Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Nie len pesto! 5 tipov, ako použiť píniové oriešky

4. 11. | 6331× prečítané | 6 minút čítania


Píniový oriešok, pínia, alebo pignoli, pinocchi či piňolky. Píniové oriešky sú vlastne semienka, získavané z tak obyčajného stromu, akým je borovica. Ale pozor! Šišky Vašej okrasnej borovice na záhrade nezbierajte, jedlé píniové semienka pochádzajú len z niektorých odrôd. Väčšina ľudí si myslí, že píniové oriešky sa hodia iba na výrobu pesta, ale to by bolo mrhanie ich potenciálom. Pinie sú predovšetkým malým zázrakom pre naše zdravie!

Zdieľať



Nie len pesto! 5 tipov, ako použiť píniové oriešky

Čo sa v článku dozviete?

Píniové oriešky alias semienka pínie

Nech už im hovoríte akokoľvek, snáď každý si pod týmto názvom predstaví malé, smotanovo sfarbené semienka oválneho tvaru, ktoré v prírode nájdeme pod šupkou vo vnútri šišiek borovíc. Čo všetko už pamätajú?

Predpokladá sa, že prvé borovice sa objavili niekde v severnej Ázii asi pred 180 miliónmi rokov. Odvtedy bolo v prírode popísaných viac ako 120 rôznych druhov borovíc, píniové oriešky sa však získavajú len približne z 20 z nich. Je to ako s inými druhmi orechov a semienok.

U niektorých druhov sa zber kvôli veľkosti jednoducho neoplatí, semienka nemajú takú dokonalú chuť alebo je veľmi ťažké sa k nim dostať.

História pesta

Píniové oriešky majú jemnú maslovú chuť, ktorá je celosvetovo známa v súvislosti s pestom. História pesta siaha až do Rímskej ríše – pravé a originálne pesto pravdepodobne pochádza z Janova, hlavného mesta provincie Liguria. Preto sa môžete často stretnúť s označením „pesto ligure“ alebo „pesto genovese“. Obsahuje cesnak, hrubú soľ, lístky bazalky, tradičný tvrdý syr Parmigiano alebo Pecorino, píniové oriešky a olivový olej.

Píniové orechy sa ale dajú v kuchyni použiť aj zábavnejšie a používať ich len do pesta by bola obrovská škoda. Veď predsa vlašské orechy tiež nepatria len do štrúdle a mandle sa hodia aj inam než len do marcipánu!

Piniové oriešky pesto
Píniové orechy sa zbierajú z šišiek borovíc pínií. Svoju slávu získali vďaka pestu.

5 tipov, ako použiť pínie v kuchyni

Pínie majú príjemnú maslovú chuť a vôňu, a tak sa dajú všestranne využiť v sladkých aj slaných pokrmoch. Znie to ako úplne senzačná surovina a vy už premýšľate, ako píniové oriešky zaradiť do vášho jedálnička, keď napríklad práve nemáte chuť na pesto? Máme pre vás pár skvelých tipov, ktorými potešíme maškrtníkov aj gurmánov!

1. Naštartujte svoj deň

Zaraďte pínie do vašich raňajok. Pražené alebo nepražené, v jogurte či k lievancom. Príjemná maslová chuť sa hodí snáď na každé raňajky a navyše vám pomôže naštartovať mozog hneď z rána.

Osvedčená stredomorská kombinácia s ovsenou kašou a čerstvým ovocím alebo napríklad čerstvé figy, grécky jogurt s troškou medu, restované pínie a šťava z citrónov sa pre milovníkov sladkých raňajok stane ideálnou voľbou. Navyše okrem sacharidov z ovocia do tela dostanete aj zdravé tuky, a tak bude mať váš jedálniček zase o niečo lepší balans.

Smútiť ale nemusia ani milovníci výdatných slaných raňajok. Vaječná omeleta s rukolou si bude s príjemnou arómou píniových orieškov notovať. K tomu opečený toast a čerstvé paradajky. Už sa vám zbiehajú sliny?

Píniové orechy desiata
Píniové orechy se hodia do sladkých aj slaných raňajok. Už ste ich mali s vajíčkami a rukolou?

2. Skvelá desiata

Ak hľadáte malú desiatu na zahnanie hladu alebo máte jednoducho chuť maškrtiť, pínie sú skvelá voľba. Ak ich navyše skombinujete napríklad so sušeným ovocím, doplníte si energiu na zvyšok dopoludnia či popoludnie.

Pokiaľ máte radšej slané desiaty, môžete skúsiť náš tip na domáce „MYX“ – slnečnicové a tekvicové semienka ľahko opražte spoločne s píniami. Stačí ich krátko zahriať a ešte teplé jemne osoliť, prípadne dokoreniť. Semienka potom nasypte do desiatonosiča, prihoďte ďalšie obľúbené dobroty a môžete vyraziť do práce alebo do školy so zásobou energie vo vrecku.

3. Šaláty a pečená zelenina

Skúsili ste niekedy opražiť pínie a dať ich do šalátu alebo pečenej zeleniny? Ak nie, je najvyšší čas! Opražené pínie sa k pečenej zelenine hodia priam dokonale. Zvýšia podiel tukov vo vašom jedle, dodajú mu chrumkavosť, neodolateľnú chuť a navyše ozdobia tanier. No povedzte… Kozí syr, pečená červená repa, pínia, zálievka z olivového oleja a bazalka? Mňam!

