Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ruby čokoláda – princezná všetkých čokolád

4. 11. | 966× prečítané | 5 minúty čítania


Ruby čokoládu môžeme označiť za princeznú medzi čokoládami. Len sa mrknite na jej nežný ružový vzhľad a ladné okrúhle krivky! Ruby čokoláda je vo svete čokolád pomerne novinkou, ale už stihla oslniť nejedného cukrára. Čím je ruby čokoláda výnimočná a prečo rozhodne stojí za ochutnávku? Nie je to len vďaka ružovej farbe a dokonale voňavej chuti!

Zdieľať



Ruby čokoláda – princezná všetkých čokolád

Čo sa v článku dozviete?

Čo je ruby čokoláda

Ruby čokoláda je nový druh čokolády, ktorý sa vyrába zo špeciálnej odrody kakaových bôbov zvaných Ruby cocoa. Tieto jedinečné bôby rastú v Ekvádore, Brazílii a na Pobreží Slonoviny.

Predaj a distribúciu ruby čokolády si už od jej vzniku starostlivo stráži spoločnosť Barry Callebaut, ktorá na spôsob výroby, a teda receptúru, prišla a v roku 2017 ju predstavila svetu. Ruby čokoláda je v podstate obyčajne neobyčajná čokoláda.

Ruby čokoláda
Ruby čokoláda je plnohodnotný štvrtý druh čokolády predstavený v roku 2017 firmou Callebaut.

Čím je ruby čokoláda výnimočná

Z detstva sme zvyknutí rozdeľovať čokoládu na bielu, mliečnu a horkú. V súčasnosti k trom základným typom môžeme hrdo pridať práve aj čokoládu ruby, ktorá trojicu krásne doplní.

Ruby kakaové bôby vynikajú hneď niekoľkými vlastnosťami. Prvým z nich je ružovkastá farba, ktorá sa následným unikátnym spracovaním zvýrazní a naberie na intenzite. A výsledok potom stojí za to!

Ako chutí ruby čokoláda

Ďalšou unikátnou odlišnosťou oproti iným druhom čokolád je chuť. Ak ste ju ešte nemali, prezradíme, že ruby je charakteristická jemným ovocným tónom s ľahko kyslastým doznením, ktorý príjemne osvieži vaše chuťové poháriky. Neobsahuje lepok a vyniká jemným vanilkovým podtónom, ktorý dokonale pohladí na jazyku. Sme si celkom istí, že po ochutnaní tejto ružovej čokolády sa roztopí aj najzatvrdnutejší motorkár!

Príchutě sa do čokolády pridávajú už viac ako 100 rokov. Dnes si tak môžeme pochutiť na pomarančovej, cappucino alebo nugátovej čokoláde. Tak v čom by táto čokoláda mala byť tak unikátna?

Na rozdiel od ostatných druhov netradičných čokolád je ruby čokoláda výnimočná tým, že neobsahuje žiadne farbivá ani ovocné príchute. To znamená, že aby sme docielili jedinečnú chuť, nemusíme do receptúry pridávať žiadne aditíva (arómy či farbivá) navyše. Všetko zariadi prísne strážený recept belgickej firmy Callebaut.

To tiež znamená, že vám ponúkame ruby čokoládu prvotriednej kvality.

Ako chutí ruby čokoláda

Ako sa ruby čokoláda vyrába

Presný postup výroby ruby čokolády si firma Callebaut stráži ako obchodné tajomstvo. Napriek tomu výrobca na svojich stránkach prezradil, že súčasťou tajnej receptúry je kyselina citrónová. Výroba ruby čokolády bude teda najskôr veľká alchýmia!

Veď ani výroba „obyčajnej čokolády“ nie je žiadna sranda. Vyžaduje si starostlivosť a precíznosť, aby sme si na konci mohli pochutiť na tej najobľúbenejšej sladkosti na svete.

ruby čokoláda
Ruby čokoláda neobsahuje žiadne pridané farbivá.

Ako sa vyrába čokoláda?

