45 minút
4 porcie
Čo budete potrebovať?
Na polievku:
- 1,5 kg paradajok
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšiu cibuľu
- olivový olej
- 2 a pol hrnčeka zeleninového vývaru
- tymián
- bazalku
- soľ a korenie
Na posýpku:
- 25 g mandlí
- 25 g lieskových orieškov
- 25 g lahôdkového droždia
- soľ
Postup
Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme paradajky prekrojené napoly, pridáme cibuľu nakrájanú na väčšie kusy a rozkrojený strúčik cesnaku. Všetko potom pokvapkáme troškou olivového oleja, okoreníme a navrch položíme vetvičky tymiánu a bazalky. Pokiaľ nemáte čerstvé bylinky, môžete použiť sušené. Pečieme v rúre predhriatej na 220 ° C asi 35 minút.
Medzitým si pripravte posýpku. Oriešky môžete opražiť na panvici, ich chuť potom bude výraznejšia. Po opražení ich nechajte chvíľu vychladnúť, a potom ich rozmixujte spolu s droždím a soľou nahrubo. Pridať môžete aj obľúbené bylinky, alebo rovno vyskúšať náš recept na orientálne korenie dukkah.
Korenie dukkah: orientálna zmes do šalátov i polievok
Po upečení môžeme z paradajok stiahnuť šupky, cesnak rozmačkáme. Zeleninu spoločne rozmixujeme dohladka, potom prilejeme vývar a ešte raz krátko premixujeme. Na záver polievku ešte krátko povaríme, aby sa prepojili chute. Paradajkový krém dolaďte podľa chuti – pokiaľ paradajky nie sú dostatočne sladké, môžete pridať lyžičku cukru, alebo polievke naopak dodať výraznejšiu chuť kvapkou octu.
Hotovú polievku naservírujeme do misiek a ozdobíme orieškovou posýpkou. Použiť môžete aj čerstvé klíčky, ktoré nielenže urobia parádu, ale aj výborne chutia a sú plné vitamínov!
Recept a foto: @skatulkavkuchyni