Nenechajte si ujsť DOPRAVU ZADARMO do výdajní pri nákupe nad 20 EUR! 🚛 Neplatí pre veľkoobchod.

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Zdravé orechy plné antioxidantov. Predstavujeme pekany!

7. 10. | 18213× prečítané | 7 minút čítania


Že ste ešte nezaradili pekanové orechy do svojho jedálnička? Majú príjemne sladkastú chuť a maslovú textúru. A to nie je všetko! Budete prekvapení, koľko iných benefitov pre vaše zdravie ešte maškrtenie týchto bratrancov vlašských orechov zahŕňa. Keď vám nevyhovuje jesť ich samostatne, sú dobrým spoločníkom v receptoch. Napríklad v takom americkom pekanovom koláči nesmie chýbať – nie je sa čomu diviť, veď k nám prišli práve z krajiny za veľkou mlákou!

Zdieľať



Zdravé orechy plné antioxidantov. Predstavujeme pekany!

Čo sa v článku dozviete?

Elegantní bratranci z Ameriky

Pekany pochádzajú pôvodne z USA, ale z Ameriky sa už stihli rozšíriť do celého sveta. Ich obľuba ani celosvetová produkcia síce nie je tak veľká, ako napríklad u mandlí alebo kešu, to však neznamená, že by sme si ich nemali vážiť. Pekanové orechy totiž pod svojou škrupinou ukrývajú veľa výživných látok pre zdravý organizmus.

Oproti svojim bratrancom vlašákom majú elegantnejší podlhovastý tvar, krémovejšiu chuť a viac korenistú vôňu. Nie sú horkasté a často sa pridávajú do jesenných receptov. Asi poznáte pekanový pletenec z obchodu, ich sladká chuť a výrazná aróma ale vyniknú aj napríklad v pekanových tartaletkách a alebo pekanovom bezlepkovom koláči. Mňam!

Poriadna nutričná nálož

Pekany sú taká malá nutričná ​​elektráreň nabitá vitamínmi a minerálmi. Rovnako ako ostatné oriešky! Čo je na nich teda tak špeciálne? RAW pekanové orechy sú bez cholesterolu a majú nízky obsah sacharidov. Pýšia sa nízkym glykemickým indexom, čo znamená, že ich konzumácia nespôsobí skok v krvnom cukri, a to ani u ľudí s cukrovkou. Dokonale zdravé maškrtenie si tak môže dopriať naozaj každý.

Orechy občas bývajú strašiakom všetkých, čo si strážia kalorický príjem. Ako je to teda s výživovými hodnotami pekanov? Sú vôbec zdravé? Nebudeme nič zastierať. Pekanové orechy sú pomerne tučné. Majú v sebe ukrytých až 72 % tukov, ale nemusíte sa báť. Tuky z pekanov sú hlavne mononenasýtené; a mononenasýtené tuky sú pre naše telo prospešné – pomáhajú znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb a a znižujú hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi. Táto nutričná bomba obsahuje aj omega-3 nenasýtené mastné kyseliny – polynenasýtené tuky, ktoré si naše telo nevie vyrobiť a musíme ich prijímať z potravy. Takže o svoje zdravie sa s pekanmi báť rozhodne nemusíte.

Pekanové ořechy tuky
Pekanové orechy obsahujú zdraviu prospešné tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.

Vedeli ste, že pekany sú aj zdrojom vlákniny? Už približne 28 gramov pekanových orieškov poskytuje telu 10 % odporúčanej dennej dávky vlákniny. Navyše obsahujú viac ako 19 vitamínov a minerálov. To už je poriadna dávka zdravia, čo poviete?

Pekanové orechy sú nadupané vápnikom, horčíkom, fosforom, meďou, draslíkom, mangánom a obsahujú aj selén a zinok. Pekany síce neobsahujú toľko selénu ako preslávené para orechy, majú ale iné výhody. Trebárs v nich obsiahnuté vitamíny A a E a zinok podporujú imunitný systém a tiamín (B1) zase umožní lepšiu premenu sacharidov na energiu.

Sú ale pomerne vysokokalorické, a tak platí naše obľúbené pravidlo – všetko s mierou. Pekanové orechy obsahujú približne 200 kcal na 30 gramov orechov, a tak by ste určite nemali zjesť na posedenie polku nášho polkilového ZIP vrecka. Aj keď chápeme, že odolať našim škoricovým pekanom možno len ťažko.

Doprajte si ich každý deň

Okrem toho, že si ich môžete kúpiť vo veľkom balení, sú súčasťou aj nášho Mega packu – stačí si vziať do práce malé vrecko s odporúčanou dennou dávkou a hneď sa vám bude lepšie premýšľať!

Máte radi zoznamy? Tak si poďte s nami odškrtnúť 10 dôvodov, prečo si pochutiť na pekanoch každý deň!

