Čo sa v článku dozviete?
Čo je vanilka
Vanilkový lusk je plodom popínavej orchidey, ktorá pôvodne pochádza z Mexika. Kvety vanilkovníka sú zelenobiele až žltkasté, kvitnú krátko a sú bez vône. Pretože kvitnutie trvá iba jeden deň, nemá príroda dostatok času na prirodzené opelenie. Kvety sa preto opeľujú ručne! Lusky dozrievajú za 8 až 10 mesiacov po oplodnení a hneď sa zbierajú.
Ako otvoriť a použiť vanilkový lusk
Najkvalitnejšiu vanilkovú hmotu nájdete vo vnútri vanilkového lusku. Prečítajte si návod, ako nadýchanú čiernu kaviárovú pastu z lusku čo najľahšie získať.
K otvoreniu lusku vanilky budete potrebovať:
- vanilkový lusk
- ostrý nôž
- plastovú alebo drevenú dosku
Krok 1: Najprv vytiahnite lusky z balenia, v ktorom vám prišli. Jeden z nich položte na dosku plochou stranou dole. Zakrútená špička lusku by mala smerovať k ľavej strane dosky.
Krok 2: Vezmite do ruky nôž a ostrou špičkou ho nasmerujte do stredu. Začnite tesne pod stočeným vrcholom vanilkového lusku.
Krok 3: Pomaly choďte špičkou noža po lusku. Hornú časť lusku držte dole na doske. Snažte sa prerezať iba hornú časť lusku a neprepichovať spodok. Režte od prostriedku tak dlho, kým nenarazíte na koniec lusku.
Krok 4: Odtiahnite kusy lusku od seba. Ľavým ukazovákom a palcom pridržte hornú časť lusku pri doske. Potom nôž otočte a prechádzajte tupou stranou noža smerom dole od skrútenej časti lusku až k jeho koncu.
Krok 5: Týmto spôsobom vyškrabte nadýchaný čierny kaviár z celého lusku.
A čo robiť s použitým vanilkovým luskom?
V žiadnom prípade ho nevyhadzujte. Vyškriabaný lusku môžete využiť hneď na niekoľko spôsobov.
Umiestnite ho do nádoby s cukrom, ktorý do seba nasiakne vanilkovú arómu. Takto prevoňaný cukor využijete na dosladenie kávy, čaju alebo ako ten najvoňavejší vanilkový cukor na pečenie. Uznajte sami, že vanilkové rožteky z domáceho vanilkového cukru dokážu navodiť atmosféru rodinnej pohody nielen na Vianoce.

Zvyšky vanilkového lusku pridajte do mlieka, smotany alebo masla. Získate tak obdobné vylepšenie suroviny na pečenie. Princíp je totožný ako pri cukre. Tekutina nasiakne vôňu vanilky a vystrelí váš recept do nebies.
Milovníci sladkých limonád ocenia zvyšok lusku aj pri príprave vianočného sirupu alebo šťavy s vanilkovým podtónom.
Ako použiť vanilkový extrakt alebo pastu
Pri príprave pokrmov z vanilky si ujasnite, do čoho chcete vanilku použiť. Čerstvý vanilkový „kaviár“ je vždy stávkou na istotu pri receptoch, ktoré stoja na vanilkovej chuti. Čo ale robiť v prípade, keď chcete vylepšiť chuť a arómu kávy alebo krému a stačí vám iba pár kvapiek vanilkovej vône? V tomto prípade stojí za vyskúšanie vanilkový extrakt, ktorý si môžete vyrobiť sami doma.
Doma vyrobený extrakt sa môže líšiť. Výsledok ovplyvňuje množstvo faktorov, ako je napríklad druh vanilkových luskov a ich množstvo, druh alkoholu, alebo dĺžka extrakcie a izbová teplota.
Pokiaľ sa aj napriek tomu nevzdávate, inšpirujte sa naším článkom. Alebo vyskúšajte vanilkový extrakt Nielsen-Massey, ktorý je vyrobený z prémiových vanilkových luskov. Jedná sa o bezlepkový variant, ktorý je vhodný aj pre vegetariánov. 15 ml tohto vanilkového extraktu sa rovná jednému celému čerstvému lusku.
Cukrárom ušetrí čas a námahu aj vanilková pasta. Pastu ocenia vegetariáni aj tí z vás, ktorí trpia alergiou na lepok. Navyše je v kosher kvalite, pretože pri jej výrobe neboli vanilkové lusky geneticky modifikované. Dezert vyrobený z tejto pasty uspokojí vaše chuťové poháriky a vy na oplátku jej kúpou prispejete 10 % z hodnoty na projekty na Madagaskare, kde sa táto kráska pestuje.
Kedy teda využiť aký vanilkový produkt?
- Extrakt poslúži ako dochucovadlo domáceho likéru.
- Vanilková aróma podporí sladkastú vôňu a chuť kávy alebo krému na prípravu dezertu.
- Vanilková pasta dovedie k dokonalosti korpus každej pečenej aj nepečenej torty.

