Čo sa v článku dozviete?
Lepok nesmie celiakom cez prah
Čo je to vlastne ten lepok? Lepok je zmes dvoch bielkovín – gliadínu a gluteninu, ktoré niektorí ľudia nevedia tráviť. Práve ak trpíte celiakiou, znamená to, že váš organizmus neznáša lepok, a preto je potrebné dodržiavať špeciálnu bezlepkovú diétu. Konzumáciou lepku pri celiakii si môže človek pomerne ľahko ublížiť.
Dochádza totiž k vzniku autoimunitného zápalu sliznice, ktorá sa nachádza v tenkom čreve. Tým pádom sa poruší vstrebávanie živín cez steny tráviaceho traktu a ich následný nedostatok potom môže spôsobiť kompletný rozvrat celého metabolizmu. Našťastie dnes už existuje mnoho alternatívnych bezlepkových možností, vrátane ovsených vločiek!
Ako sa vyrábajú ovsené vločky
Na začiatku aj na konci je iba čistý ovos. A čo sa deje uprostred? Semená ovsa sa zberajú na jeseň pri žatve. Akonáhle je ovos pripravený na zber, farmári použijú kombajny, ktoré ľahko oddelia rastlinu od semien. Oddelené semená ovsa sa potom niekoľkokrát opláchnu, aby sa zbavili nečistôt – stonky, hlinu a prach by sme v rannej kaši asi nechceli, čo hovoríte…?
Následne prejde ovos cez lúpací stroj, ktorý odstráni vonkajšiu šupku. Oddelený nahý ovos potom putuje do pece a následne prechádza strojom s oceľovým ostrím. Je ako britva a naseká ovos na vločky.
Aby boli vločky plochejšie a ľahšie, spracovávajú sa v špeciálnom lisovacom stroji medzi valcami. Zrná môžu prejsť cez valec celé, vďaka čomu vzniknú hrubé ovsené vločky, alebo sú nasekané na menšie kúsky.
Vločky, ktoré sú nasekané najemno, sa často používajú na prípravu kaší, pretože sú pripravené rýchlejšie. Z ovsených vločiek sa melie aj múka, ktorá je obľúbená pri raw pečení.

Prirodzene bez lepku
Ovos je prirodzene bezlepkovou surovinou! Teoreticky by teda mali všetky ovsené vločky byť bez lepku. Čo tomu bráni?
Mnohé potravinárske spoločnosti okrem ovsa spracovávajú aj iné obilniny, ktoré obsahujú nežiadúci lepok. Pokiaľ nemajú stroje a priestory určené a certifikované iba pre prácu s bezlepkovým materiálom, nemôžu potravinu označovať ako bezlepkovú. Dôvodom je možná kontaminácia potraviny lepkom – od prevozu, presunu na výrobnú linku až po balenie ovsených vločiek.
Na obale ne-bezlepkových vločiek teda musí byť uvedené, že sa vo výrobku môže nachádzať lepok alebo glutén, aj keď sa tam v skutočnosti môže nachádzať napríklad len stopové množstvo, alebo sa v potravine nemusí vyskytovať vôbec. Výrobcovia tým chránia seba aj zákazníkov.
Čo k tomu hovorí zákon?
Podľa nariadenia Európskej komisie o zložení a označovaní potravín vhodných pre osoby s neznášanlivosťou lepku musí výrobca zamedziť kontaminácii s lepkovými obilninami ako sú pšenica, raž, jačmeň alebo ich krížencami. Obsah lepku v produkte zároveň nesmie prekračovať hodnotu vyššiu ako 20 mg / kg.

Ovsené vločky pre zdravie
Nemôžeme sa čudovať, že sa stali ovsené vločky obľúbenou súčasťou našich raňajok či zdravou prísadou do pečenia. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú nášmu telu prospešné.
Sú dobrým zdrojom sacharidov a vlákniny a obsahujú viac bielkovín ako väčšina iných zŕn. Ovos je nabitý dôležitými vitamínmi, minerálmi a antioxidačnými rastlinnými zlúčeninami. Môžete si užívať napríklad výhody mangánu, fosforu, horčíka, medi, železa, zinku, vitamínu B1 (tiamín) a B5 (kyselina pantoténová).
Čo vločky vedia
- Vďaka obsahu veľkého množstva beta-glukánu (druhu rozpustnej vlákniny) sa cítite plnšie a vločky vás zasýtia na dlhšiu dobu. To sa bude hodiť pri každom náročnejšom dni. Vďaka pocitu plnosti si potom môžete dovoliť vynechať jedno z jedál a užiť si možné výhody fastingu.
- Veľa štúdií ukázalo, že beta-glukánová vláknina v ovse je účinná pri znižovaní hladiny cholesterolu. Ovos tak môže pomôcť znížiť výskyt rizikových faktorov srdcových chorôb. Zdravie srdca tiež podporuje obsah medi.
- Avenathramidy sú silné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú iba v ovse. Tieto ovsené polyfenoly vykazujú podľa štúdií protizápalové a protisvrbivé účinky. Preto často ľudia s kožnými problémami využívajú ovsené kúpele.
- Ovos môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, najmä u ľudí s nadváhou alebo diabetom 2. typu. Tieto účinky sú pripisované predovšetkým schopnosti beta-glukánu vytvárať hustý gél, ktorý spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a absorpciu glukózy do krvi.
- Nie len že vločky priaznivo pôsobia na naše trávenie, môžu uľaviť aj ľuďom trpiacim zápchou.
- Mangán, ktorý sa obvykle vyskytuje vo vysokých množstvách v celých zrnách, je dôležitý pre vývoj, rast a metabolizmus.

Ešte nie je vrabec v hrsti
V ovse sa totiž nachádza proteín, ktorý sa nazýva avenín. Jeho štruktúra je podobná lepku, a tak si ľudia prípadnú alergickú reakciu radi zamieňajú, alebo pripisujú následky lepku, ktorý sa tam vlastne nenachádza.
V jednej štúdii testovali pacientov, ktorí prijímali dvakrát denne porciu ovsených vločiek. U jedného človeka z 10 testovaných, ktorí trpia celiakiou, došlo k vyvolaniu alergickej reakcie. V tej istej štúdii 53 % účastníkov, ktorí netrpeli celiakiou, malo príznaky plynatosti a nadúvania miestami sprevádzaného hnačkami. Táto reakcia sa však nepripisuje avenínu, ale zvýšenému množstvu vlákniny.
V ovse sa síce proteín avenín nachádza, ale nie je prítomný v takom množstve, aby u ľudí s celiakiou vyvolával pri bežnej konzumácii alergickú reakciu. U veľmi citlivých jedincov k takejto situácii môže dôjsť, ale pravdepodobnosť je minimálna. Pokiaľ si nie ste istí, preberte konzumáciu so svojím lekárom.

Že sú pre vás obyčajné ovsené vločky nuda? Nečudujeme sa. Chce to dodať trošku zábavy, farieb a hlavne živín, aby ste mohli celý deň fungovať na 100 %. Dobre vám ale radíme – vyberajte si starostlivo, s čím si vločky zmiešate. Sladené müssli plné nekvalitných tukov, cukru a presladeného ovocia nie je to pravé orechové. Radšej siahnite po kvalitnej granole. Lyofilizované ovocie, zdravé tuky semienok a orechov a dokonale vyvážená chuť. Viete si predstaviť lepší štart do nového dňa?