celkový čas cca 4 hodiny
12–15 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 140 g hladkej múky
- 50 g mandľovej múky
- 50 g kukuričného škrobu
- 1 polievkovú lyžicu ľanových semienok
- 80 ml mandľového (alebo iného rastlinného) mlieka
- 150 ml kokosového oleja
- 60 ml aquafaby
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžičku jablčného octu
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 100 g práškového cukru
Na gaštanovú náplň:
- 200–250 g gaštanového pyré
- 150 g kokosovej smotany alebo rastlinnej šľahačky
Na ozdobu rolády:
- 70% vegan čokoláda
- obľúbené oriešky na posypanie
Postup
Zmiešame všetky suché ingrediencie v miske a miešame, kým sa nespoja. Pridáme kokosový olej, mlieko, vanilkový extrakt a jablčný ocot a dobre premiešame pomocou ručného mixéra.
Vyšľaháme si aquafabu a jemne ju vmiešame do cesta. Mala by sa dokonale spojiť so zmesou. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri 170 ° C 12–15 minút.
Po vybratí z rúry necháme piškótové cesto asi 3 minútky vychladnúť. Medzitým si kuchynskú utierku poprášime práškovým cukrom (to aby sa nám roláda neprilepila).
Cesto z plechu vyklopíme na utierku a stiahneme z neho papier na pečenie. Potom ho opatrne zarolujeme a necháme roládu aspoň 1 hodinu vychladnúť.
Medzitým si pripravíme plnku. Gaštanové pyré, kokosovú smotanu alebo šľahačku vymiešame v miske do hladka.
Až zmes vychladne, rozvinieme piškótové cesto tak, aby bolo úplne ploché. Jednu polovicu gaštanového pyré pomocou stierky rozotrieme rovnomerne do tenkej vrstvy po celom povrchu. Opatrne zavinieme roládu do pevnej špirály.
Položíme roládu na tanier či podnos a dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 1–2 hodiny. Potom stierkou rozotrieme druhú časť plnky do rovnomernej hladkej vrstvy na vonkajšiu stranu. Roládu dáme opäť vychladiť.
Na záver ju polejeme čokoládovou polevou – na rozpustenie 100 gramov horkej čokolády budete potrebovať 100 gramov rastlinnej smotany a lyžičku rastlinného oleja (napríklad kokosového). Nakoniec roládu posypeme obľúbenými orieškami.
Dobrú chuť!
Ak neviete, ako správne rozpustiť čokoládu, mrknite na prehľadný fotonávod!
Recept a foto: @ivka_veggierecipes