60 minút
12–15 porcií
Čo budete potrebovať?
- 120 g masla
- 3 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 100 g lieskovo orieškovej múky
- 150 g hladkej múky
- 1/2 kypriaceho prášku
- 1 lyžička kardamómu
- 500 g čerstvých sliviek
- 4 lyžice kúskov maslového karamelu
- lyofilizované slivky na ozdobu (voliteľné)
Postup
Maslo a vajcia vyberieme z chladničky a necháme ich zteplať na izbovú teplotu.
Rúru predhrejeme na 170 °C. Dno väčšej tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Okraje formy môžeme buď tiež vyložiť papierom, alebo ich vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
Slivky nakrájame na mesiačiky a vyskladáme ich na papier na pečenie na dno formy. Pokiaľ si chcete urýchliť prácu, môžete slivky prekrojiť len napoly. Na papier ich potom budete skladať prekrojenou stranou dole.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny s pomocou šľahača alebo kuchynského robota. Potom znížime otáčky na minimum a postupne pridávame vajcia. Do tekutej zmesi potom prisypeme oba druhy múky, kypriaci prášok a kardamóm.
Cesto nalejeme na slivky, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť. Pečieme asi 35 minút pri 170 °C. Keď je koláč hotový, overíte starým trikom so špajľou: ak po zapichnutí vyjde špajľa z cesta suchá, je koláč hotový.
Upečený koláč necháme 15 minút vychladnúť. Potom z tortovej formy zložíme boky a pomocou taniera koláč preklopíme. Zložíme dno formy a opatrne zlúpneme papier na pečenie.
Hotový, ešte teplý koláč, posypeme kúskami karamelu. Tesne pred servírovaním môžete koláč ešte ozdobiť kúskami lyofilizovaných sliviek.
Dobrú chuť!
Recept a foto: @michaela_foodphoto