Čo sa v článku dozviete?
Müsli nie je ako granola
Myslíte si, že je müsli a granola to isté? Kdeže, je medzi nimi rozdiel! Zatiaľ čo müsli môže byť aj takzvane sypané, vlastne sa jedná len o zmes vločiek, sušeného ovocia, orieškov a semienok, granola sa vždy pečie. Tradične sa zapeká s tukom, aby vznikli hrudky vločiek a ďalších surovín. Výsledok potom oveľa lepšie chutí a navyše labužnícky chrumká.
Zapekané müsli, ktoré poznáte z reklám a supermarketov, je tak vlastne skôr granola. Pri pohľade na zloženie väčšiny exemplárov ale nie je divu, že si tento názov netrúfnu hrdo nosiť.
Na čo teda pri výbere müsliet?
Müsli sa tvári ako výkvet zdravej výživy. Avšak nie je všetko zlato, čo sa blyští. Pestrofarebné obaly s fotkami ovocia vás občas pekne vypečú. Po prvej ochutnávke väčšinou prichádza sklamanie, ktoré strieda zdesenie z pohľadu na zloženie – len zoznam nekvalitných surovín a veľa éčok.
Ak si chcete dopriať zapekané müsli alebo granolu, ktorú ocenia vaše zdravie aj maškrtný jazýček, najprv dôkladne preskúmajte zloženie a tabuľku výživových hodnôt. Pri nákupe granoly sa zaujímajte hlavne o:
- cukry – ak je produkt sladený, dajte prednosť medu alebo čakankovému sirupu. Klasického cukru by malo byť čo najmenej a pri zmienke o glukózo-fruktózový sirup vrecúško rovno vráťte späť do regálu. O prirodzene sladkú chuť sa však skvele postará aj sušené ovocie alebo kvalitná čokoláda.
- tuky – vyhnite sa tým stuženým a nekvalitným. Plusové body získava kvalitný olivový olej alebo kokosák, oboje vo variantách vhodných pre tepelnú úpravu. Dobrá granola sa pritom v oleji nemusí kúpať, stačí ho len troška. Ďalšie zdravé tuky potom dodajú orechy a semienka.
- bielkoviny – granola je predovšetkým zdrojom sacharidov. Množstvo bielkovín zvyšujú hlavne orechy, semienka a kvalitné ovsené vločky. Takáto granola je potom nutrične vyváženejšia a viac zasýti, aj keď si ju dáte napríklad len s mliekom, ktoré je na bielkoviny chudobnejšie.
- vlákninu – vláknina je kamoš, ktorý by sa mal v českých a slovenských jedálničkoch objavovať častejšie. Možno by potom Češi neviedli v rebríčku štátov s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Odchod by si dala aj večná zápcha. Ak viete, že máte s príjmom vlákniny problém, vyberajte granolu s aspoň 6 až 10 gramami vlákniny na 100 gramov.
- chuť – keď sa vám pri hryznutí do hrozienka skriví pusa, je dobrý pocit z geniálnych raňajok na zahodenie. Chuťové preferencie sú preto pri výbere rovnako dôležité ako zloženie. Oboje ide ruka v ruke – kvalitné suroviny bývajú zárukou spokojných chuťových buniek. Nositeľom chutí je ale odjakživa tuk. Práve preto sú naše granoly chutnejšie než „obyčajné“ sypané müsli.

V čom sú naše granoly unikátne?
A ako to všetko vieme? Naše granoly totiž neobsahujú žiadne zbytočnosti navyše. Nenájdete v nich nekvalitné tuky ani umelé sladidlá. Jednoducho len tie najkvalitnejšie suroviny, ktoré si u nás môžete kúpiť aj samostatne – orechy a semienka, ovsené vločky alebo lyofilizované ovocie. Navyše máme overené, že nadchnú aj tých najnáročnejších gurmánov. Figová granola s pečenými semienkami chutí ako preslnená dovolenka a vďaka slanému karamelu s marhuľami si naservírujete dezert už na raňajky. S evergreenami v podobe kakaovej a škoricovej granoly potom jednoducho nejde šliapnuť vedľa.
Okrem hľadania tej pravej granoly v obchodoch môžete vyskúšať aj domácu prípravu. Výhodou je kontrola nad zložením a pocit dobre odvedenej práce, ktorý ale zároveň napovedá o nevýhodách – musíte obetovať drahocenný čas a úsilie. Toho vás naše granoly ušetria. Na ich zloženie sa môžete stopercentne spoľahnúť, sú totiž (ako) od mamičky. A to doslova – vo svojej dielni ich vyrába mamička jedného z našich majiteľov. Tak čo, ochutnáte?

Ako si granolu vychutnať?
Granolového poslúži ako základ výživných raňajok či desiaty, ktorá je pripravená raz-dva. Čím ju doplniť, aby chutila čo najlepšie, a navyše zasýtila?
Základom je (ne)mliečny výrobok – väčšina z nás si zapekané müsli sype do jogurtu, tvarohu alebo mlieka. A dobre robí! Bielkoviny z mliečnych výrobkov zasýtia a chuť granoly v nich lepšie vynikne. Navyše ľahko skĺzne do krku. Ak sa vyhýbate laktóze alebo tiahnete k vegánstvu, siahnite po rastlinné variante. Skúste napríklad domáce mandľové mlieko.
- Pridajte čerstvé ovocie – dodá farbu, vitamíny, antioxidanty a vlákninu. Keď nie je čerstvé, postačí mrazené alebo mrazom sušené ovocie. Rovnako dobre poslúži aj kvalitná nepresladená marmeláda alebo ovocné pyré.
- Ešte trochu zdravých tukov naviac – už sme vám hovorili o našej láske k orechovým maslám? Na jogurt s granolou a ovocím sa perfektne hodia. Milovníkov sladko-slaných kombinácií potom uchváti čerešnička na torte v podobe karamelizovaných semienok s kokosom a soľou.
- Doprajte si chrumkavú exotiku – ozdobte granolou obľúbenou smoothie bowl alebo napríklad domácu zmrzlinu.
- Zobaniu nič nebráni – granolu môžete zobať pri práci, učení alebo na výlete. Nezabudnite si porciu granoly nasypať do desiatonosiča! Môžete ju potom vziať so sebou ako zdravú desiatu do práce, bez toho aby ste sa museli báť, že sa vám vysype do tašky.

Dočítali ste až sem? Gratulujeme! Odhalili ste tajomstvo poraňajkovej spokojnosti. Aby ste si ale nepripadali sami a ako z inej galaxie, obdarujte našimi granolami tiež rodinu a kolegov a odovzdajte im naše tipy. Odvďačia sa vám blaženými úsmevmi a nevyčerpateľnou energiou.
Vylepšete si snídani
Čítajte tiež

Objavte blahodárne účinky kakaa, ktoré poznali už starí Aztékovia
27.04.23 | 1017× prečítané | 7 minút

Zaujímavé fakty o banánoch – viete, prečo nepatria do chladničky?
05.04.23 | 2845× prečítané | 7 minút