🚀 15 % úúplne na všetko! 🤩 S kódom: CHCEM15 + DOPRAVA len za 1,8 €. 🚚

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Obrátený slivkový koláč s orechmi

10. 8. | 6568× prečítané


Slivkový koláč ako od babičky je klasika, ktorá cez prázdniny nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Ale skúšali ste už slivkový koláč naruby? Nebojte sa, nie je to žiadna veda. V tomto recepte vám prezradíme, ako na to. A navyše vám prezradíme, že spolu s orieškovým cestom tvoria slivky také dokonalé kombo, že na tanieri nezostane ani omrvinka.

Zdieľať



Obrátený slivkový koláč s orechmi
60 minút
12–15 porcií

Čo budete potrebovať?

Postup

Maslo a vajcia vyberieme z chladničky a necháme ich zteplať na izbovú teplotu

Rúru predhrejeme na 170 °C. Dno väčšej tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Okraje formy môžeme buď tiež vyložiť papierom, alebo ich vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.

Slivky nakrájame na mesiačiky a vyskladáme ich na papier na pečenie na dno formy. Pokiaľ si chcete urýchliť prácu, môžete slivky prekrojiť len napoly. Na papier ich potom budete skladať prekrojenou stranou dole.

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny s pomocou šľahača alebo kuchynského robota. Potom znížime otáčky na minimum a postupne pridávame vajcia. Do tekutej zmesi potom prisypeme oba druhy múky, kypriaci prášok a kardamóm. 

Cesto nalejeme na slivky, rovnomerne rozotrieme a dáme piecť. Pečieme asi 35 minút pri 170 °C. Keď je koláč hotový, overíte starým trikom so špajľou: ak po zapichnutí vyjde špajľa z cesta suchá, je koláč hotový.

Upečený koláč necháme 15 minút vychladnúť. Potom z tortovej formy zložíme boky a pomocou taniera koláč preklopíme. Zložíme dno formy a opatrne zlúpneme papier na pečenie. 

Hotový, ešte teplý koláč, posypeme kúskami karamelu. Tesne pred servírovaním môžete koláč ešte ozdobiť kúskami lyofilizovaných sliviek.

Dobrú chuť!

Recept a foto:  @michaela_foodphoto

Zdráve maškrtenie pre milovníkov sliviek:

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?