60 minút
4–6 tartaletiek
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 100 g studeného masla
- 25 g práškového cukru
- 110 g hladké múky
- 40 g pistáciovej múky
- 2 lyžice ľadovej vody
- štipku soli
Na náplň:
- 220 g smotany na šľahanie
- 70 g pistáciového masla
- 190 g bielej čokolády
Na ozdobu:
- čerstvé a/alebo lyofilizované maliny
- nasekané pistácie
- sušené karafiátové kvety
Postup
Najprv pripravte cesto. Zo studeného masla, hladkej aj pistáciovej múky, práškového cukru a štipky soli vytvorte rukami či s pomocou robota posýpku. Potom pridajte ľadovú vodu a vypracujte hladké, pružné a jemne lepivé cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Akonáhle je cesto už oddýchnuté, rozdeľte ho podľa veľkosti vašich formičiek na niekoľko kusov - cesto vystačí na 4 veľké, alebo 6 menších formičiek. Jednotlivé kúsky cesta potom rozvaľkajte na ľahko pomúčenom povrchu na asi 3 mm hrubé kolieska. Tie by mali byť o trochu väčšie ako sú vaše formičky. Teraz cesto opatrne presuňte do formičiek, uhlaďte a okraje cesta zľahka zatlačte dole, tie prebytočné odrežte. Vložte späť do chladničky na ďalšiu hodinu zatuhnúť.
Rúru predhrejte na 180 °C. Tartaletky vytiahnite z chladničky a ich dno párkrát prepichnite vidličkou. Následne košíčky vysteľte pevnou vrstvou alobalu a dovnútra nasypte keramické fazule na pečenie – postarajú sa o to, aby sa vám cesto počas pečenia nevzdúvalo. Vložte tartaletky do rozpálenej rúry na 15 minút, následne z cesta odstráňte závažie a pečte ďalších cca 5 minút. Upečené cesto by malo byť po celom povrchu zlatisté. Hotové korpusy nechajte vychladnúť vo formičkách, potom vyklopte a nechajte dôjsť do izbovej teploty.
Akonáhle sú korpusy vychladnuté, pripravte náplň. Bielu čokoládu nasypte do misky, smotanu na šľahanie nalejte do kastrólika, pridajte k nej pistáciové maslo a pomaly zahrievajte pod bod varu. Metličkou premiešajte, aby sa smotana s pistáciovým maslom spojila a vznikla hladká zelená omáčka. Akonáhle sa na zmesi objavia prvé bublinky, ihneď ju stiahnite z platne a nalejte na čokoládu. Nechajte minútku odstáť, kým sa čokoláda v horúcej smotane úplne nerozpustí. Rozmiešajte do hladkej a hustej čokoládovej omáčky.
Tartaletky naplňte po okraj a nechajte náplň dôjsť do izbovej teploty. Následne dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Stuhnuté tartaletky ozdobte čerstvými a lyofilizovanými malinami, nasekanými pistáciami a sušenými karafiátovými kvetmi.
Recept a foto: @lzickacukru