšetkým vetrom. K opeleniu stačí niekoľko hodín dobrého počasia, správna vlhkosť a vánok k presunu peľu medzi samčími a samičími kvetmi. Oplodnené samičie kvety sa rýchlo vyvíjajú do plodov známych ako pekanové orechy.

Jadro pudla, teda pekan samotný, je umiestnený v škrupine. Tá sa schováva ešte pod ďalšou vrstvou – dužinatou šupkou. Šupka orechov je zelená a prirodzene hnedne počas zrenia. Pekanová škrupina je na rozdiel od vlašského orecha tvrdšia. Kým škrupina vlašákov má okrúhly tvar a svetlo hnedú farbu, pekanová škrupina je oválna a má tmavohnedú farbu. Niektoré odrody pekanov majú na škrupine tmavé pásiky, iné sú len trošku strakaté.

Pekany sú na rozdiel od vlašákov podlhovasté a majú tmavšiu farbu.

A je čas zbierať

Obdobie zberu pekanových orechov začína na východe USA v septembri–októbri a postupne sa pohybuje na západ. Niektoré štáty ako Arizona môžu zberať až v marci. Načasovanie ale závisí od poveternostných podmienok z roka na rok. Keď pekany dozrievajú, šupka sa začne otvárať a orechy začínajú padať na zem, presne to je zelená pre pestovateľov a čas na zber.

A ako že to prebieha? Keď spadnú na zem prvý škrupiny, vyjdú vo veľkých sadoch do boja špeciálne stroje. Tie chytia strom v kmeni a zatrasú s ním, aby popadali všetky orechy na zem. Pamätáte, ako to prebieha u pistácií?

V menších sadoch nechajú pracovníci orechy padnúť na zem pomocou dlhých tyčí. Každá odroda pekanov sa zberá samostatne, takže k zberu môže dôjsť v sadu viackrát. 

Na rozdiel od pistácií ale nechajú pestovatelia pekany na zemi pár dní vyschnúť a potom ich hrabú do dlhých rovných pásov. Orechy sú totiž halabala popadané po zemi a bolo by ťažké ich zozbierať. Preto ich personál sadu zhrabne od stromu smerom k „uličke" alebo ich fukárom doslova odfúknu do jedného pásu, odkiaľ ich zozbiera špeciálny traktor.

Čo sa s pekanmi deje po zbere

Po zbere sa pekany odvezú do skladov, kde sa celý zber očistí od vetvičiek, listov a iných nečistôt. Vyberú sa popadané nezrelé orechy a zvyšok sa nechá ešte dosušiť. V závislosti od podmienok trvá sušenie 2–10 dní.

Správne vysušený pekanový orech bude mať krehké jadro a mal by sa dať ľahko oddeliť od zvyškov šupiek. Pred samostatným lúskaním škrupiny sa pekany ešte umyjú. Následne sa pretriedia tie, ktoré majú poškodenú škrupinu od tých, ktoré sú nepoškodené. Poškodené škrupiny totiž znamenajú extra vlhkosť (približne 12 %). Vlhkosť orechov ale nesmie presiahnuť 5 %. Tieto pekany sa potom teda dodatočne sušia približne 24 hodín. V niektorých prevádzkach môžu byť pekany v škrupine tiež ošetrené horúcou vodou alebo parou pri teplote 75–80 °C.

Proces zbavovania sa škrupiny väčšinou prebieha mechanicky pomocou strojov. Následne sa pekany kontrolujú, ešte dodatočne čistia a rozdeľujú sa podľa obchodných tried.

Jadrá sú najprv rozdelené do veľkých košov podľa ich veľkosti, následne ešte môžu byť pražené či inak spracovávané. My vo Světě plodů sme pre vás vybrali veľkosť Junior Mammoth. Je to druhá najväčšia veľkosť a od tej prvej sa veľkosťou ani kvalitou veľmi nelíši, ale za to je cena druhej triedy oveľa príjemnejšia.

Pre milovníkov ochutených pekanov sme ich nechali obaliť v škorici so soľou, aby pripomínali vianočné cukrovinky po celý rok, nakoniec sme ešte pridali štipku soli, ktorá sa k pekanom perfektne hodí. Dokonca si našli cestu aj k našim prémiovým gourmet popcornom! A keby ste si chceli osladiť život ešte trošku viac, máme aj pekany v horkej vegan čokoláde.

srovnání pekanů
Tak čo? Hodíte do košíka pekany v škorici so soľou alebo zostanete pri natural variante?

Krajina pôvodu na čele rebríčka

Všetko naznačuje tomu, že sa pekany stávajú čoraz populárnejšie. Podľa správy USDA dosiahla produkcia pekanových orechov v Amerike v roku 2020 137 000 metrických ton, čo predstavuje nárast o 18 % od roku 2019. Správa ukazuje, že väčšina pekanov pestovaných v USA pochádza z Georgie, Nového Mexika, Texasu, Arizony a Oklahomy.

USA sú tiež popredným svetovým producentom pekanových orechov. Každoročne zozbierajú v priemere medzi 110 000 až takmer 140 000 metrických ton a tieto americké pekanové orechy tvoria približne 80 % svetového trhu.

V štatistikách produkcie síce pekanové orechy stále zaostávajú za mandľami, vlašákmi, pistáciami, kešu a lieskovými orechmi, ale my veríme, že za pár rokov im budú pekany šliapať na päty. Vo Světě plodů radi maškrtíme pekany počas pracovnej doby v našej Exclusivke. Tiež o nich právom povieme: chuťou, kvalitou a prémiovosťou môžu smelo konkurovať ostatným orechovým kolegom!

Na maškrtenie v kancelárii odporúčame Exclusivku. Okrem pekanov v nej nájdete 6 ďalších prémiových orechov!

Vedeli ste, že...

  • Slovo pekan pochádza z algonquinského slova pacan, ktoré znamená „orech, ktorý potrebuje k rozbitiu kameň".
  • Pekanový orech je jediným stromovým orechom, ktorý pochádza zo Severnej Ameriky.
  • Pekanové orechy nie sú orechy, ale jadierka kôstkovice – to majú spoločné napríklad s mandľami!
  • Aby sme dosiahli na vrchol Empire State Building v New Yorku, potrebovali by sme približne 11 624 pekanových orieškov naskladaných na sebe...
  • ...a na dosiahnutie Mesiaca by ich bolo potrebných viac ako 10 miliárd!
  • 14. apríla sa oslavuje v Spojených štátoch národný deň pekanových orechov.
  • Orechovec pekanový bol na počesť vysadený napríklad aj pre velikánov, ako boli George Washington a Thomas Jefferson.
  • Strom venovaný Jeffersonovi vo Francúzsku má už viac ako 230 rokov a výšku okolo 30 metrov.
  • Washingtonov pekanový strom v záhrade Mount Vernon bol v roku 2013 sťatý. Drevo z neho vážilo neuveriteľných 50 ton!
Hodí sa aj do slaných palaciniek – neveríte?

Tak čo, zapáčili sa vám pekany? Už si ich určite nepomýlite s vlašákmi. Veď sú tak jedinečné a tá sladkastá maslová chuť a jemná textúra... Mmmm, hneď si bežíme jeden dať! V čom si na nich pochutíte vy? Skúsite bezlepkový pekanový koláč, pekanové tartaletky, alebo pekanovými orieškami ozvláštnite slané palacinky?

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?