Čo sa v článku dozviete?
Kakao je zázračná superpotravina
Začneme tým, ako sa kakao získava. Kakaové bôby nájdeme vo veľkých strukoch rastúcich na kmeni kakaovníka. Akonáhle tieto struky zožltnú alebo začervenajú, sú pripravené na ďalšie spracovanie. Kakaové bôby prejdú celým radom procesov, než sa z nich stane kakao, ktoré bežne používame. Ak patríte medzi nadšencov do zaujímavostí, prečítajte si, ako kakao rastie.
A prečo kakao jesť? Okrem toho, že je jednoducho výborné, je kakao tiež jedným z najbohatších zdrojov prírodných antioxidantov. Antioxidanty sú látky, ktoré ochraňujú bunky v tele a neutralizujú voľné radikály, ktoré sú pre naše telo škodlivé. Kakaový prášok obsahuje aj poriadnu dávku horčíku, takže predchádza kŕčom vo svaloch, zmierňuje únavu, a tým pádom zvyšuje produktivitu. Okrem toho je kakao nabité vitamínmi a ďalšími prospešnými látkami, bez zaváhania ho preto môžeme označiť za superpotravinu.
Pozitívne účinky kakaa na zdravie
Pravidelná konzumácia kakaa má pozitívne účinky na ľudský organizmus. Už sa vidíte s teplým hrnčekom plným šľahačky? Dávajte pozor! Raw kakaový prášok nie je to isté, čo holandské kakao, a to už vôbec nie je to isté, čo kakauká zo supermarketu plné cukru!
Najlepšie účinky má samozrejme 100% raw kakaový prášok v tej najvyššej kvalite prípadne raw kakaové bôby.
V čom všetkom kvalitné kakao môže pomôcť?
- Prevencia vzniku rakoviny – Kakao ako antioxidant dokáže absorbovať nežiaduce radikály a ďalšie pre telo škodlivé látky. Vďaka tejto schopnosti pomáha predchádzať civilizačným chorobám, ako je napríklad rakovina.
- Povzbudzuje organizmus a predchádza depresiám – Kakao je prírodný nakopávač. Štúdie dokazujú, že pravidelná konzumácia drvených kakaových bôbov dopomáha zlepšiť náladu. Takže ak vás niekedy trápia chmúry spojené s prácou alebo láskou, dajte si kakao a uvidíte, že budete opäť vysmiati ako slniečko.
- Znižuje krvný tlak – V dnešnej chaotickej dobe má každý druhý človek vysoký krvný tlak. Výnimkou sú ľudia žijúci na stredoamerickom ostrove, ktorí majú vďaka pravidelnej konzumácii kakaa nižšie hodnoty ako my v Európe. Dajte šancu kakau a pripojte sa k ním.
- Predchádza srdcovým ochoreniam – Flavanoly, ktoré kakao obsahuje, pomáhajú s cirkuláciou krvi. A tým pádom predchádzajú ochoreniam srdca ako je infarkt, zástava srdca alebo mŕtvica.
- Prekrvuje mozog – Kakaový prášok je prírodný antioxidant. Obsahuje polyfenol a oxid dusnatý, ktorý zlepšuje prietok krvi. Podľa šúdie sa ľuďom po týždni pravidelného užívania kakaa zvýšil prietok krvi v mozgu o 8 %. Po dvoch týždňoch to bolo až o 10 %.
- Zmierňujú príznaky cukrovky 2. stupňa – U diabetikov reguluje kakao vylučovanie inzulínu, spomaľuje trávenie a vstrebávanie cukru v črevách. Stimuluje tým pádom trávenie cukrov.
- Pomáha s chudnutím – Kakaový prášok znižuje chuť do jedla a navodzuje pocit sýtosti. Štúdia, ktorá sa zaoberala znižovaním hmotnosti, zistila, že skupina, ktorá denne jedla 42 g vysokopercentnej čokolády a obmedzila sacharidy, chudla rýchlejšie. Nezabudnite však, že nie je kakao ako kakao. Od sladkých kakaových nápojov a čokolád plných cukru preto dajte ruky preč!
- Pozitívny vplyv na pokožku aj zuby – Kakao je všestranným pomocníkom pre zdravú kožu aj zuby. A to všetko vďaka antioxidačným účinkom. Pokiaľ chcete predísť nepríjemným pupienkom na tvári, dajte šancu raw kakau! Doprajte si ho každý deň a počas pár týždňov uvidíte zázraky.
Nie je kakao ako kakao: ako vybrať to správne?