V šaláte títo hrdinovia urobia rovnakú prácu. Budú ďalším chrumkavým elementom, ktorý ale oproti zelenine doplnia potrebné zdravé tuky. Neviete, ako si poradiť so šalátom a už vás nebaví stále tie isté stereotypné kombinácie? Mrknite na naše tipy na šalátové dipy. Poradíme tiež, ako urobiť zo šalátu vyvážené jedlo na obed. Napríklad práve pomocou píniových orieškov!

pinie do šalátov

4. Sladké pečenie a domáce pečivo

  • Zapečené v domácom pečive.

Tým, že sú pínie malé a krásne smotanové, odvedú skvelú prácu zapečené v domácich žemliach či chlebe.

  • V sladkých sušienkach.

V Taliansku sú píniové sušienky Pignoli obľúbenou pochúťkou ku káve, skúste si ich doma upiecť tiež a prevoňať svoju kuchyňu marcipánom a píniami.

  • Kamkoľvek ste zvyknutí dávať orechy.

Tieto drobné oriešky sa hodia aj do väčšiny pekárskych produktov, kam obyčajne používate mandle, pekanové alebo vlašské orechy. Orechové buchty, zapečené ovsené tyčinky, rožky, ale aj mrkvová torta alebo jablčná štrúdľa. Dokonca aj naša tradičná vianočka posypaná píniami namiesto mandlí príjemne ozvláštni tradičné sladké pečenie.

  • Aj do slaného pečiva. 

Pínie sa hodia napríklad do talianskej focaccie alebo francúzskej briošky. Perfektné sú pínie aj do rôznych špenátových plniek a náplní. Záleží už len na vás, či zvolíte chuť čistých orieškov, alebo ich doplníte napríklad ricottou.

Pínie využijete aj do domáceho pečenia. Upečte deťom do školy veselé medvedíkové žemličky!

5. S čím si píniové oriešky notujú?

Nie ste si istí, s čím pínie kombinovať, aby ste neboli sklamaní? Na rovinu hovoríme, že bravčo-knedlo-zelo s píniami nebude to pravé orechové. Pokiaľ si nie ste istí a na experimenty nemáte odvahu, vždy je ideálne inšpirovať sa kuchyňou oblasti, odkiaľ surovina pochádza alebo kde sa teší veľkej obľube.

Pri píniových orieškoch je to stopercentne Taliansko. Pínie skvele dopĺňajú morské plody, olivy aj väčšinu syrov a kombinácia s bylinkami ako je bazalka, rozmarín, tymián alebo šalvia je pohladenie pre chuťové poháriky.

A boli by ste prekvapení, ako sa pínie hodia aj do ázijskej kuchyne. Skvele si notujú so zázvorom aj sójou, zabrúsiť môžete aj do aromatickejších končín škorice, klinčekov, muškátového orieška alebo aj šafranu. Taký sladký pilaf so sušeným ovocím a orieškami je toho krásnym príkladom.

Píniové oriešky sa ale hodia aj na ozdobu tanierov klasických krémových polievok alebo omáčok. Namiesto krutónov tak nabudúce prihoďte lyžičku pínií. Zachrumká to rovnako, ale zdravšie!

Pínie recepty
Pínie perfektne zachrúmu miesto krutónov napríklad v cviklovej alebo tekvicovej polievke.

Prečo si dopriať pínie

Okrem toho, že sú neuveriteľne všestrannou surovinou vhodnou ako do sladkého, tak slaného varenia a pečenia, ukrývajú v sebe tieto malé poklady aj zdraviu prospešné látky.

Oriešky a semienka sú všeobecne bohatým zdrojom energie. Sú to také zásobárne, kam rastliny ukladajú tie najcennejšie látky. A píniové oriešky nie sú výnimkou. Pínie dokonca radíme medzi suroviny s veľmi vysokou energetickou hodnotou.

Sto gramov píniových orieškov v sebe ukrýva okolo 680 kalórií. Takú nálož majú na svedomí predovšetkým tuky. Z celkového obsahu 68 % tukov, ktoré pínie obsahujú, je však celých 90 % tukov nenasýtených. Sú to z 50 % takzvané PUFA (polynenasýtenej) a z 40 % takzvané MUFA (mononenasýtenej) mastné kyseliny. Tie sa radia k zdravým tukom, ktoré pomáhajú udržovať v norme hladiny cholesterolu, a pomáhajú predchádzať chorobám kardiovaskulárneho systému. Zaujímajú vás zdravé tuky? Prečítajte si článok!

Tak nech to sviští!

Pínie sú tiež bohatým zdrojom minerálnych látok. Obsahujú hlavne horčík, draslík a železo, a tak sú ideálnym „doplnkom stravy“ napríklad pre tehotné či dojčiace ženy alebo športovcov.

Športovci ocenia aj prísun fosforu, ktorý dostanú z každého sústa spoločne s neodolateľnou chuťou. Fosfor je totiž prvok spoluzodpovedný za energetický metabolizmus – vo forme ATP (teda adenosintrifosfátu) je nositeľom väzieb prenášajúcich energiu.

Či už si dáte píniové oriešky kvôli ich maslovej chuti, použijete ich na ozdobu svojich kulinárskych výtvorov alebo ich budete jesť s vedomím ich nutričných kvalít, nebudete ľutovať. Tak čo, už ich máte v košíku?

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?