DARČEK: 500 g lieskačov S pri nákupe nad 49,99 €. S kódom CHCEMLIESKACE skočí do košíka automaticky. Neplatí pre veľkoobchod.

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Prečo jesť figy alebo zbohom zápche aj chuti na sladké

23. 2. | 5433× prečítané | 5 minút čítania


Figy sú sladučké plody, ktoré voňajú stredomorským slnkom. Sú neskutočne zdravé a nabijú vás energiou! Ako vám tieto plody, bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, pomôžu s trávením? Ako vybrať tie najlepšie, a čo s nimi vykúzliť v kuchyni? Začítajte sa, prečo by figy mali byť pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.

Zdieľať



Prečo jesť figy alebo zbohom zápche aj chuti na sladké

Čo sa v článku dozviete?

Óda na osičky figovnice

Strom, na ktorom figy rastú, sa nazýva figovník smokvoň. Patrí do rozsiahleho botanického rodu Ficus a najlepšie sa mu darí v teplých destináciách, ako je Turecko, Egypt, Grécko alebo Španielsko. Ale pozor – nie všetky fikusy, ktoré sa tiež pestujú ako izbové rastliny, majú jedlé plody. 

V skutočnosti to navyše žiadne plody nie sú. Ide o uzavreté kvetenstvo, ktoré obaľuje dužinatá banka s malým otvorom pre opeľovačov. Pretože sa ale osičky figovnice v kvetoch figovníka zároveň rozmnožujú a vyvíjajú, ide o obojstranne výhodnú symbiózu, na ktorej si nakoniec zmlsneme aj my. Jednoducho win-win(-win?) situácia.

Ako rastú figy
Figy sú uzavreté kvetenstvo stromu s názvom figovník smokvoň.

Prečo figy zaradiť do jedálnička?

Figy sú bohaté na vápnik, horčík, vitamín B6, draslík alebo napríklad železo. Obsahujú tiež veľké množstvo flavonoidov s antioxidačným účinkom a zároveň sa pýšia vysokým obsahom vlákniny.

Vďaka svojím nutričným vlastnostiam sa môžu podieľať na znižovaní vysokého krvného tlaku aj udržaní zdravej hmotnosti a tiež prospievajú našim kostiam. Dlhodobo pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym aj nádorovým ochoreniam a vďaka obsiahnutým sacharidom sú skvelým zdrojom rýchlej energie

Spoľahlivo a zdravo pritom zaženú chuť na sladké – obsahujú totiž prírodný cukor, ale ich glykemický index zostáva nízky až stredný. Hladinu krvného cukru nám preto figy nerozhojdajú natoľko, aby spustili baženie po ďalších sladkostiach. 

lyofilizované fíky
Prečo jesť figy? Sú bohaté na vitamíny, minerály a prospievajú nášmu tráveniu aj kostiam.

Figy pomôžu zbaviť sa zápchy

Sušené figy (podobne ako slivky) sú známe svojimi preháňavými účinkami. Nekonečnému tróneniu na záchode tak môžete dať zbohom. Táto šetrná metóda, ako rozpohybovať črevá, je navyše vhodná aj pre deti. 

Vďaka obsiahnutej vláknine ale figy pôsobia aj preventívne. Prečo do jedálnička zaradiť dostatok vlákniny, sa dozviete v tomto článku. V skratke: dostatočný príjem vlákniny prospieva nášmu tráveniu, črevám aj mikrobiomu, ktorý následne ovplyvňuje naše celkové zdravie.

zdravé zažívání
Figy obsahujú vlákninu, ktorá prospieva nášmu tráveniu aj mikrobiomu.

Na čo si dať pozor?

Kvôli spomínaným preháňavým účinkom to s množstvom fíg netreba preháňať. Žiadna maximálna odporúčaná dávka ale neexistuje.

Obsiahnuté šťaveľany potom môžu spôsobiť problémy ľuďom s ochorením obličiek a žlčníka. Zároveň znižujú vstrebávanie vápnika. Doplnky stravy s vápnikom preto radšej užívajte s aspoň trojhodinovým odstupom od konzumácie fíg. 

Pre citlivejších jedincov sú figy tiež potenciálnym alergénom. Nežiaducimi reakciami pritom väčšinou trpia ľudia, ktorým nesedia ani iné tropické ovocie. Prípadnou hrozbou ale môže byť aj rastlina samotná – najčastejšie sa alergie na figy prejavuje nádchou a svrbením očí.

TIP: Dráždivé sú tiež pridávané siričitany. Pri výbere sušených fíg preto radšej hľadajte tie nesírené.

sušené fíky nesířené
Sušené figy sú zásobárňou energie, preto prídu vhod ako rýchla sladká desiata.

