Čo sa v článku dozviete?
Nakladané orechy – pochúťka nasladko aj naslano
Vynález gumového tesnenia na zaváracie poháre pred viac ako 140 rokmi priniesol skutočnú gastronomickú revolúciu – totiž možnosť dlhodobého uchovávania plodov zo záhrad a sadov. Dnes je tradičná činnosť našich babičiek opäť trendom. Zaváraniu orechov sme sa venovali v minulom článku, a tak je dnes rad na nemenej zaujímavý spôsob konzervácie – nakladania.
Opäť sa jedná o skvelý spôsob, ako spotrebovať nadbytočné zásoby orechov a predĺžiť ich trvanlivosť. To ale nie je všetko! Počas nakladania získajú orechy inú textúru a prípadne aj šmrnc, ak sa vyhráte s korením a dochutením. Domáce nakladané orechy sú skutočnou delikatesou, ktorá skvele poslúži aj ako pozornosť pre vašich milovaných. A navyše to naozaj nie je žiadna veda!
V mede, v rume, alebo so syrom?
Nakladanie je pomerne obľúbený spôsob, ako dlhodobo konzervovať rôzne druhy ovocia a zeleniny, huby a prípadne aj mäso. Výborne sa však hodí aj pre orechy. Všeobecne sa najčastejšie nakladá do octu, oleja, medu, alkoholu či masti. Orechy sú predsa len veľmi špecifickou surovinou, a tak je ich kombinácia napríklad so sladkokyslým nálevom len ťažko predstaviteľná. Avšak také orechy v mede či rume, to je naozajstná rozprávka! Úžasne si sedia aj s nakladanými syrmi.
Rovnako ako pri zaváraní je na nakladanie nutné mať pripravené úplne čisté poháre. Tie by mali byť ideálne nové, prípadne aspoň čerstvo vyvarené. Pre nakladanie vyberajte iba bezchybné kusy orechov bez otlačenín a akýchkoľvek známok kazov či plesní. Pokiaľ je potrebné orechy vopred spariť a olúpať, nechajte ich potom dôkladne uschnúť a do medu nakladajte vždy suché.
Orechy nakladané v mede
Čo budete potrebovať?
So sladkosťou medu sa najviac hodí krémová chuť vlašských orechov, kešu či mandlí. Fantázii sa ale medze nekladú, takže môžete aj zaexperimentovať a riadiť sa vlastnými chuťami. Obrovská výhoda je, že postup je naozaj jednoduchý a stačia vám len dve ingrediencie, teda orechy a kvalitný med (najlepšie tekutý lúčny, bez kryštálov).
Ďalej potrebujete čistý, ideálne vyvarený pohár. Vlašské orechy je pred nakladaním vhodné olúpať, čo najlepšie dosiahnete po zhruba 20 minútach sparenia vriacou vodou. Med je vhodné pred nakladaním predhriať v horúcom kúpeli s maximálnou teplotou 60 °C, bude sa s ním lepšie pracovať.
Pokiaľ práve doma nemáte obrovskú zásobu orechov, ktoré chcete naložením dlhodobo uchovávať, alebo sa vám nechce plody kus po kuse kontrolovať a lúpať, máme pre vás jednoduché riešenie! Naše blanšírované vlašské orechy sme pre vás vopred ošúpali, a tak k vám doputujú len krásne chrumkavé jadrá bez horkastých šupiek, zato s jemne maslovou chuťou a lahodou textúrou. Na naloženie do medu ako stvorené!
Vynikajúcou voľbou sú tiež mandle kráľovské,ktoré svoj názov nezískali len tak náhodou. Prémiová kvalita a jemne sladká krémová chuť budú v kombinácii s medom na jazyku naozajstná rozprávka. Ak máte naozaj vycibrené chute, potom odporúčame do medu naložiť náš MYX Exclusivka. Zmes obsahuje napríklad najväčšie kešu, najchrumkavejšie para, unikátne makadamy a najsladšie pistácie uspokoja aj ten najmaškrtnejší jazýček! Mňam!
Postup
Do pohára postupne vkladajte na striedačku orechy a med tak, aby bolo ich rozloženie rovnomerné. Med do pohára pridávajte postupne, aby nevznikalo toľko vzduchových bublín.
Pokiaľ máte orechy rôznych veľkostí, dávajte väčšie (a teda ťažšie) kusy skôr ku dnu, pretože by mohli klesať. Navrch potom naskladajte menšie kúsky. Poháre by mali byť úplne plné a z hladiny medu by nemali vyčnievať žiadne orechy.
Naložené orechy v mede nechajte odpočinúť pri izbovej teplote aspoň po dobu 24 hodín. Počas tejto doby skvele nasiaknu medom a získajú zaujímavú, už len ľahko chrumkavú konzistenciu. Jedná sa o delikátnu zdravú dobrôtku, ktorú môžete naberať na lyžicu, keď vás prepadne chuť na sladké. Pokiaľ si prajete svoje nakladané orechy trošku ozvláštniť, pridajte do medu obľúbené korenie. K medu sa skvele hodí napríklad zázvor, škorica alebo kurkuma, nič ale nepokazíte ani medovkou či levanduľou!
Nakladané orechy skladujte na chladnom mieste a zaistite, aby sa do pohára nedostali nečistoty, ktoré by mohli začať plesnivieť. Nakladané orechy v mede vydržia niekoľko týždňov.
