V článku sa dozviete zaujímavé podrobnosti o tom, že…
- Datle pochádzajú z oblasti Mezopotámie.
- Rastú na dlhých šľahúňoch.
- Existujú aj červené alebo žlté datle.
- Zber datlí nie je žiadny med.
- Datle sú veľmi kalorické.
- Datle by mali jesť všetky tehotné ženy.
- Za posledných 10 rokov sa produkcia datlí zdvojnásobila.
- Niektoré datle nie sú sušené.
- Palma, na ktorej rastú datle, má veľa ďalších hospodárskych využití.
- Na palmový háj se môžete ísť pozrieť do Španielska.
1. Prastarý poklad púšte
Datle sú ďalší z prastarých druhov ovocia – ľudstvo pozná ich jedinečné vlastnosti už tisíce rokov. Pochádzajú z oblasti Mezopotámie (dnešného Iraku), kde sú na ich pestovanie výborné podmienky. Ľudia jedli datle ešte pred tým, než sa palmy datľové začali šľachtiť v poľnohospodárstve.
O palme datľovej píše vo svojom diele aj grécky historik Herodotos 500 rokov pred naším letopočtom! Datlové palmy sa potom na prelome letopočtu dostali aj do Európy a v starom Grécku dokonca ich vyobrazenie zdobilo mince napríklad v Efese alebo na Kréte. Ich kolískou je Arabský polostrov, a tak nie je prekvapujúce, že zmienky o datliach sú aj v Koráne.
2. Ako vyzerajú datle na strome?
Predstavte si klasickú ilustráciu púštnej oázy. Stavíme sa, že vidíte jazierko, prístrešok a mohutnú palmu. Je dosť možné že je to práve palma datľová – štíhla, ale mohutná palma, ktorá môže dosahovať výšku až 30 metrov. Hovorí sa jej kráľovná oáz, dožíva sa až sto rokov a najlepšie plodí okolo tridsiateho roku svojho života.
Pod veľkými doširoka rozprestretými listami rastú na dlhých šľahúňoch objemné kvetenstvá. Tie obsahujú aj niekoľko tisíc malých kvietkov, na ktorých môže dozrieť aj tisíc datlí! K svojmu správnemu prospievaniu potrebujú datľovníky veľa slnka aj tepla. O pestovaní datlí sa dozviete viac v našom článku.

3. Mali ste už červené datle?
Väčšina z nás pozná klasické hnedé podlhovasté datle s kôstkou uprostred. To budú pravdepodobne datle Medjool, Sayer alebo Deglet. Na svete ale existuje viac ako 200 komerčne pestovaných a obchodovaných odrôd datlí, ktoré sa líšia predovšetkým farbou a veľkosťou.
Na Blízkom Východe tak môžete naraziť na svetlé, jantárovo sfarbené datle, ale aj na datle takmer čierne. Zvláštnou odrodou sú tzv. Hayani datle. Tie sú typické svojou tmavočervenou farbou. A napríklad datle Barhi sú naopak žltkasté, medovo hnedé a oproti Medjool datliam veľmi malé – mávajú len okolo 3 centimetrov. Ako vybrať datle podľa vašej chuti? Poradíme vám v našom článku.
Ktorá odroda zo Světa plodů sa stane vašim favoritom?
4. Tvrdá práca pre sladkú odmenu
Akonáhle datle začínajú na šľahúňoch dozrievať, pestovatelia vyrežú prostredné šľahúnky s datľami a nechajú len tie z vonkajšej strany trsu. Datle ešte potom ďalej pretrhávajú, aby mali dostatok miesta a mohli dorásť do požadovaných rozmerov. Práca je to veľmi náročná, musí sa robiť ručne a v čase dozrievania datlí býva v korunách paliem veľké horúco.
Po dozretí sa v auguste a septembri celé strapce zrelých datlí odrezávajú z paliem. Vzhľadom na výšku stromov sú na to potrebné vysokozdvižné vozíky s plošinou v tvare U. Pracovníci tak môžu rýchlo otrhať palmu zo všetkých strán.
5. Sladká chuť aj niečo navyše
Niektoré datle sú až zo 70% tvorené sacharidmi a obsahujú veľmi malé percento vody. Využívajú sa predovšetkým ako rýchly zdroj energie – sú totiž pomerne kalorické. Môžu však ponúknuť viac než len sladkú chuť! Obsahujú polyfenoly, ktoré sú skvelými antioxidantmi. Pod šupkou ukrývajú ešte aj horčík, vápnik, železo a draslík. Nejedná sa teda o žiadne prvoplánové sladkosti!

