Čo sa v článku dozviete?
Čo je autoimunitné ochorenie
Pri autoimunitnom ochorení dochádza k narušeniu správneho fungovania imunitného systému. Ten namiesto toho, aby bojoval proti patogénom, ako sú rôzne baktérie a vírusy, ničí zdravé bunky svojho vlastného tela.
Je vedecky dokázané, že okolo 70 až 80 % imunitných buniek sídli v črevách. Za narušením imunity potom stojí často tzv. syndróm priepustného čreva. Jedná sa o narušenie črevnej steny, ktorá do tela púšťa látky, ktoré tam ľudovo povedané nemajú čo robiť. A príčinou narušenia priepustnosti čriev bývajú často potravinové intolerancie.
Cieľom AIP je preto zistiť všetky potravinové intolerancie a upraviť jedálniček tak, aby došlo k ozdraveniu čriev – centra nášho imunitného systému.
Cesta k zdravým črevám
Autoimunitný protokol má tri fázy:
- eliminačná
- znovuzaraďovacia
- udržovacia
Každá z týchto etáp má svoj zmysel a pravidlá, to sme si už vysvetľovali v predchádzajúcom článku. Teraz sa od teórie posunieme k praxi.

1. Preč (skoro) so všetkým
Čo je vylúčené
Pravdou je, že prvá, teda eliminačná fáza, býva veľmi náročná. Počas nej je totiž nevyhnutné z jedálnička odstrániť všetky potenciálne problematické potraviny. Okrem klasických alergénov ako sú napríklad lepok, laktóza alebo orechy (okrem kokosu), sa vyraďuje aj celý rad ďalších bežných potravín.
Počas eliminácie je potrebné sa rozlúčiť so všetkými priemyselne spracovanými potravinami, obilninami (vrátane ryže aj bezlepkových obilnín), strukovinami, vajciami, semienkami, bielym cukrom a niektorými druhmi korenia.
Kvôli obsahu alkaloidov, na ktoré môžu byť niektorí jedinci citliví, je nutné vynechať aj ľuľkovitú zeleninu, teda baklažán, paradajky, papriky, chilli a zemiaky (okrem sladkých zemiakov). Samozrejmou súčasťou eliminačnej fázy je tiež abstinencia alkoholu aj kávy.
Čo je povolené
Hovoríte si, čo vám teda v jedálničku vôbec ostane? Veľa toho naozaj nie je. Strava v eliminačnej fáze AIP je založená primárne na kvalitnom mäse a zelenine (okrem už spomínanej ľuľkovitej), ovocí, kokosu a produktoch z neho. Dôležitou súčasťou sú aj zdravé tuky, ktoré zastupujú hlavne oleje (panenský olivový, kokosový, avokádový, rybí). Niekto počas eliminácie používa ghí alebo masť.
Počas prvej fázy je nutné myslieť na príjem probiotík, ktoré sú obsiahnuté napríklad v kvasenej zelenine, kokosovom kefíre, prípadne vo vodnom kefírr alebo tibi limonáde. Je tiež možné užívanie kvalitných probiotík v kapsuliach.
Vďaka obsahu vitamínov a ďalších dôležitých živín podporujúcich ozdravenie čriev sa odporúča každodenné popíjanie kostných a mäsových vývarov.

Čo si pod tým v praxi predstaviť?
Jedálniček sa s toľkými obmedzeniami skladá ťažko, nič ale nie je nemožné. Zo začiatku možno budete mať problém opustiť zabehnuté koľaje, ale nebojte, eliminačná fáza nepotrvá večne! Tu od nás máte pár tipov, čo jesť:
Řaňajky: ovocný šalát s ananásom, lesnými plodmi a jablkom
Obed: grilovaná bravčová panenka, pečený batát a brokolica
Desiata: susené mäso
Večera: cuketové razance so špenátom a kuracím mäsom
Řaňajky: pečené jablká so škoricou a datľovým sirupom
Obed: kuracia pečeň s karfiólovou ryžou
Desiata: kokosový kefír, grapefruit
Večera: losos pečený s plátkami citrónu na rukolovom základe
Řaňajky: kokosový jogurt s medom a lyofilizovaným banánom
Obed: karfiólový krém, grilované morčacie mäso, zelenina
Desiata: sušené datle
Večera: šalát s pečenou cviklou a tekvicou
Doba trvania eliminačnej fázy AIP je veľmi individuálna. Všeobecne by mala trvať do chvíle, kedy sa citeľne zmiernia (alebo dokonca úplne vymiznú) príznaky autoimunitného ochorenia. K tomu dochádza najčastejšie za 1 až 3 mesiace. Napríklad pri atopickom ekzéme ide o výrazné zlepšenie stavu pokožky, u celiakie o vymiznutie črevných ťažkostí.
Okrem toho opisujú pacienti často výrazné zlepšenie celkového rozpoloženia a väčšie množstvo energie – to samozrejme za predpokladu, že si zostavili jedálniček správne a vzhľadom na všetky základné živiny.
Odhaľte svoje potravinové intolerancie
V znovuzaraďovacej fáze AIP sa teda do jedálnička znovu postupne pridávajú jednotlivé potraviny. Tento proces ale musí prebiehať systematicky tak, aby bolo následne podľa reakcií tela možné identifikovať intolerancie na konkrétne zložky stravy.
Potraviny sa zjednodušene povedané zaraďujú od tých najlepšie znášaných po tie najviac problematické v intervale najmenej 3 dni po sebe. Ideálny rozostup je dokonca 5 až 7 dní. Je to beh na dlhú trať.
Najčastejšie sa odporúča potraviny do jedálnička zaraďovať v 4 fázach. Kompletný zoznam potravín je pomerne dlhý a medzi prístupmi jednotlivých odborníkov sa nájdu rozdiely. Nižšie uvedený rozpis fáz vychádza z prístupu doktorky Sarah Ballantyne, ktorá je autorkou celého konceptu autoimunitného protokolu a je v tejto oblasti považovaná za jednu z najväčších kapacít.

