5–20 minút
hrnček karamelu
návod
Čo sa v článku dozviete?
Domáci karamel ľavou zadnou
Pre mnohých je príprava domáceho karamelu tak trochu španielska dedina, ale nebojte sa – spoločne si vyjasníme, čomu sa pri príprave karamelu vyvarovať a ako celý proces zvládnuť bez straty na životoch.
Potrebovať budete hrubostennú panvicu alebo hrniec, ktorý dobre drží teplotu, nádobu, v ktorej karamel uskladníte, a prípadne plech vyložený papierom na pečenie.
Dôležité je nepodceniť prípravu. Všetky potrebné ingrediencie aj riad si nachystajte vopred, karamel totiž vyžaduje neustálu pozornosť – v hrnci hnedne rýchlejšie, než by ste možno čakali, a je potrebné pracovať rýchlo.
Odmena je ale sladká – hotový karamel môžete použiť na ozdobu tort, ako polevu na dezerty, palacinky alebo do raňajkovej kaše. Maškrtiť sa dá aj len tak, na lyžičke, ale pozor – akonáhle raz ochutnáte, je vážne ťažké prestať.
Čomu sa pri príprave karamelu vyhnúť?
- Nenahradzujte biely cukor trstinovým, kokosovým ani iným – nebude to fungovať.
- Neodchádzajte od platne. Aj keď to zo začiatku vyzerá, že sa nič nedeje, vydržte a karamel starostlivo strážte. Zhnedne rýchlejšie, než by ste čakali.
- Nešetrite kvalitnou smotanou – čím tučnejšia, tým lepšia!
- Nepúšťajte na prácu deti. Hoci radi vymýšľame, ako malých pomocníkov do procesu v kuchyni zapojiť, pri príprave karamelu držte deti bokom. Láka na olizovanie, ale je skutočne horúci a môže spôsobiť nepekné popáleniny.
Recept na domáci (slaný) karamel
Čo budete potrebovať?
- 120 g cukru
- 70 g masla
- 120 g 30% smotany
- Soľ – môžete vynechať
Do hrubostennej rozohriatej panvice nasypte cukor a zahrievajte, kým sa nerozpustí. Cukor nemiešajte, vytvorili by sa hrudky. Panvicou vždy len prekrúžte a zatraste.
Do rozpusteného, skaramelizovaného cukru vmiešajte maslo.
Keď sa rozpustí, zalejte horúcou smotanou a miešajte na nižšom plameni, kým nebude karamel krásne hladký, bez kúskov.
Milujete slaný karamel? Na záver ochuťte karamel lyžičkou soli. Použite najlepšie kvalitnú vločkovú soľ, ktorá dodá karamelu príjemne chrumkavú textúru.
Krátko premiešajte a ihneď prelejte karamel do pripraveného pohára. Nenechávajte ho na panvici zbytočne dlho, horúčavou karamel ešte dôjde a mohol by zhorknúť.
Rýchovka za pol minúty: karamel z kúskov
Poznáte karamelové kúsky? Pokiaľ máte z prípravy karamelu aj po preštudovaní návodu rešpekt, skúste ho pripraviť z karamelových kúskov, ktoré vám celý proces náramne uľahčia. Takto pripravený karamel má tú výhodu, že sa nepripaľuje, nezostávajú v ňom hrudky a po vychladnutí príliš netuhne.
Stačí si vybrať medzi maslovou klasikou a dokonale vychuteným slaným karamelom.
Čo budete potrebovať?
- 70 g karamelových kúskov
- 120 g 30% smotany (nemusí byť)
Ako na karamel z kúskov?
V panvici priveďte smotanu do varu. Vsypte do panvice kúsky a miešajte na nižšom plameni, kým sa kúsky úplne nerozpustia a nevznikne hladká hmota.
Hotový karamel odstavte z platne a ihneď prelejte do pohára.
Karamel vo vodnom kúpeli
Kúsky nasypte do teplovzdornej nádoby a pomaly zahrievajte nad vodným kúpeľom. Karamelové kúsky sa pozvoľna rozpustia v hutnú karamelovú omáčku, ktorú môžete podľa chuti a potreby zriediť (najlepšie teplou) smotanou.
Karamel v mikrovlnke
Premýšľali ste niekedy nad tým, či sa dá karamel pripraviť aj v mikrovlnke? My odpoveď poznáme – ide to. Stačiť vám budú karamelové kúsky a vhodná nádoba.
Nezabudnite však kúsky zhruba každých 15 sekúnd kontrolovať a miešať, aby nedošlo k lepkavej erupcii.
Najlepšie karamelové recepty
A čo s hotovým karamelom? Vyskúšajte recepty s karamelom a karamelovými kúskami, po ktorých sa budete olizovať až za ušami: