60 minút
8–10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 80 g mletých pistácií
- 80 g ryžovej múky
- 40 g zmäknutého masla
- 40 g cukru krystal
- 30 g ovsených vločiek
- 1 vajce
Na náplň:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie (aspoň 30%)
- šťavu z 1–2 limetiek
- semienka z jedného lusku vanilky
- ryžový sirup podľa chuti
Na ozdobu:
- plátky limetky
- pistácie
- jedlé kvety
- maslové karamelové kúsky
- citrónový púder
- čerstvé lístky mäty či medovky
Postup
Asi pol hodiny až hodinu pred pečením si vytiahneme maslo z chladničky a nakrájame ho na kocky, aby nám povolilo. Až je mäkšie, pridáme do misy všetky zvyšné ingrediencie na cesto a spolu s maslom všetko prepracujeme.
Z cesta vytvoríme kompaktný valček a dáme ho medzi dva hárky papiera na pečenie. Potom ho vyvaľkáme podľa veľkosti formy – cesto by malo mať výšku zhruba 5 mm a malo by prečnievať cez „pôdorys“ formy, aby sme mali z čoho brať na okraje. Odstránime vrchný papier a cesto obrátime do formy. Opatrne zlúpnite aj druhý papier a hmotu ešte jemne natlačíme po celej ploche do formy. Piecť cheesecake môžete aj v podlhovastej forme, na chuti ani kráse mu to neuberie.
Korpus pečieme v predhriatej rúre na vrchný aj spodný ohrev na 180 °C. Stačí mu zhruba 20–25 minút – pečte, kým cesto nezozlátne. Po vytiahnutí z rúry korpus na cheesecake necháme úplne vychladnúť ešte vo forme. Nevyberajte ho predtým!
A aký je recept na krásne jemný krém? Najprv si vyšľaháme smotanu a potom k nej ľahko primiešame ostatné ingrediencie. Pokiaľ chcete mať cheesecake sladší, môžete ho dosladiť 2–3 lyžicami ryžového sirupu.
Krémom naplníme vychladnutý korpus a dozdobíme. Nebojte sa vyhrať sa, zelené nemusia byť len šaláty! Použite svieže plátky limetky a mätu či medovku, chrumkavosť dodajte maslovým karamelom, dotyk exkluzivity zaistí citrónový púder a nezabudnite ani na klasiku v podobe pistácií a jedlých kvetov.
Cheesecake je najlepšie nechať uležať v chladničke cez noc.