Zľava 6 € nad 60 € - kód: ZLAVA6 🌟 Zľava 8 € nad 80 € - kód: ZLAVA8

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako na zdravšie vianočné pečivo?

25. 11. | 17397× prečítané


Je zaužívaným zvykom, že na žiadnom vianočnom stole nesmú chýbať cukrovinky. Lákavá vôňa tradičných receptov a slastný pôžitok z každého sladkého kúsku. Ak ste sa dali na zdravý životný štýl, nemusí vás mrzieť, že si pečivo „nemôžete“ dopriať. Aj s prípravou zdravého pečiva sa môžete vyhrať a vaše chuťové bunky neutrpia. Mrknite s nami na tipy na zdravé a napriek tomu dobré vianočné pečivo.

Zdieľať



Ako na zdravšie vianočné pečivo?

Čo sa v článku dozviete?

Zdravšia klasika a diéta cez Vianoce

Najlepším receptom, ako vôbec nenabrať vianočné kilá, je striedmosť. Namiesto klasickej dávky tento rok upečte len polovičnú – vyhnete sa tak „povinnému“ dojedaniu vianočných zvyškov a zároveň si budete vianočné pečivo viac vážiť. Je tak pravdepodobnejšie, že sa ním nebudete zbytočne prejedať.

Nezabudnite ani na pohyb na čerstvom vzduchu. Každú rozprávku pod dekou vyvážte 20 minútami na čerstvom vzduchu, prechádzkou s rodinou alebo napríklad výstupom s priateľmi. Pohyb na čerstvom vzduchu tak prospeje nielen vášmu telu, ale aj psychickej pohode – a o tú ide na Vianoce predovšetkým!

A čo urobiť pre to, aby klasické pečivo bolo zdravšie? Pokiaľ chcete uľahčiť svojej povianočnej váhe, siahnite po alternatívach. Klasické recepty plné ťažkých maslových krémov a s množstvom cukru sú síce možno tradíciou, prichádza s nimi ale aj tradičné naberanie na váhe. Pod stromčekom však nemusíte z obavy o kilá navyše chrumkať sucháre! Stačí využiť niektoré z alternatív a tradičné recepty trošku odľahčiť.

Ako tento rok odľahčíte svoj jedálniček cez Vianoce vy?

Alternatívy múky do cukroviniek

Ako teda na zdravšie vianočné pečivo? Časť múky v tradičných receptoch môžete nahradiť múkou celozrnnou, špaldovou, pšenovou či kokosovou. Jediný pozor si pri pšenovej či kokosovej múke dajte na to, že sú veľmi jemné, a cesto by sa tak mohlo mrviť. Pokiaľ na alternatívy klasickej múky nie ste zvyknutí, odporúčame postupne navyšovať ich pomer ku klasickej múke, aby ste si vyskúšali, ako sa cesto chová. Môžete tiež vyskúšať upiecť pokusnú várku na začiatku adventu – tak budete mať pri pečení na sviatky istotu, ako sa s cestom pracuje a ako chutí.

Pri špaldovej a celozrnnej múke sa vôbec nemusíte báť konzistencie, ale naopak zohľadnite chuťové vlastnosti. Tieto múky sa dobre hodia do buchiet a slaného pečiva, u cukroviniek by mohlo ich prehnané množstvo spôsobiť ťažkú hutnú chuť. Kokosová múka sa tiež nehodí do všetkých receptov - myslite pri pečení nielen na kalórie, ale aj výslednú chuť.

Aj malé množstvo alternatívnej múky sa ale oplatí! Je výrazne zdravšia hlavne vďaka obsahu vlákniny a navyše znižuje glykemický index cukroviniek.

Skúšali ste piecť s mandľovou múkou? Je vhodná aj pre bezlepkovú diétu!

Orechové múky

Klasické pečivo môžete vytvoriť aj z orechovej múky. Najvhodnejšia je na tieto účely múka mandľová, ktorá má jemnú chuť i farbu. Mandľové pečivo navyše môžete ponúknuť aj „bezlepkáčom“.

Po prvýkrát sa ale obrňte trpezlivosťou, mandľová múka sa chová trochu inak ako tá klasická. Nemá totiž v sebe lepok, ktorý drží cesto kompaktné. To ale neznamená, že by sa cesto z mandľovej múky rozpadalo! Je len jemnejšie, takže by ste s ním mali zaobchádzať šetrnejšie. Tvarovanie vám možno zaberie o niečo viac času, výsledok za to ale stojí.