Plod kakaovníka – kakaové lusky obsahujú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50 kusoch. Za 5 až 6 mesiacov od kvitnutia sa dozreté bôby zberajú a putujú ďalej do výroby.

Po zbere kakaových bôbov ich nechajú fermentovať pri teplote 38–50 °C. Vďaka fermentácii nedochádza k naklíčeniu bôbov, ale v dôsledku chemických a biologických zmien sa mení ich chuť. Kakaové bôby potom ešte môžu prechádzať procesom alkalizácie. Takto pripravené bôby sa následne sušia, čistia a pražia. Vyrába sa z nich kakaová hmota, ktorá sa následným lisovaním a pridávaním ďalších prísad mení na rôzne druhy čokolády. Viac podrobností o výrobe čokolády sa dozviete v našom článku.

Ako ruby čokoládu použiť?

Už ste na ňu dostali chuť a ešte stále neviete, ako si s ňou poradiť v kuchyni? Nebojte, chová sa veľmi podobne ako čokolády, ktoré poznáte. Ideálna teplota pre rozpustenie ruby čokolády je 43 až 45 °C. Na schladenie a konzumáciu potom budete potrebovať o niečo nižšiu teplotu, než u iných druhov čokolád. Ideálna je teplota 26 °C a na konzumáciu zvoľte teplotu o dva až tri stupne vyššiu.

Prečo ju mať v kuchyni po ruke

  • Pokiaľ radi pečiete, využite čokoládu ruby ako súčasť polevy alebo krému do prípravy dezertov. Vytvoríte tak ružovú tortu bez umelých farbív.
  • Ide o kvalitnú surovinu, ktorá obsahuje iba kakao, cukor, kakaové maslo a mlieko. Vyšperkuje tak každý recept k dokonalosti.
  • Kúsky ruby čokolády sa navyše ľahko a rýchlo rozpúšťajú, čo ocení každý cukrár.
  • Ozdobí sama o sebe každý dezert – a to ju ani nemusíte rozpúšťať. Ružové kúsky využijete vyskladané na torte namiesto cukrových kvietkov alebo ako žiarivý prvok na tmavých polevách.
  • Ruby čokoládu využijete na zahnanie chuti na sladké. Zabudnite na jahodové čokolády plné farbív a aróm. Ruby ich všetky strčí do vrecka!

S čím ruby čokoládu párovať

  • Torty s ruby čokoládou vyniknú s malinami, čučoriedkami a ďalším lesným ovocím.
  • Za zmienku stoja aj pistácie. Nielen, že sa k ružovej hodia farebne napríklad na valentínske dezerty, skvele doplnia čokoládu aj chuťovo.
  • Milovníci slaného ocenia kyslastú chuť prírodnej čokolády v kombinácii s kozím syrom, ktorý poslúži ako zobanie k vínu.
  • Gurmáni si ruby čokoládu zamilujú v spoločnosti lososa alebo kaviáru, párovať sa môže s ľahkými bielymi či ružovými vínami.
  • Všeobecné pravidlo však znie ruby čokoládu čo najmenej miešať s ďalšími ingredienciami, aby vynikla jej neodolateľná chuť.

Rovnako ako desiatky našich ďalších surovín od nás dostanete ruby čokoládu v znovu uzatvárateľnom ZIP vrecku, vďaka ktorému vám vydrží až 8 mesiacov. Plastový obal ruby čokoládu ochráni pred vzduchom, a tak zamedzí zašednutiu. Keď ju ešte dáte do špajze, kam za ňou nebude môcť teplo ani slniečko, zostane vám aj naďalej krásne ružová!

Ruby čokoláda v MYXe
Nemôžete sa rozhodnúť, ktoré čokoládové calletky sú pre vás tie pravé? Skúste ich v MYXe!

A ak ste naozajstní milovníci čokolády a stále sa nemôžete rozhodnúť, ktorú z čokolád ochutnať ako prvú, vyskúšajte ich všetky naraz v našom MYXe Belgických calletiek. Nájdete v ňom horkú, cappuccino, pomarančovú, karamelovú a ruby čokoládu pekne pohromade.  

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?