2,5 hodiny
12 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 200 g tekvicového pyré (postup v recepte)
- 75 g masla
- 80 g trstinového cukru
- 15 ml medu
- 2 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 1 lyžičku škorice
- 1 lyžičku prášku do pečiva
Na krém:
- 180 g mliečnej čokolády (približne 30 % tuku)
- 20 g masla
- 100 ml 33% smotany na šľahanie
- štipku soli
- 50 ml lieskoorieškového masla
Na ozdobu:
Postup
Najprv si vytiahneme asi 2 hodiny pred pečením z chladničky maslo a vajcia, aby mali izbovú teplotu.
Dopredu si pripravíme aj krém. Do hrnca nalejeme smotanu a privedieme ju k varu. Keď sa objavia prvé bublinky, stiahneme hrniec zo sporáku, pridáme čokoládu, maslo a soľ a necháme pár minút odstáť. Potom všetko rozmiešame dohladka.
Čokoládovú zmes dáme stuhnúť na 2 hodiny do chladničky a pravidelne ju premiešavame metličkou, aby krém tuhol rovnomerne.
Medzitým si pripravíme tekvicové pyré. Je na vás, aký druh tekvice zvolíte. Kristina použila tekvicu hokkaido, ktorá dodala cestu výraznejšie oranžové sfarbenie, než napríklad maslová tekvica – tá má jemnejšie nielen zafarbenie, ale aj chuť.
S trochou vody podusíme približne 220 gramov olúpanej tekvice, ktorú si predtým nakrájame na kocky. Až je tekvica mäkká, rozmixujeme ju tyčovým mixérom do hladkého pyré a počkáme, než vychladne.
Fotky a recept: Děvče u plotny
A čo cesto? V mise vyšľaháme maslo s medom a cukrom, pokiaľ nebude celá zmes pekne svetlá a nadýchaná. Postupne zašľaháme obe vajcia. Vždy do misy pridajte len jedno, aby sa zmes nezrazila. Nakoniec by ste sa mali dopracovať k nadýchanej pene.
Do druhej misky preosejeme múku, škoricu, prášok do pečiva a všetko premiešame s tekvicovým pyré aj penovou zmesou v druhej miske.
Rúru predhrejeme na 165 °C a formičky na cupcakes vyložíme papierovými košíčkami. Košíčky naplníme zhruba do dvoch tretín a pečieme 20–25 minút. Po upečení vydlabeme do každého cupcaku malú dieru a naplníme ju lieskovoorieškovým maslom. Stuhnutý krém preložíme do cukrárskeho vrecka a nazdobíme cupcakes. Dozdobíme lyofilizovaným ovocím. Kristina tentoraz zvolila brusnice, pekne budú ale vyzerať napríklad aj červené ríbezle alebo kľukva.