Zdravšie sladidlá nielen na Vianoce

Čo môžete v cukrovinkách nahradiť úplne, je klasický biely cukor. Existuje mnoho alternatív sladidiel, z ktorých si vyberie každý. Ale pozor, rozhodne teraz nehovoríme o sladidlách umelých! Medzi prírodnými sladidlami sa nájdu lepšie a hlavne zdravšie alternatívy.

Pokiaľ chcete byť čo najbližšie ku klasickému cukru, môžete ho nahradiť cukrom trstinovým či kokosovým, prípadne panelou. Sirupy (napríklad ryžový, datľový alebo agávový) a med cestu dodajú vláčnosť. Také perníčky si o použitie medu priamo hovoria! Med pritom nemusíte použiť iba na dochutenie cesta, ale rovno ako hlavné sladidlo. Len pozor na dávkovanie, pokiaľ to s medom preženiete, môže pečivo stvrdnúť.

Skúšali ste dosladiť vianočné perníčky medom?

Alternatívou pre sladenie je tiež stévia, ktorá je rastlinným sladidlom bez obsahu sacharidov a bez kalorickej hodnoty. Je tak vhodná pre diabetikov a pre tých, ktorí dodržiavajú redukčnú diétu. Stévia by ale mala byť v kuchyni používaná iba v nižších dávkach, vzhľadom na to, že obsahuje steviol glykozidy – to sú látky hormonálnej povahy, ktoré potenciálne môžu pôsobiť ako mutagény.

Zdravé vianočné recepty Světa plodů

A čo by sme to boli za mudrlantov, keby sme zároveň nepridali konkrétne tipy na zdravé recepty na vianočné pečivo! Či už podľa nášho návodu skúsite domáce kokosové tyčinky, raw guličky na tisíc a jeden spôsob alebo netradičné gaštanové guličky, verte, že pravú vianočnú pohodu pri rozprávkach si užijete rovnako, ako s vanilkovými rožkami alebo lineckými. A ešte k tomu budete mať dobrý pocit.

Čo si s nami upečiete?

Recept na kokosové tyčinky

Keď sa povedia kokosky, väčšina ľudí si predstaví sladké kokosové hrudky. Tieto kokosky sú však oveľa viac podobné mini kokosovým tyčinkám, aké poznáte zo supermarketu. Také domáce Koko alebo Bounty.

Budete potrebovať:

Všetky ingrediencie okrem čokolády rozmixujte do jemna. Ak máte radi sladké, pridajte do zmesi 3 lyžice sirupu svetlej farby (ryžový alebo agáve). Vytvorenú hmotu vložte do obdĺžnikového pekáča vyloženého papierom na pečenie a naplňte ho do výšky zhruba 2 cm. Hmotu zarovnajte prstami či stierkou dohladka. Celý pekáčik dajte na 3 hodiny zatuhnúť do mrazničky. Pokiaľ nemáte dostatok miesta v mrazničke, ponechajte pol dňa v chladničke.

Po vytiahnutí kokosový plát nakrájajte na malé obdĺžnikové tyčinky a tie potom máčajte v rozpustenej horkej čokoláde. Po namočení vyskladajte na plech a nechajte ešte raz zatuhnúť v chladničke.

A ak vás nudí bielo-čierna kombinácia, vytvorte kokosky s farebným vnútrom. Do kokosovej hmoty vmiešajte prášok z lyofilizovaného ovocia, alebo prihoďte do mixéra rovno celé kusy. Vyrobíte jemne ružové malinové kokosky, fialové čučoriedkové alebo černicové dobroty, alebo napríklad rovno tropicky sladkasté mangovo-kokosové prekvapenie? Mňam!


Ako na raw guličky

Klasické raw guličky sú veľmi jednoduché a rýchle cukrovinky, ktorými si určite hanbu neurobíte. Ba čo viac - kreatívne sa u nich vybláznite! Úplný základ tvoria datľová pasta a kokos alebo orechy. Pokiaľ nemáte datľovú pastu, môžete si pomôcť namočením a rozmixovaním datlí doma.

Čo všetko môžete v guličkách meniť a s čím všetkým sa v recepte vyhrať?