Druhy vanilky
Naozaj kvalitnú vanilku rozdeľujeme podľa toho, z akej odrody a miesta pestovania pochádza. Práve pôvod vanilky a jej odroda má na svedomí aj odlišnosti v chuti a aróme. Vanilku môžeme rozdeliť na tri druhy, z čoho sa najčastejšie dva využívajú v potravinárskom odvetví. Tretí druh, vanilla pompona, sa využíva viac v kozmetickom priemysle ako v potravinárstve. Koncentrácia vanilínu a ďalších aromatických látok vo vnútri lusku je totiž najmenšia zo všetkých troch druhov. Používa sa ako esencia pri výrobe parfumu a ďalšej kozmetiky s vanilkovým podtónom.
1. Madagaskarská vanilka (Madagascar Bourbon)
Už podľa názvu môžeme tušiť, že tento druh vanilky pochádza z Madagaskaru. Madagaskarská vanilka tvorí približne 80 % svetovej dodávky. Jej lusk je zhruba 6–7 palcov dlhý. Madagaskarskej vanilke sa hovorí bourbon. A s označením bourbon to nie je len tak. Môže sa ním honosiť iba vanilka vypestovaná na Madagaskare a verte, že so slávnym alkoholickým nápojom to nemá nič spoločné.
Vyskúšajte jej nezameniteľnú chuť, kde dominujú tóny sušeného ovocia a hrozienok vo vanilkových luskoch Gourmet Bourbon z Madagaskaru. Alebo siahnete po luskoch v prémiovej kvalite?
2. Tahitská vanilka
Vanilkové lusky z Papuy-Novej Guiney vykajú opojnou sladkou chuťou s kvetinovou vôňou a podtónmi čerešní a anízu. Oproti madagaskarskej vanilke sú lusky kratšie a citlivejšie na teplo. Vanilkové lusky Tahitensis sú vhodné do domáceho pečiva a sušienok. Skvelo sa kombinuje s lesným a tropickým ovocím a hruškami. Mmm, mňam!
Obchodné triedy vanilky
Trieda A
Tiež zvaná gourmet vanilla beans. Vizuálne sa jedná o najkrajší lusk, ktorý je plný náplne. Poznáte ho tak, že je poddajný a nabitý množstvom semienok. Vyniká tmavou farbou podobnou horkej čokoláde. Vnútri je mäkký a dobre sa otvára. Obsah vlhkosti je okolo 30 %. Vanilka triedy A je vysoko kvalitná, silne aromatická a je tak logicky drahšia ako trieda B.
Trieda B
Lusky triedy B nie sú tak vizuálne pekné. Konzistenciou sú suchšie a krehkejšie a obsah vlhkosti vo vnútri lusku je len okolo 20 %. To spôsobuje, že sa lusky ľahko zlomia alebo puknú. Vanilka triedy B sa horšie otvára, a aj samotná aróma je menej výrazná ako u predchádzajúceho variantu. Lusky tohto typu sa preto často využívajú na výrobu extraktov, vanilkového prášku a pravého vanilkového cukru.
Trik na rozpoznanie kvalitnej vanilky
Prajete si poznať fígeľ, vďaka ktorému spoznáte, že ide skutočne o kvalitnú vanilku typu A? Obtočte vanilkový lusk okolo prstov na rukách. Ak je lusk ohybný a poddajný, jedná sa o vysokú obchodnú triedu A. Ak sa zlomí alebo praskne, je to trieda B.

Tipy na netradičné použitie vanilky v kuchyni
Vanilku môžete v kuchyni využiť na sto možných spôsobov. Skúste sa oprostiť od klasickej vanilkovej zmrzliny, krému, cukroviniek a vanilkového cukru a dopriať si vanilkovú chuť aj v iných receptoch? Pozrieme na netradičné použitie vanilky v kuchyni, ktoré ocenia aj tie najnáročnejšie maškrtné jazýčky.
- Ovocie plné vanilkovej chuti. Jadrové ovocie (jablká a hrušky) alebo figy povarte s vanilkovými luskmi, cukrom a vodou. Zdvojnásobte vanilkovú extázu podávaním s domácou vanilkovou zmrzlinou vyrobenou z Vanilkovej pasty Nielsen-Massey.
- Vanilka a alkohol. Pripravte vanilkové daiquiri z bieleho rumu, cukrového sirupu, čerstvej limetkovej šťavy a vanilkových semienok.
- Ostro sladké potešenie. Vanilkové lusky dodajú pikantným pokrmom prekvapivú chuť. Semienka vanilky vyškriabte do maslovej omáčky, pridajte morské plody a chilli.
- Vanilka vynikne aj v kombinácii s chrumkavým bravčovým bôčikom. Českú klasiku tak povýšite na naozajstný kulinársky zážitok.
- Už ste mali vanilkové ghí? Pokiaľ ste nikdy nevylepšovali rozpustené maslo vanilkovým luskom, neviete, o čo prichádzate. Vysoké teploty pri rozpúšťaní masla vytiahnu z lusku hlbšiu arómu. Tým pádom získa úplne jedinečnú chuť a arómu. Vanilkové ghí prevoňajú krásne každý sladký recept, tak to nabudúce skúste.

Tak čo, ktorým vanilkovým produktom si vylepšíte svoje recepty a kde použijete vanilkový lusk nabudúce? Či už sú to pravé vanilkové rožteky, sviatočný puding alebo vaječný koňak, prajeme dobrú chuť a množstvo ďalších originálnych kulinárskych zážitkov s najvoňavejšou surovinou na svete – vanilkou!