60 minút
12–15 kusov
Čo budete potrebovať?
- formu s priemerom 25–28 cm
- maslo a pohánkovú alebo celozrnnú špaldovú krupicu na vymazanie a vysypanie formy
Na cesto:
- 2 lyžice medu (80 g)
- 2 lyžice masla (60 g)
- 2–3 jablká na nastrúhanie (180 – 200 g bez šupky a jadrovníka)
- 2 väčšie vajcia
- ½ hrnčeka xylitolu alebo panely (môžete namiešať – celkom cca 90 g)
- 1,5 hrnčeka pohánkovej múky (270 g)
- 1 lyžičku jedlej sódy
- 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
- 1,5 lyžičky perníkového korenia
- štipku soli
Na ozdobu:
- 3–4 jablká
- ½ hrnčeku lieskových orechov na posypanie

Postup
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Formu vymastíme maslom a vysypeme krupicou alebo hrubou múkou. Med a maslo spoločne rozpustíme v miske pri nízkej teplote – môžete ich dať na chvíľu napríklad do predhrievajúcej sa rúry. Dopredu si nachystáme aj mesiačiky jabĺk, ktorými budeme perník zdobiť.
Lieskové orechy opečieme na panvici nasucho – ak máme nelúpané, tak pražíme tak dlho, kým z nich nezačne odskakovať šupka, ak lúpané, pražíme, než začnú ľahko hnednúť a voňať. Necháme chvíľu vychladnúť. (Nelúpané presypeme do utierky a premiešame ich, aby z nich šla šupka lepšie dole.) Orechy nasekáme na hrubšie kúsky.
V mise si pripravíme tekutú zmes: vajcia prešľaháme so xylitolom či panelom, primiešame rozpustené maslo s medom a pridáme 2–3 najemno nastrúhané jablká.
V druhej mise si nachystáme sypké ingrediencie na perník: zmiešame múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, korenie a soľ. Suchú zmes potom zapracujeme do tekutej zmesi a dobre premiešame, aby sa ingrediencie perfektne prepojili.
Bezlepkové cesto nalejeme do formy, ozdobíme mesiačikmi jabĺk a posypeme opraženými orechmi. A hurá do rúry! Jablkový perník necháme piecť cca 35 minút na 180 °C. Po vytiahnutí z rúry bude síce voňať až k susedom, ale kým sa do neho pustíte, nechajte ho vychladnúť. Pred servírovaním si ho môžete dosladiť kvapkou medu. Dobrú chuť!


Recept a foto: @zdrave_zivena