Prekvapenie vo vnútri

Guľôčky môžu byť bez náplne, ale o to väčšie prekvapenie to bude, keď objavíte guľôčku s orieškom (mandľou či lieskačom) alebo kúskom horkej čokolády vo vnútri. O trochu pracnejšie sú guličky naplnené arašidovou alebo mandľovou pastou. Z hmoty si najskôr vytvorte placku, dajte na ňu doprostred kvapku orechového masla, spojte okraje a až potom vyvaľkajte guľôčku. Chce to trochu cviku, rozplývajúca sa oriešková chuť za to ale stojí!

Zabaľte do srdca raw guličky mandľu, lieskový oriešok alebo kúsok čokolády.

Korenie, aróma a extrakty

Raw guličky môžete dochutiť škoricou, muškátovým orieškom, perníkovým korením, štipkou chilli alebo kardamómu. Jednoducho pridajte štipku korenia do základového cesta a poriadne premiešajte. Pokročilejšie kúzlenie potom zaistia prírodné extrakty či arómy. U nich ale dbajte na striedmosť. Naše arómy majú veľkú silu, a tak s nimi zaobchádzajte v kuchyni opatrne.

Čo orechy spojí...

Datľovú pastu zahustíte akýmkoľvek druhom orechovej múky. Množstvo závisí od tuhosti datľovej pasty – Ak dáte do guličiek viac orechovej múky alebo kúskov, môžu sa vám začať guličky rozpadať. Pridávajte ich preto do guličiek postupne. Orechový prášok môžete použiť aj na obalenie guličiek.

Skúšali ste už raw guličky obaliť v moringe, škorici alebo maku?

Zábavný obal

A teraz príde na rad kreativita. Guličky sa klasicky obaľujú v strúhanom kokose, orechoch alebo kakau. Ak chcete mať farebné Vianoce plné sladkých chutí, obaľte tento rok guličky v niečom netradičnom! Zelené guličky vytvoríte pomocou moringa prášku alebo pistáciovej múky, s oranžovou pomôže škorica či prášok z červeného pomaranča, červené guličky si získajú vaše srdce vďaka práškom z lyo jahôd alebo malín.

Pre trošku štruktúry zase siahnite po maku, quinoa guličkách v karameli alebo sviežich pomarančových kúskoch! Tak čo to tento rok vyhrá?

Tisíc a jedna chuť

To najlepšie na raw guličkách je, že si ich každý môže upraviť podľa svojej chuti. Nič nie je zakázané, nič nie je zle. Vyrobíte si doma hrejivé raw guličky s pekanovými orechmi a štipkou škorice, pochutíte si na guličkách s kúskami slaného karamelu alebo dáte prednosť sviežim kyselkavým chutiam brusníc?

Pozor si len dávajte na to, aby to nedopadlo, ako keď psík s mačičkou varili tortu. A pokiaľ si nie ste niektorou kombináciou istí, nič nebráni postupnému testovaniu a ďobkaniu už počas (ne)pečenia!

Odlíšte guličky nielen farebne, ale aj chuťou. Nech si každý maškrtník príde na svoje.

Recept na gaštanové guličky

A keď už sme pri tých guľôčkach… Počuli ste už o gaštanových guličkách? Je to pomerne netradičný recept, určite však stojí za vyskúšanie. Je totiž podobne jednoduchý ako raw guličky, na vianočný stôl ale zase prinesie inú paletu chutí.

Budete potrebovať:

  • 500 g mrazeného gaštanového pyré
  • 150 g pomletých detských piškót
  • 100 g panely prípadne 8 lyžíc sirupu či medu
  • 125 g masla
  • pár kvapiek vanilkového extraktu

Gaštanové pyré nechajte rozmraziť a maslo trochu zmäknúť. Pri použití tekutého sladidla pridajte do misy o trochu viac piškót na zahustenie. Potom spojte všetky ingrediencie dohromady, poriadne premiešajte a tvarujte guličky. Guľôčky zľahka roztlačte a ozdobte ich kvapkou horkej čokolády alebo mandľou.

Recept na gaštanové guličky

Tak čo, budú u vás tento rok Vianoce o niečo zdravšie, alebo sa vrhnete do prípravy klasických vianočných receptov, ako ich poznali naši starí rodičia? Či tak alebo tak, nezabudnite, že Vianoce sú predovšetkým o tom byť v pohode a užívať si hrejivú atmosféru. A či pri tom budete zobať oriešky, alebo vianočné pečivo už je skoro jedno.

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?