S figami a ďalším sušeným ovocím sa často spájajú aj obavy z možných plesní, ktoré následne produkujú škodlivé aflatoxiny. Orgány dohliadajúce na bezpečnosť potravín preto stanovujú pomerne prísne limity a náhodne tieto rizikové potraviny testujú. Na druhú stranu sa ale hovorí o antimikrobiálnych účinkoch figového extraktu, vďaka ktorým figy veľmi dobre odolávajú obávaným baktériám Escherichia coli a Salmonella.

Ako teda figy vybrať?

Zrelé čerstvé figy je vhodné čoskoro zjesť alebo ich uložiť do chladu – rýchlo sa totiž kazia. Tie sušené potom síce vydržia dlhšie, ale na ich povrchu sa časom (zhruba za trištvrte roka až rok, teda skôr ako pri inom sušenom ovocí) vyzrážajú cukor. Ten je úplne nezávadný a nie je známkou plesne. Neskôr ju ale môže nechtiac maskovať.

Pri výbere fíg sa preto riaďte svojimi zmyslami a intuíciou. Čerstvé plody by mali byť bucľaté a nepoškodené. A keď namiesto jemne sladkastej vône ucítite kyslastú arómu, radšej od nich dajte ruky preč. Podobných zásad sa držte aj pri sušených figách – nakupujte ich v čo najlepšej kondícii, ideálne ešte necukornatené, a spotrebujte ich v rozumnom časovom horizonte. Čo s našimi figami nie je žiadny problém. Z balíčka miznú extrémne rýchlo! 

zdravá snídaně granola s fíky

TIP: Vyskúšajte mrazom sušené alebo lyofilizované figy. Labužnícky chrumkajú a pretože neobsahujú takmer žiadnu vodu, plesne nemajú šancu.

Sušené a lyofilizované figy potom uchovávajte v uzavretej, dobre tesniacej nádobe, do ktorej sa nedostane vlhkosť ani potenciálni škodcovia.

Ako jesť figy, a čo s nimi v kuchyni?

Chuť aj štruktúra fíg je zárukou skvelého gurmánskeho zážitku. Pod ich šupkou vás totiž čaká mäkká a sladká dužina s prekvapivo chrumkavými semienkami. A ako figy správne jesť?

Čerstvé figy pritom nemusíte lúpať, stačí ich dôkladne umyť. Skvele sa hodia k syru a vínu, ale aj do šalátov – ladí napríklad s rukolou, parmskou šunkou, orechmi a balzamicom. V koláčoch si rozumie s čokoládou aj s mascarpone. A keď sa vám ich zrazu zíde viac, než dokážete zjesť, ideálnym riešením je figová marmeláda alebo čatní. 

Sušené figy sú potom ideálnou desiatou do školy, práce aj na výlet. Prirodzene tiež osladia ovsenú kašu a zažiaria v RAW dezertoch aj pečených múčnikoch.

TIP: Prihoďte sušené figy do vášho desiatonosiča. Ak máte radi menšie kúsky alebo ich ponúkate deťom, nadchne vás ťuťuňuňu baby verzia fíg.

Bezkonkurenčne najefektnejšou ozdobou raňajok a dezertov sú však chrumkavé plátky lyofilizovaných fíg. Ich farba, chuť a vôňa sa skvele vyníma aj v našej granole a 100% ovocnej tyčinke.

Naše figy sú sladké ako rozprávka. K šťastnému koncu sa však na rozdiel od rozprávky prehryziete okamžite. Preto neváhajte a napíšte si svoj vlastný príbeh, plný dokonalej chuti. Tak dobrú chuť a inšpiráciu! 

Vyberte si figovú nálož vitamínov:

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Pomarančové makrónky

Pomarančové makrónky

21.09.23 | 523× prečítané

Mrkvová bábovka s pomarančom

Mrkvová bábovka s pomarančom

21.09.23 | 527× prečítané

Ako jednoducho otvoriť kokos?

Ako jednoducho otvoriť kokos?

28.08.23 | 939× prečítané | 2 minúty

Jahodové sušienky s bielou čokoládou

Jahodové sušienky s bielou čokoládou

25.08.23 | 480× prečítané

Arašidové müsli tyčinky

Arašidové müsli tyčinky

24.08.23 | 2273× prečítané

Ovsené rezy s orechmi a čučoriedkami

Ovsené rezy s orechmi a čučoriedkami

21.08.23 | 1497× prečítané

Datľové brownies

Datľové brownies

20.08.23 | 1775× prečítané

Kuracia korma s ryžou

Kuracia korma s ryžou

19.08.23 | 254× prečítané

Zdravé semienkové krekry

Zdravé semienkové krekry

18.08.23 | 377× prečítané

Mrkvové lievance s tvarohom

Mrkvové lievance s tvarohom

17.08.23 | 1099× prečítané

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?