2–2,5 hodiny
3 porcie
Čo budete na recept potrebovať?
Na bezé:
- 2 bielky
- 100 g krupicového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžička kukuričného škrobu
Na krém:
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- 150 g mascarpone
- 30 g pistáciového masla
- 1–2 lyžice krupicového cukru (podľa chuti)
- 1 vanilkový struk alebo zodpovedajúce množstvo vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- čerstvé maliny, ríbezle alebo iné ovocie
- melónové semienka v mede
Postup prípravy bezé do pohára
Vajíčka vyberieme z chladničky aspoň hodinu vopred. Oddelíme si žĺtky, do bielkov pridáme štipku soli a z bielkov začneme šľahať sneh. Akonáhle sa nám začne tvoriť biela pena, pridávame postupne po menších častiach cukor a šľaháme, aby nám vznikol pevný lesklý sneh. Počítajte s tým, že šľahanie vám zaberie aspoň 10 minút, dokiaľ sneh nebude mať presne takú konzistenciu, akú chceme.
Potom pridáme kukuričný škrob. Ak budete chcieť mať bezé dezert v pohári krásne nazdobený, môžete oddeliť trochu snehu a nastriekať na plech aj pár pusiniek na ozdobu finálneho dezertu.
Nakoniec do snehu zľahka vmiešame jemne mleté vlašské orechy. Vzniknutú hmotu lyžicou rozotrieme na plech s papierom na pečenie tak, aby mala výšku cca 1 cm. Plech dáme piecť, resp. skôr sušiť, do rúry na 120°C na cca 1–1,5 hodiny.
Tip! Počas sušenia niekoľkokrát otvorte dvierka rúry – zbavíte sa tak vlhkosti vo vnútri.
Po vysušení necháme bezé korpus vychladnúť, a potom ho nadrobíme alebo nakrájame nožom na menšie kúsky.
Krém do bezé dezertu
Mascarpone vyšľaháme spolu so smotanou, semienkami z vanilkového struku (či s extraktom) a cukrom do hustej krémovej konzistencie. Pridáme pistáciové maslo a ešte ľahko prešľaháme.
Do pohárov vrstvíme postupne krém, kúsky bezé a čerstvé maliny. Povrch dezertu potom dozdobíme ovocím, a tesne pred podávaním ešte pridáme snehovú pusinku a melónové semienka v mede. Tak dobrú chuť!
Recept a foto: @gazdina