Čo sa v článku dozviete?
Pri nákupe s kokosom zatraste
Výber kokosu je tak trochu stávkou do lotérie. Napriek tomu existuje pár indícií, ktoré vám môžu napovedať, po ktorom kokosovom orechu siahnuť.
Najprv sa zamerajte na škrupinu. Mala by byť neporušená a úplne bez známok plesní, prasklín a mäkkých miest. Kokos, ktorý prejde prvým kolom výberového konania, potom jednoducho vezmite do rúk a zatraste s ním. Ak ucítite pohyb kokosovej vody, ktorá si prirodzene hovie vo vnútri zdravých kokosov, pravdepodobne ste našli víťaza.
Pokiaľ ale v kokose „špliecha“ až podozrivo veľa, majte sa na pozore. V takom prípade to najskôr znamená, že dužina vo vnútri je zhnitá a zmäknutá.
Krok za krokom: Ako otvoriť kokos?
Doniesli ste si domov svojho kokosového favorita a teraz premýšľate, ako sa mu dostať pod kožu? Skúste to spolu s nami:
- Prezrite si tri drobné priehlbiny na škrupine a vytipujte si tú, ktorú pokrýva len tenká blanka. Prerazte ju skrutkovačom, vývrtkou alebo ostrým nožom.
- Vzniknutou dierkou nechajte odtiecť kokosovú vodu a zachyťte ju do pripraveného pohára.
- Dostať sa k dužine potom môžete hneď niekoľkými spôsobmi:
• Rozrežte orech pílkou na drevo. Znie to najlogickejšie, ale má to svoje muchy – pri rezaní sa vám totiž do dužiny môžu dostať chĺpky zo šupky.
• Použite sekáčik či kladivo a postupne do orecha bite po celom jeho obvode. Škrupina začne povoľovať. Pokiaľ však nechcete mať kokos po celej kuchyni, radšej ho tesne pred finálnym úderom zabaľte do utierky či sáčku.
• Vložte kokosový orech do rúry vyhriatej na 200 °C a počkajte asi 15 minút. Škrupina by mala sama prasknúť. - Škrupinu zlúpnite alebo jemne obúchajte kladivkom. Vnútornú hnedú šupku potom okrájajte nožom či škrabkou.
A tadá! Máte hotovo.
Pripite si na zdravie kokosovou vodou
Kokosovú vodu, ktorú z kokosu pri otváraní „vyžmýkate“, rozhodne nevylievajte. Je to osviežujúci nápoj plný minerálov, elektrolytov a antioxidantov. Jej popíjanie si preto obľúbili najmä športovci a nadšenci do biohackingu či zdravého životného štýlu. Nápomocná ale môže byť aj ako rehydratačný nápoj pri hnačkových ochoreniach.
V zrelom orechu jej však väčšinou zostáva už len pár dúškov. Lepším zdrojom tejto blahodarnej tekutiny je preto mladý, ešte zelený kokos, ktorý sa k nám na tieto účely začal v posledných rokoch hojnejšie dovážať.
Ale pozor! Kokosovú vodu si nepleťte s kokosovým mliekom, ktoré sa vyrába pridaním vody k nastrúhanej dužine kokosu. Obsahuje veľké množstvo tuku, a tak je jeho hlavným revírom indická, thajská a juhoamerická kuchyňa, kde slúži ako alternatíva smotany.
Ako využiť kokosovú dužinu?
Po úctyhodnom dobyvateľskom výkone teda ukoristíte čerstvú kokosovú dužinu, ktorú môžete rovno vydlábnuť, alebo ju nastrúhať a využiť pri pečení či varení.
Skúste ju tiež nakrájať na tenké lupienky a usušiť. Ľahko si tak vyrobíte chutné kokosové chipsy, ktoré zaženú chuť na sladké a zažiaria ako ozdoba pečených aj nepečených dezertov.
Než sa však vrhnete do spracovania kokosovej dužiny, skontrolujte, či je biela a voňavá. Pokiaľ má žltkastú či hnedú farbu a nepríjemne zapácha, pravdepodobne je skazená. V takom prípade ju radšej vyhoďte a stavte na istotu výberom z našej bohatej kokosové ponuky.
TIP: Inšpirujte sa našimi obľúbenými receptami s kokosom: