60 minút + chladnutie
6–8 porcií
15 cm forma
Čo budete potrebovať?
Na základ:
- 100 g mandľovej múky
- 40 g masla
- 1 čajovou lyžičku perníkového korenia
Na cheesecake vrstvu:
- 190 g cream cheese alebo mascarpone
- 140 g gréckeho jogurtu
- stéviu
- 1 vajco
Na vrchnú vrstvu:
- 30 gramov masla
- 3 lyžice mletých pekanových orechov
- 3 lyžice celých alebo nahrubo nasekaných pekanových orechov
- lyžičku cejlónskej škorice
- stéviu podle chuti
Postup
Do misky dáme mandľovú múku a zmiešame ju s perníkovým korením. Bokom si vo vodnom kúpeli roztopíme maslo a vmiešame ho k mandľovej múke. Mala by nám vzniknúť hmota, ktorú budeme vtláčať do formy vystlanej papierom na pečenie.
Pri vtláčaní do formy si môžeme pomôcť napríklad aj dnom pohára. Korpus dáme piecť do rúry na 190 °C zhruba na 8 minút a po vytiahnutí necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme prostrednú (cheesecake) vrstvu. V miske zmiešame cream cheese alebo mascarpone, grécky jogurt a vajcia a vymiešame dohladka. Pridáme ešte sladidlo podľa chuti. Hodí sa stévia, pretože nemá žiadne kalórie, a napriek tomu je sladká. Len pozor na množstvo - je sladšia ako klasický biely cukor! Hotovú hmotu dáme na korpus a vyrovnáme dohladka.
Potom si pripravíme vrchnú posýpku. Pekanové orechy rozdelíme na dve polovice – jednu časť namelieme najemno, druhú iba nasekáme na väčšie kúsky. Tak dodáme vrstve štruktúru. Pridáme maslo, škoricu a dosladíme podľa chuti. Poriadne prepracujeme a rozdrobíme na krémovú vrstvu.
Pečieme asi 30 minút na 180 °C. Pred nakrájaním necháme vychladnúť a na záver môžeme dozdobiť bielou čokoládou.
Recept a foto: @iniesomzcukru