45 minút
cca 25–30 kúskov
Čo budete potrebovať?
Na vanilkové rožteky:
- 150 g špaldovej múky
- 100 g mandľovej múky
- 100 g lieskových orechov
- 150 g masla
- 30 g vanilkového cukru
- 1 vajce
Na obalenie:
- práškový cukor alebo stéviu
Postup
Maslo si ešte pred pečením vanilkových rožkov necháme mierne rozpustiť mimo chladničky. Medzitým si lieskové orechy nasekáme v sekáčiku najemno.
Obe múky, oriešky, maslo, cukor a vajcia spracujeme v mise rukou do kompaktného cesta. Akonáhle drží cesto na vanilkové rožteky pri sebe necháme ho aspoň hodinu odpočinúť v chladničke prikrytej vreckom, aby neoschlo.
Z cesta potom vyvaľkáme rovnako tenké valčeky, ktoré ohneme do tvaru rožkov. Dôležité je mať všetky kúsky rovnako veľké (a silné), aby sa nepripaľovali.
Vanilkové rožteky pokladáme rovno na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov asi 20 minút.


Rožky po celú dobu pečenia strážime, aby sa nespálili. Hotové, ešte horúce, rožteky obaľujeme v cukre alebo v stévii. Pre ešte lepšiu chuť môžete trošku vanilkového cukru podrviť najemno v mažiari a pridať ho do práškového cukru pred obaľovaním.

Recept a foto: @michaela_foodphoto
Pravá vôňa vanilky
Na vanilínový cukor rovno zabudnite – ten je len náhradou. Pravú vôňu vanilkovým rožkom dá len a iba vanilkový cukor. Siahnuť môžete po osvedčených produktoch z obchodu, pripraviť vanilkový cukor si ale môžete aj doma.

Domáci vanilkový cukor
Bude vám na to stačiť vanilkový struk a obyčajný kryštálový cukor, fajnšmekri potom môžu siahnuť po trstinovom alebo panele. Dva vanilkové struky s prehľadom prevoňajú aj 500 gramov cukru, pre občasné domáce použitie vám tak bude stačiť aj jeden struk a cca 250 gramov cukru.
Struk rozrežte napoly a semienka aj samotný vanilkový struk pridajte k cukru do dobre uzatvárateľného pohára. Počkajte asi 2–3 týždne a potom si už len užívajte pravú vôňu vanilky.
Podobne ľahké je pripraviť si kvalitný domáci vanilkový extrakt. Ako na to vám poradíme tu.