Čo sa v článku dozviete?
Nakŕmte telo minerálmi
Banánovníky sa pestujú v tropických krajinách, kde tiež slúžia ako jeden z hlavných zdrojov potravy aj obživy miestnych pestovateľov. Banány určené na vývoz do našich končín sa ale zberajú ešte zelené a s výdatnou pomocou etylénu dozrievajú až počas prepravy. (Etylén je plyn, ktorý sa z rastlín uvoľňuje aj počas ich prirodzeného zrenia.) Vďaka tomu nám na pulty obchodov dorazia už tak akurát zrelé aj so všetkými svojimi zdravotnými benefitmi.
Prekypujú nielen vitamínmi (najmä B6 a C), ale aj minerálmi, na ktoré sa v prevencii a starostlivosti o zdravie kladie čoraz väčší dôraz. O množstvo z nich totiž prichádzame vplyvom chronického stresu, fajčenia či nadmernej konzumácie kávy a alkoholu. Stačí si však šupnúť jeden priemerný banán a razom prijmeme zhruba 10 % dennej odporúčanej dávky horčíka aj draslíka, bez ktorých sa náš organizmus nezaobíde.
Banány pre telo aj hlavu v cajku
Práve spomínaný koktail horčíka, draslíka a vitamínu B6 je nevyhnutný pre správnu funkciu svalov a nervov – a to aj v prenesenom slova zmysle. Konzumácia banánov tak okrem prevencie kŕčov pozitívne pôsobí aj na našu psychiku. Úsmev sa koniec koncov hlási o slovo už pri pohľade na optimistickú banánovú farbu. :-)
Banány navyše obsahujú aminokyselinu tryptofan, ktorá je spolu s vitamínom B6 základným stavebným materiálom na výrobu serotonínu – tzv. hormónu šťastia. Ďalší z prítomných hormónov dobrej nálady – dopamín – potom na mozog pôsobí ako silný antioxidant, ktorý má potenciál znižovať riziko rôznych degeneratívnych ochorení vrátane Parkinsonovej choroby. zdroj
Bioaktívnych látok s antioxidačnými účinkami je ale v banáne celý rad. Za zmienku stoja napríklad fytosteroly, karotenoidy či fenoly, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov, a môžu sa tak podieľať na prevencii rakoviny a ďalších nepríjemných ochorení. zdroj
Pochutnajte si na dobrej nálade:
Banány pre zdravie srdca
Nedostatok horčíka môže viesť až k srdcovej arytmii, a tak sa ho oplatí – napríklad s pomocou banánu – zaradiť do jedálnička v čo najhojnejšom množstve. Pre správnu činnosť srdca a reguláciu krvného tlaku je pritom zásadný aj obsiahnutý draslík, ktorý podľa štúdií dokonca výrazne znižuje riziko mŕtvice a kardiovaskulárnych chorôb. Banány navyše obsahujú minimum problematického sodíka, takže sú pre kardiakov ideálnou potravinou.
Banány pre dobré trávenie
Pretože sú banány zdrojom vlákniny v podobe rozpustného pektínu aj rezistentného škrobu, podieľajú sa na bezproblémovom trávení, zdravom mikrobiome a prevencií rakoviny hrubého čreva.
Sú vhodné aj pri tráviacich problémoch. Či však banány stolicu skôr „stavia“, alebo uľahčujú jej priechod, je silne individuálne a záleží aj na stupni ich zrelosti. Podľa babských rád si ale konzumáciou väčšieho množstva menej zrelých banánov rozhodne koledujeme o zápchu.
Zdravie začína v črevách: ako posilniť mikrobióm?
Ideálna desiata na chudnutie aj doplnenie energie
Pokiaľ hľadáte zdravšiu alternatívu komerčných sladkostí, tak sú banány skvelou voľbou. Spoľahlivo uspokoja chute a vďaka vláknine zároveň aj zasýtia. Jeden menší banán má pritom asi iba 100 kcal.
Dopustiť naň nedajú ani športovci. Banán je totiž dobre stráviteľný, a tak sa hodí na doplnenie energie pred, pri alebo po tréningu, a ako bonus znižuje riziko následných kŕčov. Z rovnakých dôvodov je vhodný aj ako desiata na výlet, ktorá je navyše zabalená v tom najekologickejšom obale – vo vlastnej šupke.
TIP: Ako využiť banánovú šupku? Podľa ľudovej múdrosti z diskusných fór sa osvedčila na leštenie topánok aj hnojenie kvetov.