1. Pekany pre zdravé srdce

Pekanové orechy sú skvelým zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, čo je druh tuku, ktorý prospieva zdraviu srdca. Štúdia u ľudí s normálnou hladinou cholesterolu zistila, že ľudia, ktorí jedli 68 gramov pekanových orechov denne, mali po 8 týždňoch výrazne nižšie hladiny LDL cholesterolu v porovnaní s tými, ktorí nejedli žiadne orechy.

2. Bráni bunky proti stresu

Pekany totiž vedú v obsahu antioxidantov! Výskumníci z centra detskej výživy USDA Arkansas zmerali antioxidačnú kapacitu viac ako 100 potravín vrátane ovocia, zeleniny, orechov, sušeného ovocia, korenia a obilnín. Zistili, že pekanové orechy sa umiestnili najvyššie medzi všetkými orechy v takzvanej antioxidačnej kapacite! Antioxidanty pomáhajú predchádzať oxidácii v telesných bunkách, ktorá je spájaná s mnohými chronickými a degeneratívnymi ochoreniami, rovnako ako s procesom starnutia.

Pekanové orechy antioxidanty
Pekanové orechy obsahujú jednu z najvyšších hladín antioxidantov medzi všetkými orechmi!

3. Zinok do boja!

Pekany obsahujú tiež horčík, zinok a meď. Výskum ukázal, že zinok hrá jednu z najdôležitejších rolí pri hojení rán, najmä pri poškodení kože. Okrem pekanov sa zinok nachádza aj v tekvicových semienkach, tahini paste alebo napríklad v píniových orieškoch. Namiešajte si ich všetky do svojej vlastnej rannej granoly pre krásnu a pružnú pokožku. Zinok tiež hrá zásadnú úlohu v komunikácii medzi nervovými bunkami v hipokampe – časti mozgu priamo zapojeného do procesov pamäte, učenia a emócií.

4. Dajte hlavu dohromady

Aminokyselina L-arginín stimuluje rast zdravých vlasov a vysoký obsah železa zasa zamedzuje ich vypadávaniu. Pekany sa ale postarajú nielen o zdravie vašich vlasov, trúfnu si zájsť ešte ďalej! Pekanové orechy podporujú i činnosť mozgu, kognitívne funkcie a pamäť.

Napríklad horčík v nich obsiahnutý hrá významnú úlohu v správnom fungovaní svalových a kognitívnych procesov v organizme. Mangán zase pomáha telu metabolizovať základné vitamíny, ako sú vitamíny E, C a vitamíny skupiny B, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou mozgovej činnosti.

5. Podporujú zdravie žien

Výskumníci sledovali viac ako 62 000 žien viac ako 20 rokov. Údaje naznačujú, že konzumácia 10 gramov orechov denne znižuje riziko vzniku postmenopauzálnej rakoviny pŕs. Boj v prevencii proti rakovinovému bujneniu zvádza za pekany aj kyselina ellagová, antioxidant, ktorý vie chrániť bunky proti karcinómu. Súvislosť s rizikom vzniku týchto ochorení má aj celkový spôsob stravovania. Počuli ste už o stredomorskej diéte?

Pekanové tartaletky
Skúsite s nimi nabudúce ozdobiť čokoládové tartaletky?

6. Spokojný žalúdok a črevá

Vláknina je nevyhnutná pre trávenie. Nájdete ju hlavne v zelenine a ovocí, do jedálnička ju ale dostanete aj s pekanmi! Vláknina reguluje pohyby čriev a môže dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny čriev. Eliminuje toxíny a podporuje zdravé črevné baktérie. Mrknite, ako udržiavať váš mikrobióm vo forme!

7. Štíhlejší pas? Skúste nás!

Pridanie pekanov do jedálnička prospeje aj vašej figúre. Podľa údajov z National Health and Nutrition Examination Survey je konzumácia pekanových a iných orechov spojená s nižším indexom telesnej hmotnosti (BMI) a obvodom pásu. Vždy je ale potrebné myslieť aj na to, že orechy sú iba nástrojom, ako do jedálnička dostať zdravé tuky namiesto tých nezdravých. Neviete, ako ich rozlíšiť? Poradíme!

Tipy na recepty s pekanovými orechmi

Okrem toho, že ich sladkastá maslová chuť sa perfektne hodí k sladkým dobrotám, vylepšia pekanové orechy i slané pokrmy! Že si to neviete predstaviť? Ale kdeže. Až raz taký recept vyskúšate, nebudete môcť prestať.

Mrkvový koláč s pekanmi
Na zdobenie dezertov nebudete potrebovať nič iné. Dokonale veľké pekany sa budú vynímať samy o sebe.

Ozdobia každý koláč a tortu!

