Čo sa v článku dozviete?
E476 – najlepší parťák čokolády
Polyglycerol-polyricín-oleát alebo E476 je emulgátor, ktorý sa získava z mastných kyselín a glycerínu. V potravinárstve sa používa hlavne pri výrobe čokoládových cukroviniek a poliev. Spoľahlivo totiž dokáže podporiť čokoládu v tom, aby sa pri výrobe alebo priemyselnom spracovaní správne rozpúšťala a dobre sa rozlievala. Vďaka tomu sa čokoládové mlsky zaobídu bez prídavku ďalšieho, často nekvalitného a stuženého tuku.
E476 tiež pomáha predchádzať vzniku tukového výkvetu – nepopulárneho belavého povlaku na čokoláde, ktorý je síce zdravotne neškodný, ale nevyzerá práve dvakrát lákavo.
Malý pomocník pre veľký pôžitok
Suma sumárum, emulgátor E476 zlepšuje kvalitu čokolády a jej chuťové, vizuálne aj nutričné vlastnosti. Vďaka absencii pridaných stužených tukov si totiž čokoláda zachováva svoje zdravotné benefity a jej milovníci si ľahšie udržia vyvážený pomer živín v jedálničku.
E476 sa totiž dávkuje len po kvapkách a z celkového množstva všetkých surovín tvorí maximálne 0,1 %. Pokiaľ sa teda čokoládou nekonzumujete na kilá, bude váš denný príjem polyglycerolu takmer zanedbateľný.
Keď ho preto objavíte v zložení vašej obľúbenej čokoládovej mlsky, nie je potrebné ohŕňať nos. Polyglycerol-polyricín-oleát patrí medzi schválené, zdravotne nezávadné látky dlhodobo používané v potravinárskom priemysle. V EÚ sa okrem čokoládových cukroviniek bežne pridáva aj do nízkotučných nátierok a zálievok. Panel EFSA pre potravinárske prídavné látky a arómy navyše nedávno potvrdil, keďže pokiaľ je dodržaná čistota vstupných surovín aj maximálne odporúčané množstvo E476 (25 mg/kg telesnej hmotnosti za deň), nie je dôvodom na obavy.
Čokoládovky maškrtte bez starostí
V našom sortimente sa s polyglycerolom stretnete len v Čokoládovkách s bielou čokoládou, pri spracovaní ktorej je obzvlášť náročné zachovať požadované vlastnosti. Suroviny si však starostlivo vyberáme a za ich nezávadnosť dáme ruku do ohňa. Dbáme na to, aby pochádzali z dôveryhodných zdrojov a prípadných „éčok“ obsahovali len nevyhnutné množstvo.
Náš dodávateľ nám navyše potvrdil, že používa výhradne polyglycerol-polyricín-oleát, ktorý sa vyrába syntézou ricínového oleja. Je teda úplne rastlinný. Zdržanlivý preto nemusia byť ani vegetariáni.
TIP: Nazrite na to, ako to chodí v našej dražovni.