Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Zloženie čokolád pod drobnohľadom: Emulgátor E476

4. 9. | 2620× prečítané | 2 minúty čítania


Nie všetky „éčka“ sú dôvodom k panike. Mnohé z nich naopak udržujú kvalitu potravín aj pôžitok z nej plynúci. Reč je napríklad o emulgátore E476 (polyglycerol-polyricín-oleát), na ktorý môžete naraziť v zložení niektorých čokolád. Prečítajte si, čo je zač a či sa treba obávať.

Zdieľať



Zloženie čokolád pod drobnohľadom: Emulgátor E476

Čo sa v článku dozviete?

E476 – najlepší parťák čokolády

Polyglycerol-polyricín-oleát alebo E476 je emulgátor, ktorý sa získava z mastných kyselín a glycerínu. V potravinárstve sa používa hlavne pri výrobe čokoládových cukroviniek a poliev. Spoľahlivo totiž dokáže podporiť čokoládu v tom, aby sa pri výrobe alebo priemyselnom spracovaní správne rozpúšťala a dobre sa rozlievala. Vďaka tomu sa čokoládové mlsky zaobídu bez prídavku ďalšieho, často nekvalitného a stuženého tuku

E476 tiež pomáha predchádzať vzniku tukového výkvetu – nepopulárneho belavého povlaku na čokoláde, ktorý je síce zdravotne neškodný, ale nevyzerá práve dvakrát lákavo. 

Malý pomocník pre veľký pôžitok

Suma sumárum, emulgátor E476 zlepšuje kvalitu čokolády a jej chuťové, vizuálne aj nutričné ​​vlastnosti. Vďaka absencii pridaných stužených tukov si totiž čokoláda zachováva svoje zdravotné benefity a jej milovníci si ľahšie udržia vyvážený pomer živín v jedálničku.

E476 sa totiž dávkuje len po kvapkách a z celkového množstva všetkých surovín tvorí maximálne 0,1 %. Pokiaľ sa teda čokoládou nekonzumujete na kilá, bude váš denný príjem polyglycerolu takmer zanedbateľný.

Keď ho preto objavíte v zložení vašej obľúbenej čokoládovej mlsky, nie je potrebné ohŕňať nos. Polyglycerol-polyricín-oleát patrí medzi schválené, zdravotne nezávadné látky dlhodobo používané v potravinárskom priemysle. V EÚ sa okrem čokoládových cukroviniek bežne pridáva aj do nízkotučných nátierok a zálievok. Panel EFSA pre potravinárske prídavné látky a arómy navyše nedávno potvrdil, keďže pokiaľ je dodržaná čistota vstupných surovín aj maximálne odporúčané množstvo E476 (25 mg/kg telesnej hmotnosti za deň), nie je dôvodom na obavy.

Čokoládovky maškrtte bez starostí

V našom sortimente sa s polyglycerolom stretnete len v Čokoládovkách s bielou čokoládou, pri spracovaní ktorej je obzvlášť náročné zachovať požadované vlastnosti. Suroviny si však starostlivo vyberáme a za ich nezávadnosť dáme ruku do ohňa. Dbáme na to, aby pochádzali z dôveryhodných zdrojov a prípadných „éčok“ obsahovali len nevyhnutné množstvo. 

Náš dodávateľ nám navyše potvrdil, že používa výhradne polyglycerol-polyricín-oleát, ktorý sa vyrába syntézou ricínového oleja. Je teda úplne rastlinný. Zdržanlivý preto nemusia byť ani vegetariáni. 

TIP: Nazrite na to, ako to chodí v našej dražovni.

pistáciové nanuky

Pripravte s deťmi pistáciové nanuky do ruky

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?