90 minút
+ tuhnutie
10–12 porcií
20 cm forma
Čo budete potrebovať?
Na korpus*:
- 1 hrnček opražených pekanových orechov
- pol hrnčeka ovsených vločiek
- štvrť hrnčeka múky z ovsených vločiek
- štvrť hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
- 1 polievkovú lyžicu kokosového cukru
- 1–2 polievkové lyžice javorového alebo agáve sirupu
- štipku morskej soli
* Ak chcete mať korpus vyšší, použite dvojnásobnú dávku alebo menšiu formu.
Na náplň:
- 200 g predom namočených kešu orechov
- hrnček plnotučného kokosového mlieka
- pol hrnčeka javorového alebo agáve sirupu
- štvrť hrnčeka citrónovej šťavy
- štvrť hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
- štipku morskej soli
- kukuričný škrob (cca 1–2 polievkové lyžice)
Na polevu a zdobenie:
- 1 hrnček opražených pekanových orechov
- čokoládu
- kokosový olej
- quinoa guličky v karamelu
- voliteľne: kúsky slaného alebo maslového karamelu (pozor – nie sú vegánske!)
Postup
Najprv musíme pripraviť korpus. Na panvici zľahka opražíme pekanové orechy. Do mixéra pridáme orechy, ovsené vločky, ovsenú múku, roztopený kokosový olej a cukor, javorový sirup, morskú soľ a všetko rozmixujeme. Zmes nesmie byť príliš suchá, ale ani mokrá – nesmie sa drobiť a musí držať spolu. Pokiaľ je veľmi suchá, pridajte kokosový olej.
Formu si vytrieme kokosovým olejom po celej ploche aj po bokoch a vtlačíme do nej zmes. Cesto poriadne pritlačíme prstami či pohárom a vtlačíme ho aj do okrajov formy. Korpus poprepichujeme vidličkou a pečieme dozlatista v predhriatej rúre na 180 °C.
Na prípravu náplne budeme potrebovať dopredu namočené kešu orechy. Scedíme ich, prepláchneme a dáme do mixéra s ostatnými ingredienciami. Náplň necháme mixovať, kým nebude krásne hladká a krémová.Pokiaľ sa vám bude zdať príliš riedka, pridajte trošku kukuričného škrobu a opäť chvíľu mixujte. Škrob pridávajte postupne podľa konzistencie.
Hotovú náplň vlejeme do formy a necháme cez noc (alebo aspoň 6 hodín) stuhnúť v chladničke.
Keď nám cheesecake stuhne, je čas na zdobenie. Ivka použila opražené pekanové orechy a karamelovú čokoládu, pre vegánsku verziu použite niektorú z vegánskych čokolád. Rozpustíme si čokoládu (na zriedenie môžete použiť trošku kokosového oleja) a polejeme cheesecake. Na čokoládu naukladáme pekanové orechy a posypeme quinoa guličkami. Nevegáni môžu použiť aj kúsky slaného alebo maslového karamelu. A potom už je čas ísť maškrtiť!
recept a fotky: @ivka_veggierecipes