💥 15% ZĽAVA na Mikulášske MYXy s kódom: MIKULAS15. Len do vypredania zásob. 💥

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Bezlepkový jablkový perník

9. 11. | 4970× prečítané


Za vláčnosť v našom recepte na bezlepkový perník môžu jabĺčka. Upečte si s nami jemný jablkový perník a zistite, aké to je prevoňať si kuchyňu jeseňou. Navrch ho ozdobte chrumkavými praženými lieskovými orieškami a mesiačikmi jabĺk a fotografi foodstylingových časopisov si u vás budú podávať dvere. Komu upečiete tento bezlepkový jablkový perník ako prvému?

Zdieľať



Bezlepkový jablkový perník
60 minút
12–15 kusov

Čo budete potrebovať?

  • formu s priemerom 25–28 cm
  • maslo a pohánkovú alebo celozrnnú špaldovú krupicu na vymazanie a vysypanie formy

Na cesto:

  • 2 lyžice medu (80 g)
  • 2 lyžice masla (60 g)
  • 2–3 jablká na nastrúhanie (180 – 200 g bez šupky a jadrovníka)
  • 2 väčšie vajcia
  • ½ hrnčeka  xylitolu alebo panely (môžete namiešať – celkom cca 90 g)
  • 1,5 hrnčeka pohánkovej múky (270 g)
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
  • 1,5 lyžičky perníkového korenia
  • štipku soli

Na ozdobu:

recept na jablečný perník

Postup

Rúru si predhrejeme na 180 °C. Formu vymastíme maslom a vysypeme krupicou alebo hrubou múkou. Med a maslo spoločne rozpustíme v miske pri nízkej teplote – môžete ich dať na chvíľu napríklad do predhrievajúcej sa rúry. Dopredu si nachystáme aj mesiačiky jabĺk, ktorými budeme perník zdobiť.

Lieskové orechy opečieme na panvici nasucho – ak máme nelúpané, tak pražíme tak dlho, kým z nich nezačne odskakovať šupka, ak lúpané, pražíme, než začnú ľahko hnednúť a voňať. Necháme chvíľu vychladnúť. (Nelúpané presypeme do utierky a premiešame ich, aby z nich šla šupka lepšie dole.) Orechy nasekáme na hrubšie kúsky. 

V mise si pripravíme tekutú zmes: vajcia prešľaháme so xylitolom či panelom, primiešame rozpustené maslo s medom a pridáme 2–3 najemno nastrúhané jablká.

V druhej mise si nachystáme sypké ingrediencie na perník: zmiešame múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, korenie a soľ. Suchú zmes potom zapracujeme do tekutej zmesi a dobre premiešame, aby sa ingrediencie perfektne prepojili.

Bezlepkové cesto nalejeme do formy, ozdobíme mesiačikmi jabĺk a posypeme opraženými orechmi. A hurá do rúry! Jablkový perník necháme piecť cca 35 minút na 180 °C. Po vytiahnutí z rúry bude síce voňať až k susedom, ale kým sa do neho pustíte, nechajte ho vychladnúť. Pred servírovaním si ho môžete dosladiť kvapkou medu. Dobrú chuť!

vláčný perník z jablek
jablečný perník bez lepku

Recept a foto:  @zdrave_zivena

Maškrtenie pre milovníkov jabĺk

Čítajte tiež

Nátierka z cvikly

Nátierka z cvikly

24.11.23 | 1191× prečítané

Pomarančové makrónky

Pomarančové makrónky

21.09.23 | 4325× prečítané

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?