👉 Zľava 20 % na naše MYXy 🥜 Kód: MYX20

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Makovo-slivkový závin z tvarohového cesta

1. 11. | 5567× prečítané


Slivky a mak. Pozná niekto viac zladenú dvojku? Gazdina ich zavinula do božskej štrúdle z tvarohového cesta, aby robili radosť pri popoludňajšej káve alebo nedeľnej návšteve u rodičov. Tvarohové cesto je krásne vláčne a pokiaľ budete chcieť, zvládnete štrúdľu upiecť úplne bez cukru. Tak štrúdľu zdar – a makovému obzvlášť!

Zdieľať



Makovo-slivkový závin z tvarohového cesta
60 minút
12–15 kusov

Čo budete potrebovať?

Na tvarohové cesto:

  • 200 g mäkkého tvarohu z celofánu (nie vanička)
  • 200 g masla
  • 200 g polohrubej múky
  • štipku soli

Na náplň do závinu:

Na ozdobu:

  • žĺtok na potretie závinu
  • 1–2 hrsti mandľových plátkov na posypanie

Postup prípravy

Tvarohové cesto

Tvarohové cesto si pripravíme z troch surovín v rovnakom pomere: polohrubá múka, tvaroh a maslo. Do múky pridáme štipku soli. Najlepšie elektrickým hnetačom prepracujeme na kompaktné cesto.

Tip! Maslo si rozkrájajte na menšie kocky, aby sa vám lepšie zapracovávalo, a nechajte pár minút povoliť v izbovej teplote. 

Možno sa vám bude tvarohové cesto trochu lepiť, ale ničoho sa nebojte a dajte ho aspoň na štvrť hodinky do chladničky oddýchnuť. Pokiaľ by sa cesto aj po vybratí z chladničky príliš lepilo, pridajte trochu múky a krátko prepracujte na pomúčenej doske.

Náplň

Slivky si umyjeme, rozpolíme a zbavíme kôstok. V miske si zmiešame cukor so škoricou a vo vzniknutom škoricovom cukre obalíme pripravené polovičky sliviek. Mak si pomelieme.

Ako závin zostaviť

Bochník tvarohového cesta si preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho v 0,5 cm tenkú obdĺžnikovú placku. Túto placku si preložíme na papier na pečenie kratšou stranou k sebe a rozdelíme si ho pomyselne zľava doprava na 3 časti – plniť budeme prostriedok, pravú a ľavú stranu si necháme na zavinutie. 

Ako prvé do stredu rozotrieme slivkový lekvár a ten posypeme vrstvou pomletého maku. Potom vyskladáme polovičky sliviek obalených v škoricovom cukre.

makový závin recept

Recept a foto:  @gazdina.cz

Ako zavinúť cesto

Môžeme štrúdľu zavinúť klasicky – prehnúť hornú a spodnú hranu a potom pravú a ľavú stranu cez náplň.

Alebo urobíme náš makovo-slivkový závin zaujímavejší. Na bočných stranách tvarohového cesta nožom zľahka vytvoríme šikmé zárezy smerom od náplne. Pozor! Nenarezávajte cesto až k náplni – vytiekla by vám a pripálila sa. Nechajte okolo cca 1 cm „voľný“.

Vzniknú nám tak pruhy cesta, ktoré potom budeme prekladať cez náplň striedavo z ľavej a pravej strany.

Pečenie

Makový závin spolu s papierom na pečenie prenesieme na plech, potrieme ho rozmiešaným žĺtkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme na 180 °C 35-45 minút, kým nám závin nezozlatne a mandle nezružovejú.

Po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť a pred podávaním ešte ľahko pocukrujeme práškovým cukrom alebo sladidlom.

Dobrú chuť!

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Firemné darčeky už nemusia byť ťažkým orieškom

Firemné darčeky už nemusia byť ťažkým orieškom

05.11.24 | 16170× prečítané | 5 minút

Jedálniček pre vegánov. Ako na zdravé vegánstvo?

Jedálniček pre vegánov. Ako na zdravé vegánstvo?

01.11.24 | 26562× prečítané | 9 minút

Ako sa stravovať eticky a udržateľne, aj keď nie ste vegan?

Ako sa stravovať eticky a udržateľne, aj keď nie ste vegan?

01.11.24 | 3257× prečítané | 6 minút

Mandle v boji proti vírusom a baktériám

Mandle v boji proti vírusom a baktériám

22.10.24 | 17933× prečítané | 3 minúty

Ako spoznáte tie najlepšie kešu?

Ako spoznáte tie najlepšie kešu?

22.10.24 | 15464× prečítané

Ako skladovať orechy?

Ako skladovať orechy?

22.10.24 | 41338× prečítané | 2 minúty

Pekanový koláč s hruškami a javorovým sirupom
Tekvicová polievka

Tekvicová polievka

18.10.24 | 11333× prečítané

Kde sa vzal náš MYX

Kde sa vzal náš MYX

11.10.24 | 19590× prečítané | 2 minúty

Ovsená kaša 3× inak

Ovsená kaša 3× inak

10.10.24 | 66110× prečítané

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?