70 minút
asi 15 porcií
bez lepku
Čo budete potrebovať?
Na korpus:
- 180 g ovsených vločiek
- 100 g mletých mandlí
- 4 lyžice erytritolu alebo iného sladidla
- štipka citrónovej soli
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 lyžica vody
Na krém:
- 600 g kešu orechov (vopred namočených vo vode aspoň na 4 hodiny)
- 1 polotučný tvaroh vo vaničke
- šťava zo 4 citrónov
- 6 lyžíc erytritolu alebo iného sladidla
- 2 lyžice rastlinného mlieka
Na ozdobu:
- pistáciové maslo
- hrsť nasekaných pistácií
- lyofilizované maliny
- jedlé kvety (my sme použili kvety klinčeka)
Postup
Rúru si predhrejeme na 180 °C.
Najskôr si pripravíme krustu. Do mixéra vsypeme bezlepkové ovsené vločky a zmixujeme ich na múčku. Prisypeme ostatné ingrediencie na krustu a dôkladne premiešame. Malo by nám vzniknúť tuhé nelepivé cesto, ktoré utlačíme na dno tortovej formy. Pečieme 15–20 minút dozlatista. Upečený korpus vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme náplň na cheesecake. Kešu orechy namáčané vo vode precedíme a osušíme utierkou. Potom ich presypeme do mixéra a mixujeme aspoň 2 minúty, kým sa nezbavíme hrudiek. Pridáme citrónovú šťavu, sladidlo, mandľové mlieko a mixujeme do krásne hladkej konzistencie. K takto vzniknutej zmesi potom pridáme tvaroh a dôkladne premiešame.
Náplň vlejeme na vychladnutú krustu a dáme do chladničky chladiť minimálne na 3 hodiny, ideálne cez noc.
Hotový citrónový cheesecake ozdobíme pistáciovým maslom, nasekanými pistáciami, lyofilizovanými malinami a jedlými kvetmi.
Dobrú chuť!
Recept a foto: Barbora Kašová @zpekacku.cz