60 minút
12–15 kusov
Čo budete potrebovať?
Na tvarohové cesto:
- 200 g mäkkého tvarohu z celofánu (nie vanička)
- 200 g masla
- 200 g polohrubej múky
- štipku soli
Na náplň do závinu:
- pol kila sliviek
- 3 lyžice slivkového lekváru
- 40 g mletého maku
- 2 lyžice kryštálového cukru alebo prírodného sladila (xylitol, stévia)
- 1 lyžička cejlónskej škorice
Na ozdobu:
- žĺtok na potretie závinu
- 1–2 hrsti mandľových plátkov na posypanie
Postup prípravy
Tvarohové cesto
Tvarohové cesto si pripravíme z troch surovín v rovnakom pomere: polohrubá múka, tvaroh a maslo. Do múky pridáme štipku soli. Najlepšie elektrickým hnetačom prepracujeme na kompaktné cesto.
Tip! Maslo si rozkrájajte na menšie kocky, aby sa vám lepšie zapracovávalo, a nechajte pár minút povoliť v izbovej teplote.
Možno sa vám bude tvarohové cesto trochu lepiť, ale ničoho sa nebojte a dajte ho aspoň na štvrť hodinky do chladničky oddýchnuť. Pokiaľ by sa cesto aj po vybratí z chladničky príliš lepilo, pridajte trochu múky a krátko prepracujte na pomúčenej doske.
Náplň
Slivky si umyjeme, rozpolíme a zbavíme kôstok. V miske si zmiešame cukor so škoricou a vo vzniknutom škoricovom cukre obalíme pripravené polovičky sliviek. Mak si pomelieme.
Ako závin zostaviť
Bochník tvarohového cesta si preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho v 0,5 cm tenkú obdĺžnikovú placku. Túto placku si preložíme na papier na pečenie kratšou stranou k sebe a rozdelíme si ho pomyselne zľava doprava na 3 časti – plniť budeme prostriedok, pravú a ľavú stranu si necháme na zavinutie.
Ako prvé do stredu rozotrieme slivkový lekvár a ten posypeme vrstvou pomletého maku. Potom vyskladáme polovičky sliviek obalených v škoricovom cukre.
Recept a foto: @gazdina.cz
Ako zavinúť cesto
Môžeme štrúdľu zavinúť klasicky – prehnúť hornú a spodnú hranu a potom pravú a ľavú stranu cez náplň.
Alebo urobíme náš makovo-slivkový závin zaujímavejší. Na bočných stranách tvarohového cesta nožom zľahka vytvoríme šikmé zárezy smerom od náplne. Pozor! Nenarezávajte cesto až k náplni – vytiekla by vám a pripálila sa. Nechajte okolo cca 1 cm „voľný“.
Vzniknú nám tak pruhy cesta, ktoré potom budeme prekladať cez náplň striedavo z ľavej a pravej strany.
Pečenie
Makový závin spolu s papierom na pečenie prenesieme na plech, potrieme ho rozmiešaným žĺtkom a posypeme plátkami mandlí. Pečieme na 180 °C 35-45 minút, kým nám závin nezozlatne a mandle nezružovejú.
Po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť a pred podávaním ešte ľahko pocukrujeme práškovým cukrom alebo sladidlom.
Dobrú chuť!