Medzinárodný deň mandlí je u nás celý týždeň! 💛 Nakúpte mandle všetkých chutí so zľavou až 20 %. 🔥

Tradičné vanilkové rožky

20. 11. | 11110× prečítané


Vanilková vôňa sa rúti z kuchyne – to sa pečú vanilkové rožteky! No povedzte, dokážete si bez nich predstaviť Vianoce? Bez poctivých vanilkových rožkov ako od babičky sa nezaobíde žiadna správna kniha receptov – ani tá naša! Upečte si klasické rožky plné lieskových orieškov prevoňané pravou vanilkou.

Zdieľať



Tradičné vanilkové rožky
45 minút
cca 25–30 kúskov

Čo budete potrebovať?

Na vanilkové rožteky:

Na obalenie:

Postup

Maslo si ešte pred pečením vanilkových rožkov necháme mierne rozpustiť mimo chladničky. Medzitým si lieskové orechy nasekáme v sekáčiku najemno.

Obe múky, oriešky, maslo, cukor a vajcia spracujeme v mise rukou do kompaktného cesta. Akonáhle drží cesto na vanilkové rožteky pri sebe necháme ho aspoň hodinu odpočinúť v chladničke prikrytej vreckom, aby neoschlo. 

Z cesta potom vyvaľkáme rovnako tenké valčeky, ktoré ohneme do tvaru rožkov. Dôležité je mať všetky kúsky rovnako veľké (a silné), aby sa nepripaľovali.

Vanilkové rožteky pokladáme rovno na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov asi 20 minút.

Rožky po celú dobu pečenia strážime, aby sa nespálili. Hotové, ešte horúce, rožteky obaľujeme v cukre alebo v stévii. Pre ešte lepšiu chuť môžete trošku vanilkového cukru podrviť najemno v mažiari a pridať ho do práškového cukru pred obaľovaním.

Vanilkové rohlíčky recept
Vanilkové rožteky na záver pocukrujte.

Recept a foto:  @michaela_foodphoto

Pravá vôňa vanilky

Na vanilínový cukor rovno zabudnite – ten je len náhradou. Pravú vôňu vanilkovým rožkom dá len a iba vanilkový cukor. Siahnuť môžete po osvedčených produktoch z obchodu, pripraviť vanilkový cukor si ale môžete aj doma.

Rozdíl vanilka a vanilin

Domáci vanilkový cukor

Bude vám na to stačiť vanilkový struk a obyčajný kryštálový cukor, fajnšmekri potom môžu siahnuť po trstinovom alebo panele. Dva vanilkové struky s prehľadom prevoňajú aj 500 gramov cukru, pre občasné domáce použitie vám tak bude stačiť aj jeden struk a cca 250 gramov cukru.

Struk rozrežte napoly a semienka aj samotný vanilkový struk pridajte k cukru do dobre uzatvárateľného pohára. Počkajte asi 2–3 týždne a potom si už len užívajte pravú vôňu vanilky. 

Podobne ľahké je pripraviť si kvalitný domáci vanilkový extrakt. Ako na to vám poradíme tu

Tradičné Vianoce plné kvalitných surovín

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Menu

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?