Banánová desiata, ktorá sa nepokazí:
Kedy naopak banány radšej nejesť?
Banány sú jedným z možných alergénov. Reakcia sa najčastejšie prejavuje opuchom a svrbením slizníc či kože, prípadne tráviacimi ťažkosťami. Veľké množstvo draslíka potom môže byť rizikové pre pacientov s ochorením obličiek. V takom prípade sa riaďte odporúčaním lekára.
Sprievodca nákupom: Nie je banán ako banán
• Zelený, alebo žltý? Táto banánová dilema má jasné riešenie – záleží na vašich preferenciách a diétnych cieľoch. Zelený, teda ešte nie celkom zrelý banán totiž obsahuje viac škrobov na úkor jednoduchých cukrov, takže lepšie zasýti a menej rozhojdá hladinu krvného cukru. Dokonale zrelý banán je na cukry bohatší, a tak je vhodný na rýchle doplnenie energie alebo ako súčasť pokrmov či kokteilov, ktoré chcete prirodzene osladiť.
• Ovocný, alebo zeleninový? Ak patríte k fanúšikom zelených banánov, možno sa zaradujete, keď v obchode narazíte na nevídane veľkých zelenáčov. Dobre si ale prečítajte ceduľku. Môže ísť o plantainy alebo zeleninové banány, ktoré je potrebné tepelne upraviť. V juhovýchodnej Ázii, Afrike a Karibiku sa z nich pripravujú rôzne kaše, polievky či kari zmesi. Stretnúť sa s nimi môžete aj vo forme plantainovej múky.
• Obyč, alebo férové a bio? Problematické podmienky v pestovateľských organizáciách banánom trochu kazia reputáciu. Pokiaľ vám teda záleží na tom, aby ste svojim nákupom zlepšili životné podmienky drobných pestovateľov, hľadajte v obchodoch banány so značkou FAIRTRADE. Šetrnosť k životnému prostrediu aj nášmu zdraviu potom sľubujú banány s nálepkou BIO, ktoré sa pestujú bez chemického ošetrovania.
• Čerstvý alebo sušený? Tu je to jasná remíza. Sušené banány sú snáď len o niečo praktickejšie na cesty a veľkorysejšie, čo sa trvanlivosti týka. Vďaka absencii vody sa navyše pýši koncentrovanejším obsahom živín, takže sa hodí mať ich po ruke, keď práve potrebujete extra dávku minerálov.
Ako vybrať sušené banány
Nie všetko sušené ovocie je spracované tak, aby si zachovalo svoj prínos pre naše zdravie. Pri výbere sušených banánov sa preto riaďte tým, čo sa v sáčku naozaj ukrýva:
• Banánové chipsy – lákavo chrumkavé a sladké kolieska nenesú názov chipsov len tak pre nič za nič. Sú totiž vyprážané (často v palmovom alebo nekvalitnom rastlinnom) oleji a hojne dosladzované. Ich výživové hodnoty tak môžu byť ešte zbesilejšie ako u klasických chipsov a je k nim preto treba pristupovať ako ku ktorejkoľvek inej sladkosti.
• Prirodzene sušené banány – na prvý pohľad zaujmú hnedou farbou a po ochutnaní prekvapia svojou mäkkosťou a žuvavosťou. Sú prirodzene sladké, voňavé, nesírené a vhodné ako pravidelná desiata pre dospelých aj deti.
• Lyofilizované banány – sú ľahučké a príjemne chrumkavé aj bez prídavku cukru a oleja. Vďaka šetrnému sušeniu mrazom si zachovávajú maximum živín, vôňu aj chuť a ponúkajú neobmedzené možnosti využitia. Sú perfektné len tak na zobanie, do domácej granoli alebo ako ozdoba dezertov.
Recepty z banánov sú stávkou na istotu
Na to, aby ste si pozvali banány do kuchyne, nemusíte byť žiadny master chef. Recepty s banánom totiž bývajú jednoduché na prípravu a spoliehajú sa na banánové superschopnosti – výsledok je vďaka nim dokonale vláčny a prirodzene sladký aj bez použitia hromady cukru. Medzi osvedčenými chuťovými kombináciami pritom jednoznačne vedie banán s čokoládou, ktorá si necháva šliapať na päty arašidovým maslom.
TIP: Prebytky banánov olúpte a uložte do mrazničky. Prídu vhod, až vás prepadne chuť na zmrzlinu alebo smoothie.