Čo sa v článku dozviete?
Prečo sa pustiť do domáceho klíčenia?
Klíčky (čiže microgreens) sú efektné, chutné a neskutočne zdravé. Aby totiž semienko vyklíčilo, prerazilo vrstvičku pôdy a vykuklo na svet, potrebuje vyvinúť extra energiu a aktivovať v sebe maximum svojho nutričného potenciálu. A práve tieto živiny potom vie odovzdať aj nášmu telu. V praxi to znamená poriadnu dávku vitamínov (predovšetkým B, C a E), minerálov (napríklad vápnik, horčík, železo alebo fosfor), antioxidantov a ďalších prospešných fytonutrientov.
TIP: Brokolicové klíčky sú obľúbenou potravinou biohackerov. Ich konzumácia totiž dokáže naboostovať naše kognitívne funkcie aj fyzické a mentálne zdravie.
Krabička predpestovaných microgreens ale často stojí majland. Vypestovať si ich doma pritom nie je vôbec zložité! Klíčiť navyše môžete celoročne. Vaše taniere sa tak zazelenajú aj v období, keď sa v obchodoch po chutnej a výživnej zelenine pravidelne zľahne zem. Aby ste mali istotu maximálnej kvality, voľte semienka s označením BIO alebo sa spoľahnite na zmesi priamo určené na klíčenie.
Pozor!
Pokiaľ chcete klíčiť microgreens, ste tu správne. Niektoré semienka ale nesú vhodné na klíčenie na miske, naopak sú ako ryba vo vode v klíčiacom pohári. Napríklad také mungo semienka v géli nevypestujete. Viac sme napísali sem.
S klíčiacimi miskami to nemôžete pokaziť
Na pestovanie microgreens vám okrem štvordielnej misky stačia len vhodné semienka (napríklad žeruchy, rukoly, reďkovky, kapusta, brokolica, kaleráby či horčica) a perlan alebo absorpčný gél, ktorý udrží potrebnú vlhkosť. Celým procesom klíčenia vás potom prevedie prehľadný návod v češtine a prvej úrody sa dočkáte už zhruba za týždeň.
Ako na klíčenie microgreens krok za krokom
1. Príprava gélu
Do nádoby s objemom aspoň 300 ml nasypte vrecko s gélom na klíčenie a zalejte ho 170 ml vody. Dôkladne premiešajte a počkajte cca 5 minút, kým nevznikne hustý gél. Ten je potom pripravený na klíčenie. Pokiaľ nemáte špeciálny gél, môžete namiesto neho využiť navlhčený perlan.
2. Postup
- Na plytké sitko určené na klíčenie mikroklíčkov vložte perlan alebo prilejte pripravený gél na klíčenie.
- Naň rovnomerne poukladajte cca 5 gramov semienok.
- Priklopte viečkom a nechajte 2 dni v miestnosti s teplotou 18–24 °C.
- Na perlane nezabudnite semienka aspoň 3× denne pravidelne rosiť, aby boli stále vo vlhku. Pokiaľ klíčite na géli, nechajte ich 48 hodín zatvorené pod viečkom, aby sa vytvorila správna mikroklíma.
- Po 2 dňoch (až budú rastlinky väčšie) odklopte viečko a nechajte klíčky na svetle vyrásť.
- Nezabudnite microgreens stále udržiavať vo vlhku.
- Po 6–10 dňoch potom budú pripravené na zber!
- Kompletný návod, ako si vypestovať vlastnú záhradku, si môžete stiahnuť tu.
Ako klíčky využiť?
Klíčky jednoducho nasypte na chlieb s maslom či avokádom, pridajte ich do vajíčok alebo s nimi ozdobte akýkoľvek iný pokrm – od šalátu cez polievku až po dezerty. Drobné zelené lístočky vyzerajú výborne a ich pikantná chuť dodá jedlu ten správny šmrnc.
Zázrak znovuzrodenia alebo objavte metódu ReGrow
Microgreens už máte v malíčku a teraz vás láka ďalší level potravinovej sebestačnosti? S vyšperkovanou klíčiacou sadou môžete byť za vodou, aj keď nemáte vlastnú záhradku. Tieto zázračné misky totiž majú v repertoári aj zmŕtvychvstanie zeleniny. Z kuchynských zvyškov v nich znovu vypestujete napríklad jarnú cibuľku, pór, fenikel, cesnak alebo koreňovú zeleninu.
Reč je o tzv. ReGrow metóde, čo je udržateľný druh pestovania, ktorý využíva schopnosť regenerácie rastlín. Tie môžu obrastať napríklad novými vňaťami, ktoré je možné ďalej používať na varenie aj priamu konzumáciu.
Aby vám ale pestovanie formou regrowingu fungovalo, musí mať zvyšok zeleniny dostatočne veľkú stonku (asi 2–5 cm v závislosti od konkrétneho druhu) zrezanú narovno tak, aby ju bolo možné dobre ponoriť do vody. Tam potom zapustí korene a vďaka dodávanej vlahe začne znova obrastať.
Znie to fakt cool, však? A to ešte stále nie je všetko! S doplnkovou vychytávkou na klíčenie avokáda a cibule rovno môžete začať hľadať prihlášku do reality show Farmár hľadá ženu.
Ako si vypestovať avokádo (alebo cibuľu)?
S výbavou od značky Plastia je to hračka:
- Na klíčiacu misku s hlbokým sitkom umiestnite doplnok pre klíčenie avokáda a cibule.
- Kôstku z avokáda alebo cibuľu umiestnite do otvoru uprostred a zalejte ju vodou tak, aby bola ponorená vo vode (maximálne 5 mm nad úroveň koreňov či kôstky).
- Akonáhle kôstka alebo cibuľa pustia korene, nechajte vo vode ponorené iba korienky. Nezabudnite vodu pravidelne vymieňať alebo dolievať.
Z cibule vám čoskoro vyrašia mladé vňate, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínov a antioxidantov. Na chlebe s nátierkou alebo na varených zemiakoch s maslom majú neodolateľnú chuť.
Avokádu to potom trvá o niečo dlhšie. Až bude mať vaša vypiplaná rastlinka zhruba 15 cm, zrežte ju na polovicu a presaďte do kvetináča. Na dno dajte vrstvu kamienkov ako ochranu pred premokrením a doplňte ju bežným záhradným substrátom. Kvetináč umiestnite na slnečné miesto a rastlinu poctivo zalievajte (v lete aj dvakrát týždenne, v zime stačí raz). Keď povyrastie, presaďte ju do väčšej nádoby. Pravidelne ju hnojte a zaštipujte.
Potom už nezostáva nič iné ako rastlinu s napätím sledovať a čakať na obdobie, keď vás obdarí dokonale lokálnym a ekologickým avokádom. Ale aj keby nie (bežne sa to nedeje), aj na krík bez plodov je radosť pozerať.
Tak to vyzerá, že máme o zelenú zábavu na budúce týždne postarané. Nezabudnite sa nám s vašimi výpestkami pochváliť na sociálnych sieťach a označiť nás na fotkách. Držíme palce pri klíčení, pestovaní aj znovupestovaní!