Na trhu je v predaji nepreberné množstvo druhov kakaa – raw, holandské, čierne, červené, bio… Ale kto sa v tom má vyznať? A ako vybrať to správne kakao?
Holandské kakao pozná asi každý. Zamýšľali ste sa ale niekedy, prečo sa mu tak hovorí? Nenechajte sa zmiasť, holandské kakao nemusí byť z Holandska, ale pokojne napríklad z Poľska. Označenie „holandské“ totiž neznamená krajinu pôvodu, ale spôsob spracovania. Kakao holandského typu prešlo procesom tzv. alkalizácie, pri ktorom dochádza k zjemneniu, odkysleniu a zvýrazneniu chuti bôbov. Nevýhodou je, že počas alkalizácie príde kakao o väčšinu antioxidantov.
Holandské kakao je pre svoju výraznú chuť, jemnú textúru a tmavšiu farbu vhodné na pečenie a ďalšie využitie v kuchyni. U nás všetky pekárky aj cukrárky potešíme kvalitným holandským kakaom Van Houten, s ktorým v kuchyni vykúzlite divy!
Pokiaľ si však u kakaa nechcete vychutnať iba chuť, ale aj jeho pozitívne účinky na zdravie, je to jednoduché: čím menej spracované, tým lepšie. Odporúčame preto siahnuť po raw kakae alebo kakaových bôboch, ideálne v bio kvalite.
Ako kakao využiť v kuchyni?
Kakao je potravina, ktorá chutí snáď všetkým bez rozdielu veku a pohlavia. Ako kakao s ľahkosťou zaradiť do bežného života? Vždy si vyberajte kakao z kvalitných zdrojov a pamätajte – čím viac percent kakaa produkt obsahuje, tým je zdravšie.
Kakaovú hmotu môžete využiť pri príprave dezertov, vlastnej domácej čokolády alebo čokoládovej polevy. Je to vlastne čisté kakao bez akýchkoľvek prímesí. Má veľmi výraznú chuť a len tak ju maškrtia len skutoční fajnšmekri.
Drvené kakaové bôby si skvele rozumejú s bielym jogurtom alebo domácou granolou. Rýchlo vykúzlite zdravé raňajky, ktoré vás ráno nakopnú, dodajú energiu a naštartujú telo poriadnou dávkou horčíka. A ak chcete začať s kakaom zľahka, kakaovými bôbmi sme posypali aj jednu z našich obľúbených tyčinek.
Kakaový prášok je verným pomocníkom pri príprave všetkých kakaových receptov. Gurmáni sa zamilujú do holandského kakaového prášku Van Houten, ktorý máme v ponuke hneď v niekoľkých variantoch. Každý recept tak pozdvihnú na majstrovské dielo!
Ak si však chcete vychutnať kakaový prášok so všetkými blahodarnými účinkami, vyskúšajte bio kakaový prášok. Napríklad na krupicovej kaši mu to neuveriteľne pristane!
Recept na horúci kakaový nápoj podľa Aztékov
Pokiaľ radi experimentujete, môžete si s nami vyskúšať prípravu pravého kakaa tak, ako ho využívali pri rituáloch už Aztékovia. Tý totiž verili, že kakaový nápoj otvára srdce a pôsobí ako prírodné afrodiziakum. A tak ho popíjali pri ceremóniách, keď jeho horkú chuť a nezameniteľnú vôňu nasávali plnými dúškami.
Budete potrebovať:
- kakaový prášok (čím viac, tým hustejší a výraznejší nápoj bude)
- 30 g kakaového masla
- 1 plechovka kokosového mlieka
- obľúbené korenie alebo extrakt na dochutenie (vanilka, chilli, badyán, škorica, klinčeky apod.)
TIP! Namiesto prášku a kakaového masla môžete použiť 100% kakaovou hmotu.
Postup prípravy:
- Povarte kokosové mlieko s kakaovým maslom.
- Pridajte kakaový prášok (množstvo zvoľte podľa preferencie – čím viac prášku, tým hustejší nápoj).
- Pokiaľ sa vám zdá nápoj veľmi hustý, zrieďte vodou alebo kokosovým mliekom.
- Na záver dochuťte korením a nechajte už len krátko prebublať.
- Kakaový nápoj podávajte horúci, ale nie vriaci.
Pokiaľ si z pitia kakaového moku chcete urobiť rituál, môžete si pri príprave a následnej konzumácii pokojne aj spievať alebo tancovať. :-) A nezabudnite, že pozitívne účinky kakaa v horúcom kakaovom nápoji podľa Aztékov najlepšie pocítite s vašimi najbližšími. Preto neváhajte a pozvite svojich milovaných na pomoc!