Fázy znovuzaraďovania
1. fáza: vaječný žĺtok, oleje zo semien a orechov, kvalitné kakao a čokoláda, hrášok a zelené struky, príležitostne káva
2. fáza: vaječný bielok, orechy a semienka, maslo v bio kvalite, káva na dennej báze, v malom množstve alkohol
3 fáza: mliečne výrobky, baklažán, lúpané zemiaky, sladká paprika (čerstvá aj korenie), šošovica, hrášok, cícer
4. fáza: ryža, strukoviny, bezlepkové obilniny a pseudoobilniny, paradajky, pálivá paprika a chili, nelúpané zemiaky
Uvedená schéma je do istej miery orientačná a zostručnená. Potravinové intolerancie sú veľmi individuálna záležitosť, preto je pri znovuzaraďování naozaj veľmi dôležité dokázať vnímať svoje telo a riadiť sa jeho reakciami. Niektorí napríklad zaraďujú skôr ryžu, ktorá je podľa schémy Sarah Ballantyne znova povolená až v 4. fáze. Niekomu totiž nevyhovuje dlhodobo nízky obsah sacharidov.
V ideálnom prípade by ste v závere znovuzaraďovacej fázy podľa reakcií vlastného tela mali byť schopní určiť, na ktoré potraviny máte intoleranciu. Od toho sa bude odvíjať nasledujúca fáza, ktorá by potom mala trvať... najlepšie už navždy.
Udržovacia fáza AIP – nie je to len jedlo
Dalo by sa povedať, že dokončením znovuzaraďovacej fázy máte to najdôležitejšie za sebou. Veľmi podstatné ale je, ako so svojou skúsenosťou z prvých dvoch etáp AIP naložíte. Vo chvíli, keď viete, ktoré konkrétne potraviny alebo ich skupiny vám nesvedčia, by ste mali svoj jedálniček na tomto základe trvalo upraviť. Problematické zložky by sa v ňom už nemali objavovať vôbec, alebo len vo veľmi obmedzenom množstve.
Tým, že nebudete jesť potraviny, na ktoré trpíte intoleranciou, by ste mali dosiahnuť vytúžené ozdravenie čriev, a tým aj zlepšenie fungovania imunitného systému. Vďaka tomu je možné zmierniť, potlačiť alebo dokonca takmer eliminovať príznaky autoimunitných ochorení.
AIP však nie je len diéta. Jedná sa o veľmi komplexný prístup, ktorý okrem zmeny jedálnička zahŕňa aj ďalšie oblasti. Veľmi dôležitú úlohu tu hrajú tiež spánková hygiena, zdravá miera pohybu, zvládanie stresu a kvalitné medziľudské vzťahy.

Predovšetkým prvá fáza autoimunitného protokolu je pomerne striktná a pre väčšinu ľudí vyžaduje silnú vôľu a odriekanie. Na konci cieľovej pásky ale čaká prísľub toho, že vám AIP pomôže zmierniť prejavy vážnych chorôb, a teda aj výrazne zlepšiť kvalitu zdravia a života.
Ak niektorým autoimunitným ochorením trpíte a chcete zistiť, ako svojmu telu uľaviť, je AIP možnou voľbou. Vzhľadom na pomerne zložitý a veľmi komplexný charakter tejto eliminačnej diéty sa však nezabudnite poradiť so svojím lekárom alebo certifikovaným poradcom, ktorý vám dopodrobna vysvetlí prínosy aj riziká a bude na vás odborne dohliadať.