6. Nastávajúce mamičky zbystrite!
Štúdia vykonaná na Univerzite v Jordánsku potvrdila, že datle majú priaznivý vplyv na priebeh tehotenstva a následný pôrod. Preukázalo sa, že 96 % žien, ktoré 4 týždne pred plánovaným pôrodom jedli šesť datlí denne, mali oveľa väčšiu šancu na rýchlejší a hladší priebeh pôrodu, zároveň rodili prirodzene a spontánne v porovnaní so ženami, ktoré túto datľovú „terapiu“ nepodstúpili.
7. Datle si podmaňujú svet
Za posledných 10 rokov sa produkcia datlí zdvojnásobila a v sezóne 2019/2020 bolo vyprodukovaných cez 1,1 milióna ton datlí určených na priamu spotrebu. Do tejto položky ešte nie sú započítané datle, ktoré sa použili v potravinárstve napríklad na výrobu sirupov, tyčiniek a ďalších sladkostí. Najväčší podiel na produkcii má Saudská Arábia, v tesnom závese za ňou sú Irán, Spojené Arabské Emiráty, Tunisko alebo Egypt. Datle sa ale pestujú aj v USA alebo Alžírsku.

8. Niektoré datle vlastne nie sú vôbec sušené
Rovnako ako niektoré orechy nie sú vôbec orechy, ale napríklad (botanicky) semienka, aj niektoré datle sa skrývajú tak trošku za nesprávnym označením, ak ich hľadáte v kategórii sušeného ovocia. Vy už teraz ale tieto sladké krásky budete mať prekuknuté!
Napríklad také datle Deglet alebo Sayer sušené skutočne sú. Neobsahujú dokonca ani kôstku, a tak si ich môžete vychutnávať bez obáv o vylomený zub. Po tadiaľto je všetko v starých koľajniciach. Čo ak vám ale povieme, že jedny z najznámejších a najobľúbenejších datlí na svetovom trhu sa procesu sušenia úplne vyhli? Sú dokonca ľahko zmrazené a vy si tak prakticky kupujete čerstvé ovocie.

Po zbere sa datle Medjool jemne zamrazia, aby vydržali transport, a tak sa prirodzene scvrknú. Určite by ste ale nechceli prísť o ich šťavnatosť a medovú sladkosť, tak im to odpustite, až si pre nich nabudúce pôjdete do kategórie sušeného ovocia.
9. Ďalšie využitie palmy datľovej
Datlová palma, hoci sa to nám Stredoeurópanom vôbec nemusí zdať, má okrem produkcie datlí rad využití. Listové púčiky z prestarnutých paliem sa spracovávajú ako zelenina a napríklad taká sladká šťava z poranených listov sa ďalej kvasí a vyrába sa z nej víno. Vlákna, ktoré pevné palmové listy obsahujú, sa využívajú ako tuhé lyko, z ktorého sa pletú rohože alebo vyrábajú ozdobné predmety. Datlové kôstky sa po vylúpaní využívajú ako krmivo pre ťavy.

10. Palmový háj v Elche
Mysleli ste si, že nikdy neuvidíte datľovú palmu na vlastné oči? Nič nie je také vzdialené, ako sa to môže zdať. V Španielsku sa kúsok od Alicante v meste Elche nachádza veľký palmový háj. Rastie v ňom okolo 200 tisíc paliem datľových a v roku 2000 bol tento unikát zaradený na zoznam svetového dedičstva UNESCO! Dnes si v ňom dokonca môžete urobiť videoprechádzku z pohodlia vášho gauča. Ak ste ale milovníci pamiatok, tepla a španielskeho temperamentu, zabaľte si na cestu pár datlí do desiatonosiča a choďte sa na datľový háj pozrieť na vlastné oči!