Najklasickejšie použitie orieškov. Pridať ich môžete do korpusu, krému a aj ako ozdobu na tortu. U nás nájdete pekany s označením Junior Mammoth. Ako už názov napovedá, nie sú to žiadni drobčekovia! Balenie obsahuje 98 % celých polovičiek orechov, takže už žiadne preberanie pol kila omlátených orieškov a zložité rozhodovanie, ktorým kúskom najmenej pokazíte inak dokonale vyzerajúci dezert. Nerobíme kompromisy, aby ste nemuseli ani vy. Nechajte svoje dezerty hovoriť samé za seba!

Sladké potešenie skrz naskrz

Určite musíte vyskúšať tradičnú americkú pochúťku v podobe pekanového koláča. Pekany pochádzajú z Ameriky a domáci najlepšie vedia, čo s nimi vykúzliť za recepty. Švajčiarov by sme predsa tiež neučili, ako na syr. Medzi naše obľúbené recepty rozhodne patria aj pekanové tartaletky s čokoládou! Spojenie karamelu, čokolády a pekanov je totiž niečo neodolateľného.

A ak hľadáte sladké jednohubky na oslavu, kde sa chcete blysnúť niečím neobvyklým, vyskúšajte plnené datle. Nadrvte pekanové orechy, zmiešajte ich so smotanovým syrom alebo mascarpone a naplňte nimi krémové Medjool datle.

Vytuňte si každé ráno

Čaká vás náročný deň? Nepodceňujte výživné raňajky! Vylepšite si svoju rannú kašu alebo jogurt práve pekanmi. Ich príjemne sladkastá chuť sa dokonale dopĺňa napríklad aj s guličkami quionoi, ktoré sme obalili v karameli, hodiť sa ale budú aj len tak na dopoludňajšie maškrtenie. Palivo pre mozog je najlepšie dopĺňať priebežne!

Šalát s pekanovými orechmi
Chrumkavý element v šalátoch im dodá dušu a punc exkluzivity!

Pekany v slaných receptoch

Orechy už dávno nie sú superstar sladkých receptov. Do zdravých jedál sa pridávajú aj na slano. Dodajú chrumkavosť, božsky maslové tóny a veľa zdravých tukov. Perfektne zapadnú do šalátov, kde pomôžu nahradiť vlašské orechy, a parádne si notujú aj s hubami. Podrvte orechy, pridajte olivový olej, maslo, cesnak a bylinky. Pekanové pesto potom namažte na hrianku, na ňu navrstvite obľúbenú zmes húb a večere je na svete!

 A ak máte radi kombináciu sladkastých a slaných chutí, vyskúšajte náš recept na proteínové palacinky s blumovým čatní.

Nebojte sa vianočného maškrtenia

Pekany nájdete aj v Exclusivke, MYXe tých najlepších orechov z našej ponuky. Pokiaľ ale milujete sladké maškrtenie, uchvátia vás pekany v škorici so soľou alebo gurmánsky popcorn s javorovým sirupom a pekanmi. Chuť Vianoc na jedno chrupnutie pokojne uprostred júla!

Pekany v škorici so soľou
Už ste mali naše pekanové oriešky so škoricou?

Vedeli ste, že…

  • Existuje viac ako 1 000 rôznych odrôd pekanových orechov.
  • Niektoré odrody pekanov sú pomenované po ich objaviteľoch alebo tvorcoch (v prípade šľachtenia odrôd).
  • Jedna porcia pekanových orechov (30 g) poskytuje asi o 25 % viac kyseliny olejovej než jedna polievková lyžica olivového oleje.
  • Vo Světě plodů vám ponúkame druhú najlepšiu obchodnú triedu pekanov – takzvané Junior Mammoth.
  • Vlašské a pekanové orechy sú si príbuzné. No naozaj.

 

Prečítajte si, ako rastú pekany, pustite si video a staňte sa odborníkom!

Tak šup s nimi do košíku, nech ich môžete zaradiť do jedálničku čo najskôr!

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Pomarančové makrónky

Pomarančové makrónky

21.09.23 | 841× prečítané

Mrkvová bábovka s pomarančom

Mrkvová bábovka s pomarančom

21.09.23 | 773× prečítané

Ako jednoducho otvoriť kokos?

Ako jednoducho otvoriť kokos?

28.08.23 | 1061× prečítané | 2 minúty

Jahodové sušienky s bielou čokoládou

Jahodové sušienky s bielou čokoládou

25.08.23 | 573× prečítané

Arašidové müsli tyčinky

Arašidové müsli tyčinky

24.08.23 | 2426× prečítané

Ovsené rezy s orechmi a čučoriedkami

Ovsené rezy s orechmi a čučoriedkami

21.08.23 | 1583× prečítané

Datľové brownies

Datľové brownies

20.08.23 | 1961× prečítané

Kuracia korma s ryžou

Kuracia korma s ryžou

19.08.23 | 313× prečítané

Zdravé semienkové krekry

Zdravé semienkové krekry

18.08.23 | 1011× prečítané

Mrkvové lievance s tvarohom

Mrkvové lievance s tvarohom

17.08.23 | 1195× prečítané

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?