Orechy nakladané v rume
Čo budete potrebovať?
Na 1 kg orechov:
- 1 liter vody
- 1/2 kg cukru
- šťava z jedného citrónu
- 1/4 l dobrého alkoholu
V prípade nakladania orechov do destilátov je postup o trošku zložitejší, ale rozhodne to stojí za to. Okrem rumu sa na nakladanie hodia aj iné druhy alkoholu, ako sú napríklad vodka, slivovica, whisky, brandy či gin. Výhodou alkoholu je, že preniká cez bunkové tkanivo orechov a likviduje mikroorganizmy.
Čím je obsah alkoholu vyšší, tým je konzervácia silnejšia a potraviny vydržia dlhšie v dobrej kondícii. Hoci sa najviac používajú destiláty s obsahom 38 až 40 % alkoholu, pri použití destilátu s 50 a viac percentami sa trvanlivosť naloženého ovocia významne zvyšuje. Pokiaľ orechy naložíte do slabšieho alkoholu, mali by ste ich spotrebovať v priebehu štyroch až šiestich týždňov. Vysokopercentný alkohol ich zakonzervuje až na niekoľko mesiacov. Použiť ich potom môžete napríklad do pečenia alebo len tak na maškrtenie.
Postup
Ideálnou voľbou pre nakladanie sú rovnako ako v predchádzajúcom prípade lúpané vlašské orechy, ktoré sa najskôr pol hodinky povaria do mäkka a nechajú v sitku odkvapkať. Z vody, cukru a citrónovej šťavy vytvoríme rozvar a po odstavení z platne prilejeme alkohol. Orechy navrstvíme do pohára a zalejeme tak, aby nevykukovali nad hladinu. Následne sa zatvorené poháre sterilizujú v zaváracom hrnci 25 minút pri 75 °C.
Neviete, ako na zaváranie? Poradíme v článku!
Nakladaný syr s orechmi
Čo budete potrebovať?
V prípade nakladaných syrov nie sú síce orechy hlavnou hviezdou, ale dokážu výsledný pokrm úžasne pozdvihnúť a dodať mu šmrnc. Svätú trojicu tu tvorí syr, olej a korenie. Okrem klasického hermelínu skvele funguje napríklad ovčí či kozí syr, balkánsky, feta alebo mozzarella. Najčastejšie sa nakladajú plesňové syry, ako je hermelín, brie alebo camembert, ktoré sa dajú rozpoliť a lepšie tak nasajú chuť korenia. Čo sa týka oleja, vystačíte si s klasickým slnečnicovým. Ako zdravší variant môžete zvoliť repkový alebo olivový.
Ďalšie ingrediencie vyberte podľa svojho gusta. Základom je zelenina - cibuľa, cesnak a papričky. Tie dodajú nielen chuť, ale urobia z pohára aj veľkú parádu pre oči. Z korenia využijete celé guličky korenia, tymián, oregano, bobkový list, papriku či nové korenie. V kombinácii so syrmi sa najčastejšie používajú opäť vlašské orechy, ale použiť môžete akýchkoľvek zo svojich favoritov – čo napríklad skúsiť ich bratrancov z Ameriky pekany?
Postup
Základom na naloženie orechov k syru sú opäť perfektne vymyté poháre. Potom na panvičke na miernom plameni opražte na kúsky nakrájanú cibuľu, cesnak a bylinky a nakoniec nechajte prehriať orechy. Komponenty sa tak krásne rozležia a rozvoňajú. Medzitým polotvrdé syry nakrájajte na kocky. Plesňové syry rozpoľte a naplňte predvarenou a vychladnutou zmesou orechov, zeleniny a korenia. Potom už môžete všetko nasadiť rovno do pohára a zaliať olejom. Nad hladinu oleja by nemali presahovať žiadne suroviny. Zvlášť syr, pokiaľ nie je úplne ponorený, sa môže rýchlo začať kaziť. Pohár naplňte asi 1 cm pod okraj a poriadne zatvorte viečkom. Po uzavretí totiž môže hladina ešte trošku stúpnuť.
Potom vám už nezostáva nič iné len byť trpezliví. Nakladaný syr nechajte na deň odpočinúť pri izbovej teplote s občasným pretrepaním. Potom ho uložte na týždeň do chladu, teda do chladničky alebo napríklad pivnice. Hoci zrelé syry môžete ochutnať už po troch dňoch, najlepšie budú aspoň po týždni. V chladničke potom vydržia až tri mesiace. Naložené syry s orechmi sú úžasnou chuťovkou k pivu či vínu, môžete z nich urobiť výborný šalát, alebo si dať jednoducho len tak pre ich úžasnú chuť! Uvidíte sami, že s kvalitnými surovinami poskladanými presne podľa vášho gusta dosiahne tento „hospodský mls“ úplne novú úroveň!
Nakladanie orechov je skvelý spôsob, ako naložiť s prebytkami (nielen) orechov. Zároveň si tak jednoducho a za pár minút pripravíte exkluzívnu dobrotu úplne podľa vlastnej chuti. Svoje výtvory potom využijete, keď na ne dostanete chuť, alebo sa o ne môžete podeliť s rodinou a priateľmi. A uvidíte, že s domácimi nakladanými orechmi zožnete obrovský úspech nielen doma, ale aj na návšteve u priateľov či rodiny.